Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!

  • 1
  • 13569
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!
Paşabahçe Ortaokulu 91 yaşında!

Dost Beykoz, ‘Siz Gelirseniz, Biz GELECEĞİZ’ sloganıyla dikkat çeken okulun Müdürü Mustafa Başkaya ile görüştü.

Dost Beykoz, ‘Siz Gelirseniz, Biz GELECEĞİZ’ sloganıyla dikkat çeken okulun Müdürü Mustafa Başkaya ile görüştü.

29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyetin 1 yıl sonrasında kurulan ve bu özelliğiyle de 'Cumhuriyetin İlk Kurulan Okullarından' birisi olarak anılan Paşabahçe Ortaokulu, bu yılın Kuruluşunun 91. Yılını kutlayacak. Tarihinde birçok Beykozlunun yetişmesine, topluma kazandırılmasına öncülük etmiş olan Paşabahçe Ortaokulu, son yıllarda özellikle spor alanında gösterdiği başarılarla göz kamaştırıyor. Futboldan atletizme kadar birçok branşta şampiyonluklar yaşayan okul öğrencileri, aynı zamanda 5 yıldır bir dergi de çıkarıyorlar. Mustafa Sandal’dan Beşiktaşlı eski Futbolcu Ahmet Dursun’a kadar pek çok tanınmış simayla röportaj yapan Paşabahçeli çocuklar, bunu “Boğaz Esintisi” adlı dergilerinde yılda 2 kez yayımlıyorlar.

Göreve geleli çok kısa bir süre olmasına karşın, okulun görünümünde büyük değişim ve iyileştirmelerin altına imza atan Paşabahçe Ortaokulu Müdürü Mustafa Başkaya, hem okulun tarihi hem de 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı dolayısıyla düşüncelerini Dost Beykoz okurlarıyla paylaştı. Toplamda 850 öğrencisi olan Paşabahçe Ortaokulu'nun 26 sınıftan oluştuğuna dikkat çeken Müdür Başkaya, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü açılacak olan yeni dönemin, hem Paşabahçe hem de Beykoz genelindeki öğrencilerle veliler için hayırlı olmasını temenni ettiğini söyledi. Paşabahçe Ortaokulu'nun Okul Aile Birliği Başkanı İdris Tuncer ve öğrenci velisi İlhan Köse ile birlikte Dost Beykoz'un sorularını yanıtlayan Okul Müdürü Mustafa Başkaya, okulda yapılan işlerden ihtiyaçlara ve öğrencilerin Beykoz'daki durumuna kadar pek çok konuya açıklık getirdi.

İşte, Paşabahçe'deki tek eğitim kurumu olan Paşabahçe Ortaokulu Müdürü Mustafa Başkaya'nın mesleğiyle ve tecrübeleriyle ilgili olarak anlattıkları...

Sevgili Hocam, yaz ayında okulların açık olması konusuyla başlayalım mı? Okullar tatil ve öğrenciler de aileleriyle birlikte belki de İstanbul dışındayken, siz öğretmenlere ya da müdürlere tatil yok mu?

"Şimdi aslında okullar hiçbir zaman kapanmıyor Ferdi Bey... Yani mesai saatleri içerisinde mutlaka bir öğretmen, bir görevli oluyor. Bir okula gittiğinizde, mesai saatleri içerisindeyseniz, yaz ya da kış hiç fark etmiyor; mutlaka birisini görürsünüz. Eğer görmezseniz, inanın ki, mutlaka kısa süreli bir işi çıkmıştır. Çünkü mesai saatleri içerisinde nöbet listesi vardır ve okullar tatil olduğunda bile mutlaka okullarda bir yetkili kişi bulunur."

İçeride bir çalışma olduğunu görüyorum. Yaz aylarını değerlendirerek, Paşabahçe Ortaokulu yenileniyor mu?

"Evet, içeride bir takım çalışmalar yapıyoruz. Dediğiniz gibi yaz ayında bu iş daha kolay oluyor. Öğrencilerin yokluğunda ustalar daha rahat hareket ediyor. Büyük bir çoğunluğunu da bitirdik işlerimizin... Duvarlar önceleri bordo renkti ancak şimdi daha açık bir renge boyadık. Sınıflar karanlık görünmeyecek artık... Onun dışında tamirat ve tadilat işlerimiz vardı. Bunları da tamamlamaya çalıştık."

Boya ile ilgili olarak Beykoz Belediyesi yardım etmişti ilçedeki tüm okullara... Temizlik malzemesi de temin etmişti. Size yararı oldu mu?

"Belediyemizin verdiği beyaz boya olduğu için onu başka yerlerde kullandık. Onun dışındaki ihtiyaçlarımızı ise bağışlarla karşılamaya çalışıyoruz. Tabi Beykoz Belediyesi de dediğiniz gibi bizlere yardım etti, haklarını yiyemeyiz. Sağ olsunlar..."

Bağış dediniz ama bu konuda genel olarak bir çıkmazda gibiyiz Mustafa Hocam... Şimdi bir yanda 'zorla bağış' iddiaları var, diğer yanda ise 'veliler çocuklarıyla ve çocuklarının okullarıyla hiç ilgilenmiyor' iddiaları var. Bunun bir ortası yok mu? Nasıl değerlendirebiliriz bu iki uç iddiayı?

"Şimdi şöyle söyleyeyim Ferdi Bey: Bizim okullarımızda ihtiyaçlar oluyor. Zorunlu bağış noktasında artık bir iddia var mı bilemiyorum. Yani bunun pek mümkün olmadığını söyleyebilirim. Ancak çocuklarıyla ve çocuklarının okullarıyla hiç ilgilenmeyen velilerin olduğu doğru... Biz öğretmenler, okul yöneticileri, kısıtlı olanaklarla burada bir dönem tamamlamaya çalışıyoruz. Bu noktada samimi olarak söylüyorum bunu; çoğu zaman cebimizden para da harcıyoruz. Kimi öğretmenler, zor durumda olan öğrencilerin cebine harçlık koyuyor... Okulun ihtiyaçları için kendi cebimizden para harcadığımız zamanlar oluyor. Bizler bu konuda şikâyetçi de değiliz. Ben hiçbir öğretmenin bu fedakârlıkları lanet ederek yaptığına inanmıyorum! İnanamam... Biz aynı kültürün içinde yetişip geliyoruz çünkü... Yokluğu iyi biliyoruz. Mesleğimizi seviyoruz. Bu nedenle bu konularda verdiklerimizin hesabını hiç yapmıyoruz. Ancak velilerimizde böyle bir anlayış, böyle bir kültür ne yazık ki yok. Hepsi için söyleyemem tabi ancak yine de çok büyük bir bölümünün bu konuda duyarlı olmasını çok arzu ederim.

Bakınız, Ferdi Bey, Paşabahçe'deki esnaftan bizim Okul Aile Birliğimiz ve görevli olan velilerimiz, ihtiyaçlar için yardım topluyorlar. Bu konuda gerçekten samimi olan ve semtindeki tek okula sahip çıkan esnaflarımız da var. Burada çocuğu okuyan da var, daha önce okumuş olan da var. Yani oğlu Paşabahçe Ortaokulu'ndan mezun olmuş ve gitmiş ama esnaf olan ailesi, yine de buradaki çocukları kendi çocuğu gibi benimsemiş. İşte bu duyarlı esnafımızın, bu duyarlı velilerimizin yardımlarıyla biz okulumuzda ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Eğer bu konuda biraz daha geniş kapsamlı bir duyarlılık olsa, bizler daha az üzülerek bu sorunları aşacağız. Çünkü inanın ki, duyarlılık gösteren insanlar biz yöneticileri nasıl umutlandırıyor ve sevindiriyorsa; aynı şekilde duyarsızlık olduğunda, buna tanık olduğumuzda da üzülüyoruz. Zorunlu bağış yok ancak gönüllü bağış var ve bunun ne kadar önemli olduğunu tüm velilerimizin anlamasını bekliyoruz."

Okulların açılması ertelendi. Bu konuda öğretmenler, veliler ya da öğrenciler bir mağduriyet yaşayacak mı? Siz kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Ben kararın son derece doğru olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak kapanış tarihini uzatarak Devlet bunu dengeledi. Belki 8. sınıflar açısından 1 haftalık bir açık olabilir ancak bunu da yine Milli Eğitim Bakanlığı'nın takvim belirlerken dikkate alacağını düşünüyorum. Onun dışında Kurban Bayramı olduğu için eğer okullar 14 Eylül'de açılmış olsaydı, Bayram için yeniden bir sıkıntı yaşanacaktı. Siz de bilirsiniz Ferdi Bey, özellikle Bayram zamanlarında trafik çok tehlikeli oluyor. Ne yazık ki, kazalar yaşanıyor. Açılışın 28 Eylül'de olması da bu trafik konusunda bir rahatlamayı getirdi. Şimdi en azından aileler, buna göre dönüş hazırlığı yapacaklar."

Paşabahçe Ortaokulu hakkında biraz bilgi verebilir misiniz Mustafa Hocam? 91 yaşına girmesi dışında, kaç öğrencisi kaç dersliği var?

"Okulumuzun yaklaşık olarak 850 kadar öğrencisi olacak bu yıl... Ana sınıfı olarak 4 şubemiz var 26 sınıfımız bulunuyor. Burası ortaokul ve yalnızca ortaokula giden öğrenciler var. Onun dışında bir de anasınıfımız var."

Beykozluların çocuklarını anasınıfına yazdırmaları nasıl bir avantaj sağlıyor? Anasınıfına kaç yaşına kadar öğrenci kabul ediliyor? Bir de bunun ücretli olduğu söyleniyor, o konuda bize bilgi verebilir misiniz?

"Anasınıfına çocuğun yazılması çok önemli... Çocuklar anasınıfına yazılarak, ilkokula henüz başlamadan kısmen bir şeyleri öğrenmiş oluyor. Mesela daha da önemlisi bir öğretmen korkusunu atlatmış oluyorlar. Bu anlamda çok yararlı...

Diğer sorunuza gelince de 48 ila 66 aylık çocukların anasınıfına kabul edildiklerini söyleyebilirim. Yani bu eğitim-öğretim döneminde 2010 ve 2011 doğumlu çocuklarımızı anasınıflarına kabul edebileceğiz. Ücret derken, devlet anasınıfları için aylık 100 lira alıyor. Bu aslında yüksek bir rakam değil... Eğer özel bir anasınıfına çocuğunu verecek olsa bunun 5-6 katı para harcaması gerekebilir. Dolayısıyla ücret konusunda da aslında sorun yaratmadığını söyleyebilirim."

Siz ortaokulun Müdürü olduğunuz için bu TEOG ile ilgili sorulara en doğru yanıtı verecek olan isimsiniz Mustafa Hocam... TEOG konusunda ne söyleyebilirsiniz? Nedir bu TEOG ve öğrenciler neye dikkat etmeliler?

"TEOG'un açılımını biliyorsunuz: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi... Aslında son yapılan düzenleme ile de anlamı şu oldu: Okulda öğrencilere yıl içerisinde yapılan sınavlardan birisini artık Merkezi Sistemle yapıyorlar. Yani Türkiye'nin her yerinde TEOG'a giren öğrenciler aynı soruları çözüyor. Bir diğer değişiklik de artık öğrencilerin 6. sınıftan itibaren aldıkları ders notlarının etkisi... Bundan sonra 6. sınıf itibariyle aldıkları ders notları da TEOG sınav sonuçlarına etki edecek. Onun dışında TEOG'da 6’ncı, 7’nci ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları hesaplanıyor; 8. sınıftaki ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı da buna ekleniyor. Elde edilen sonuç 2'ye bölünerek, yerleştirme puanı bulunuyor. Bu puanlama da 500 tam puan üzerinden yapılıyor."

Beykoz'un genel olarak TEOG konusundaki başarı puanı nedir? Sizin okulunuzdaki TEOG sonuçları geçtiğimiz yıl nasıldı Mustafa Hocam?

"Şimdi bu bilgileri bizim bilebilmemiz olanaksız. Bunlar ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nda rakam olarak görülebilir. Ama bizim okulumuzla ilgili olarak şunu söyleyebilirim: Biz geçtiğimiz yıl istediğimiz sonuçları alamadık! Ancak bu konuda öğretmen arkadaşlarımızla toplantılar da yaptık. Bu yıl için güzel planlarımız var. Bu yıl TEOG sınavında Paşabahçe Ortaokulu olarak daha iyi sonuçlar almayı hedefliyoruz."

Mustafa Hocam, son olarak bir konuyu dile getirmek istiyorum. Beykoz'da genel olarak okul ihtiyacından bahsediyor veliler... 'Neden Beykoz'da çok iyi okullar yok? Beykoz'un başarılı çocukları neden başka ilçelerde okumak zorunda kalıyor?' diyorlar. Bu konuda bir yorum yapabilir misiniz?

"Şimdi Ferdi Bey, ikinci söylediğinizden başlayayım: Gerçekten de Beykoz'un başarılı çocukları, ilçede okumuyor. Özellikle lise anlamında ilçemizde daha çok lisenin ve yeni okulların açılması faydalı olur. Siz de biliyorsunuz, yıllardır bir Ferit İnal Lisemiz vardı ve şimdi de biraz Celal Aras Lisesi'nin adı duyuluyor. Ancak ilçemizde bir Sabancı'nın bir Koç’un Lisesi yok. Örnek olarak söylüyorum bunları... Beykoz'un çok başarılı öğrencileri, bu nedenle başka ilçelere gidiyorlar. Ancak bir başka noktadan baktığınızda da Beykoz'da yer konusunda sorunlar var. Yani yeni bir okul yapmak için diğer ilçeler kadar şanslı bir konumda değiliz. Dolayısıyla, Beykoz'daki çok başarılı öğrencilerin ya da çocuğunu çok iyi yetiştirmek isteyen velilerin, çocuklarını ilçe dışına gönderdikleri doğru... Bu konuda velilerin yeni bir okul talebi de anlayışla karşılanabilir.

Ancak dediğim gibi ilçemizin yer konusunda sorunları var ve bunlar ortadan kalkmadığı sürece bu konuda adım atılmasını beklemek, ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Belki gelecekte bu konuda Beykoz'da gelişmeler olursa, velilerimizin istedikleri de gerçekleşebilir."

Haber Merkezi

Artvin'de Beykoz'un da tuzu var
Önceki Artvin'de Beykoz'un da tuzu var
Beykoz elektrik kesintileri (17-18 Nisan 2024)
Sonraki Beykoz elektrik kesintileri (17-18 Nisan 2024)
Yorumlar (1 Yorum)

Muazzez Kumrucu (5 yıl önce)

Yaklaşık 60 yıl önce bu okul Paşabahçe İlk Okuluydu. Oradaydım. Sınıf arkadaşlarımı nasıl bulabilirim?

Yorum Yaz