Prof. Faruk Şen, AB'yi anlattı

  • 0
  • 12854
Prof. Faruk Şen, AB'yi anlattı
Prof. Faruk Şen, AB'yi anlattı
Prof. Faruk Şen, AB'yi anlattı

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Dost Beykoz yazarlarından Prof. Dr. Faruk Şen, KRT'ye konuk oldu.

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Dost Beykoz yazarlarından Prof. Dr. Faruk Şen, KRT'ye konuk oldu. KRT Haber Koordinatörü ve aynı zamanda Dost Beykoz yazarlarından Çağlar Çilara'nın sorularını yanıtlayan Prof. Faruk Şen, Türkiye-AB ilişkilerini yorumladı. Türkiye'de yaşayan vatandaşların AB'ye bakışı hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Prof. Şen, aynı zamanda Almanya iç politikası ile ilgili son derece önemli bilgiler verdi. AB'ye tam üyelik konusuyla ilgili olarak da 1996 yılında gerçekleşen Gümrük Birliği anlaşmasını örnek göstererek, Türkiye için verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Prof. Dr. Faruk Şen, şunları söyledi:

"1996 yılında Gümrük Birliği konusunda biz hata ettik. Hiç de lehimize olmadı. Ancak burada tutulmayan sözler de vardı. Avrupa Birliği o dönemde bize söz verdi ve ilk 5 yıl için bize 6 milyar Euro'luk ek ödenti yapacaktı. Ancak Yunanistan'ın vetosu dolayısıyla bunu yapmadı. Biz, 1996 yılından 2012 yılına değin Avrupa Birliği'nden sattığımızdan 230 milyar Euro daha fazla mal aldık. Yani biz pazarımızı aştık ve onlara her türlü olanağı tanıdık. Biz aslında 1996 yılında Avrupa'nın Gümrük Birliği'ne girmedik; onların gümrük birliği kurallarını kabul ettik. Kendi kalemize gol attık. Bu konuda ben kendimi de affetmiyorum, o dönemin Hükümetini de affetmiyorum."

Haber Özel adlı programın sunucusu Çağlar Cilara'nın 'vizeler kalkacak diyorlardı, kaltı mı?' sorusuna ise "Hayır!" yanıtını veren Prof. Faruk Şen, geçen yıl yapılan vize anlaşmasının Türkiye’ye Avrupa Birliği dayatması olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"Biliyorsunuz, İtalya ve Yunanistan'a kaçan birçok kaçak göçmen, Türkiye üzerinden gidiyor. Biz bunları önceden 'geriye' kabul etmiyorduk. Türkiye'ye bir dayatma getirdiler, dediler ki: 'Siz kendi ülkeniz üzerinden kaçanların kaçmasını önleyin ve kaçanları da geri alın! Biz bunu 3 yıl denetleyeceğiz; eğer başarılı olursanız biz de vizeyi kaldıracağız' dediler. Hâlbuki 2005 yılında Türkiye ile Hırvatistan’la tam üyelik görüşmelerine başladığının ertesi günü Hırvatistan'dan vize kaldırıldı. 2002'de Romanya ve Bulgaristan tam üyelik görüşmelerine başladığı zaman vize kaldırıldı. Yalnızca bizde 'Sizin ülkeniz büyük!' denilerek vize kaldırılmadı. Hâlbuki bugün için Türkiye'den Almanya'ya kaçak gitmek artık sona erdi. Almanya'da işsizlik oranı yüzde 15. Almanya'da yaşayan Türkler arasında ise yüzde 30. Almanya'da Almanca bildiği halde işsiz kalan kişiler varken, bizim buradan Almanya'ya giderek iş bulma şansı çok çok az. Bu vize olayı aslında Türkiye'ye yapılan bir haksızlıktır."

Her ikisi de Dost Beykoz yazarı olan Prof. Faruk Şen ve Çağlar Cilara'nın AB-Türkiye ilişkilerini konu alan programı, Ortadoğu'daki Türkiye'nin bugünkü durumu ve Almanya'da gerçekleşen güncel siyasi olayların Türkiye'ye etkileri alt başlıklarıyla devam etti.

Haber Merkezi

Almanya, ABD ve İngiltere’nin Ortadoğu emelleri
Önceki Almanya, ABD ve İngiltere’nin Ortadoğu emelleri
Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Sonraki Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz