Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 25/03/2019 Son günceleme: 25/03/2019 18:26
  • 9.059

Prebiyotikler, üst mide bağırsak sisteminden emilmeden bağırsağa geçen ve burada fermente olan besinlerdir.

Bağırsakta bulunan yararlı bakterileri besleyen, diyette posayı oluşturan maddelerden olan prebiyotikler karbonhidrat yapısındadır. Bakteri yapısında değildirler.

Mikroorganizmalar, prebiyotikleri enerji kaynağı olarak kullanmaktadır. Böylece beslenen probiyotikler  (Yararlı Mikroorganizmalar)  çoğalmakta ve faydalı görevlerini yerine getirmektedirler.

Prebiyotikler nerede bulunur?

Prebiyotik besinleri sıklıkla tüketmeliyiz. Bu besinler şunlardır: Enginar, kereviz, soğan, sarımsak, pırasa, domates, muz, kuru fasulye, nohut, bezelye, arpa, yulaf, kepekli pirinç, keten tohumu, badem, cevizdir. Sebzelerin prebiyotik değerleri çiğ olduklarında pişmiş hallerine göre yaklaşık iki kat fazladır.

Probiyotikler

Probiyotikler, dost mikroorganizmalar olarak bilinirler. Yeterli miktarda alındıklarında bağırsaklarımızda bulunan mikroorganizmalar ile etkileşerek, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlılardır.

Görevi nedir?

Bağırsaklarımızda yaşayan probiyotikler,  bağırsak florasının dengede kalmasında önemli rol oynarlar. Sağlıklı bağırsak florası probiyotik yönüyle zengindir.  Bağırsaklarımızda zararlı bakterilerin arttığı  ( Probiyotiklerin azaldığı )  durumlarda,  vücudumuz pek çok hastalığa karşı savunmasız kalır. Antibiyotik kullanımı, kötü beslenme  ( GDO’ lu gıdalar, kalitesiz su, şeker tüketimi… ), gıda zehirlenmeleri,  sindirim problemleri ve stres probiyotik azalmasına neden olur.  Böylece; sağlıklı kilomuzu koruyamayız, kabızlık-ishal-şişkinlik olur,  yorgun ve depresif oluruz, bazı enfeksiyonların görülme sıklığı artar, çeşitli cilt hastalıkları oluşur.                                                                                                                      

Probiyotikler;

Bariyer yaparak toksik maddelerin kana geçişini engeller,

Vitamin üretimine katkı sağlar, 

Besinlerin iyi emilmesinde etkendir,

İltihaplanmayı azaltır ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.                                                                                                                                     

Bağışıklık sisteminin oluşumunun önemli yüzdesi bağırsaklarda geliştiğinden,  azalan probiyotik sebebiyle kansere,  enfeksiyon ve alerjik hastalıklara yakalanma riski artar.

Sağlığımız için bu dost migrorganizmaları iyi beslemeli   (Prebiyotiklerle )  ve miktarlarını artırmalıyız.

Probiyotikler nelerde bulunur?

Ev yapımı yoğurt  (Yoğurt en doğal probiyotiklerin başında gelir. Endüstriyel yoğurt da iyi probiyotiktir.) Boza, kefir, peynir, tarhana, turşu da etkin probiyotik gıdalardır.  Probiyotik yiyecek ve içecekleri yemekten sonra almalıyız  (Bunlar mide asitinden etkilenir, bir kısmı ölür.) Sıcak yemek ve içecekle alınmaması önerilir.

Sağlık ve mutlulukla dolu, baharın neşesiyle geçecek günler dileklerimle. Kalın sağlıcakla.

 

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz