Ayşenur ÇABUK
  • 06/06/2018 Son günceleme: 06/06/2018 21:54
  • 10.389

Ramazan ayı boyunca normal yeme şekilleri değişir.

Ramazan ayında öğün sayısı ikiye düşer. Metabolizmalar bir ay boyunca 2 öğüne alıştığından bayramda beslenme de Ramazan’dakine yakın olmalıdır. Genel olarak her zaman dengeli ve dikkatli beslenmek gerekse de buna bayramda daha çok dikkat etmek gerekir.

Bayramda beslenme nasıl olmalıdır?

Bayramda beslenme, hafif olmalıdır. Ramazan boyunca mideler, az yiyecek ve içecek tüketmeye alışır. Bu alışkanlığı birden değiştirmek geçici sağlık problemlerine sebep olabilir. Uzun bir süredir sınırlı miktarda tüketim yapıldığı için biranda aşırı beslenme;
baş ağrısı, gaz, hazımsızlık gibi mide-bağırsak problemlerine
sebep olabilir. Bayramda özellikle tatlı tüketimi kan yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalığı gibi kronik hastalıklar ve mide rahatsızlığı olan bireylerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir.

Sütlü tatlılar tercih edilmeli

Ramazan boyunca dinlenmeye çekilen mide, bayramda hamur işi ve tatlılarla yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık verilmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır. Ramazan bayramının klasiği olmasına rağmen hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tüketmek daha faydalı olacaktır.

Sıvı alımına dikkat edilmeli

Ramazan boyunca sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su, şekersiz ve gazsız içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir.

Nelere dikkat edilmeli?

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Öğün atlanmamasına özen gösterilmeli, az az ve sık sık beslenilmeli. Porsiyon kontrolü iyi yapılmalı, aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı ve iyi çiğnenmeli.
  • Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırın ya da ızgara tercih edilmeli.
  • Ağır hamur tatlıları, şekerlemeler, çok tuzlu, aşırı yağlı ve kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli.
  • Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sıvı gıdaların tüketimine önem verilmeli.
  • Hareketinizi arttırın ve yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin.

Unutmayın kalori paylaştıkça azalır bu sebeple masanızdan misafiriniz eksik olmasın. Hoşgörü ve paylaşmanın ilke edinildiği, birlik ve beraberliğin daim olduğu, yanınızda olsun olmasın da yüreğinizde olanlarla birlikte nice sağlıklı, huzurlu ve mutlu bayramlar dilerim..

Hoşça bakın zatınıza.

 

Yazarın Yazıları