Parafudr nedir ve Parafudur özellikleri nelerdir?

  • 0
  • 24783
Parafudr nedir ve Parafudur özellikleri nelerdir?

Yıldırım düşmesi sonucu bıraktığı etkiler insan hayatına olumsuz bir etki bırakabilir.

Aynı zamanda elektronik konusunda da neden olduğu ani yüksek akımlar sonrası tehlikenin önüne geçme adına akım toprak ile kısa devre olmasını sağlayan cihazlara parafudur adı verilmektedir.

Parafudr Nedir ve Parafudur Özellikleri Nelerdir?

Yıldırımın ne olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Yağmurlu havalarda bulutlarda oluşan enerji ile birlikte sıklıkla karşılaştığımız doğal olaylardan biri olan yıldırımın genel anlamda doğaya bir zararı olduğunu söylemek mümkün değildir. Elbette yangın, ağaçları parçalaması gibi durumları saymazsak. Ancak insan hayatı için tehlike oluşturabilmektedir. Yıldırımın neden olduğu ani ve yüksek akımlar sonrası ortaya çıkabilecek tehlikeyi önleyebilmek adına akım toprak ile kısa devre olmasını sağlayan cihazlara Parafudur adı verilmektedir. Parafudur fiyatları gereği en uygun çözüm yöntemidir.

Sistemde ortaya çıkan ani ve aşırı yükten cihazlarımızı koruyan parafudur, önemli ve gerekli bir cihazdır. Çünkü ani akım değişimleri sonucu elektronik cihazlarımız hasar görebilmektedir. Bu sorunları da bu cihazlar ile önleyebilirsiniz.

Parafudr Nedir?

En çok rastladığımız doğa olaylarından olan yıldırım meydana geldiğinde, ortaya çıkan ani ve yüksek gerilim sonucu cihaz ortaya çıkabilecek tehlikeleri önlemek amacıyla kullanılan cihazlara parafudur denir.

Farklı bir deyişle parafudur, aşırı gerilimleri toprak ile nötr hale getirerek devreyi korumaktadır. Bunun yanı sıra da iletkenin iki ucu arasında yer alan potansiyel farkı gösteren elektromotor kuvvetidir. Elektrik akımı A noktasından girdikten sonra B noktasından da çıkar. Sistemde bir kaçak yoksa giren akım ile çıkan akım aynı olacaktır.

Parafudr Özellikleri       

Parafudr cihazı 3 farklı türde karşımıza çıkmaktadır. Yüksek gerilim parafudr, orta gerilim parafudr ve alçak gerilim parafudr şeklinde karşımıza çıkan bu cihazlar kendi altında da kategorilere ayrılmaktadır. Alçak gerilim parafudrlar B, C ve D sınıfı olmak üzere 3 kategoriye ayrılır. Bu parafudrlara bakacak olursak;

B sınıfı parafudr, binanın en dışında sayaçtan önce kullanılır. Hassasiyeti en düşük, bunun yanı sıra aşırı akım iletim kapasitesi en yüksek olanıdır.

C sınıfı parafudrlar, sayaçtan sonra takılır. B sınıfının iletemediği, ani ve aşırı akımların daha hassas korumayla sisteme girişini engeller ve toprağa akışını sağlar.

D sınıfı parafudrlar ise korumak istediğiniz elektronik ürünü hedef alarak B ve C sınıfı parafudrlara göre daha hassas korumalarda tercih edilir.

Parafudrlar devreye paralel olarak entegre edilir. Faz çıkışından 16 – 35 mm kadar paralel kablolar parafudrun fazlarına bağlanır. Bazu parafudrlarda ek özellik olarak sistemin ortak nötr kablosu paralel  kablo alınarak parafudrlarından nötr girişine bağlanır. Son olarak da parafudrun toprak çıkışından alınan kablo sisteminin toprak hattına bağlanarak montaj tamamlanmış olur.

Parafudr Fiyatları

Parafudrlar her alanda olduğu gibi marka ve model olarak farklılık gösterilir. Bu da fiyatlara yansır. Şimdi sizlere ortalama parafudr fiyatları vereceğiz.

Örnek fiyatlamayı şu şekilde verebiliriz;

B sınıfı 4 kutuplu alçak gerilim parafudr fiyatları ortalama üzeri bir markada 2500 tl iken, kartuşu da 500 tl civarındadır.

C sınıfı 4 kutuplu alçak gerilim parafudr fiyatları  ortalama 700 tl civarında olup, kartuşu da 200 tl civarındadır.

D sınıfı 4 kutuplu alçak gerilim parafudr fiyatları ise ortalama 300 tl civarında olup, kartuş fiyatı da ortalama 100 tl civarındadır.

Sizlerde parafudur hakkında daha net bilgi almak için Faz Ticaret adresini ziyaret edebilirsiniz.

Temel lojistik terimleri
Önceki Temel lojistik terimleri
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret