Melih PERÇİN
  • 09/08/2014 Son günceleme: 02/12/2012 23:11
  • 42.539

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 1982 yılında kuruldu.

12 Eylül darbesinin bir icadı… Hemen hemen bütün siyasi partilerin bilimin önünde engel gördüğü YÖK halen varlığını devam ettiriyor. Bunca iktidar gelip geçti ama YÖK hala var… 12 Eylül’ün tartışıldığı günümüzde düşünceyi ve bilimi sınırlandıran YÖK kimsenin aklına gelmiyor. YÖK’te ki kadrolar değişince birden her şey güllük gülistanlık mı oldu?... Yüksek Öğretim Kurulu’nun hazırladığı yeni kanun taslağının tartışıldığı bugünlerde bu konuları gündeme getirip büyüklerin işine fazla karışmamak lazım…

Seksenli yıllarda üniversite isimlerinde moda; bölgeler, denizler, dağlar, ovalar ve nehirlerdi… Marmara, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Trakya, Uludağ, Erciyes, Çukurova, Sakarya, Dicle, Fırat Üniversitelerini örnek verebiliriz.

Aradan yıllar geçti yeni moda devlet adamlarının isimleri oldu…

İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan Üniversiteleri açıldı…Bilmiyorum başkaları da var mı?... Listede bir tek Alpaslan Türkeş yok. Şuanda Türkeş’in iki oğlu da mecliste. Tuğrul Türkeş MHP Ankara milletvekili iken Ahmet Kutalmış Türkeş ise Ak Parti İstanbul milletvekili… Alpaslan Türkeş isminin bir üniversiteye verilmesini sağlamak öncelikle onların meselesi olmalı…  

Bizde, caddeleri parkları statları bitirdikten sonra sıra yeni geldi üniversitelere… Fen ve sosyal bilimlerde bizden çok çok ileride olan gelişmiş batı ülkelerinde de üniversite isimleri bizde ki gibi mi acaba… 

Geçtiğimiz haftalarda Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ı Rize’de ismi verilen üniversitenin açılışında görünce stattan sonraşimdi de üniversite ismi vay be insanın hayatta görebileceği daha neler olabilir diye kendisine gıpta etmedim desem yalan olur… Yine geçim sıkıntısı içinde üniversite binalarının kuytu, tozlu ve işi düşen öğrencilerinden başka kimsenin uğramadığı odalarında bilim icra etmeye çalışan hocaların yerinde olmadığım içinde hem sevindim hem de üzüldüm… 

Neden bazı üniversite hocalarının bilimi bırakıp ta siyasete girdiklerinin cevabını da yıllar sonra bulmuş oldum; “milletle kucaklaşmak (?) ve siyasetin sunduğu muazzam imtiyazlara sahip olmak…”

Selam ve dua ile…

Yazarın Yazıları