Önce tapu, sonra dönüşüm…

  • 0
  • 11845

Dost Beykoz ve Can Anadolu gazetelerinin, Beykoz’da yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmalarını haberleştirmesinin üzerine Çiğdem Mahallesi sakinleri bilgi almak ve gerekli itirazları yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gitti.

Vatandaşlar, Çiğdem Mahallesi’nde, ‘kentsel dönüşüm’ planlanan alanda önce tapulandırma ardından kentsel dönüşüm yapılmasının daha doğru olacağını dile getirirken, Mülkiyet hakkı tanınmadan başlatılacak dönüşümün yüzlerce aileyi mağdur edebileceği endişesi dile getirildi.


İBB İştiraki olan KİPTAŞ’ın Çiğdem Mahallesi’nde planladığı dönüşüm kapsayan alanın içinde 362 konut yer alıyor… Bölgede 208 nolu ada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nden geçen kararla ‘kentsel dönüşüm ve gelişim alanı’ ilan edildi.

Konuyla ilgili kapsamlı bilgi almak üzere İBB’ye giden mahalleli, yaklaşık 2 bin kişinin etkileneceği dönüşüme karşı belediyeye itiraz dilekçesi verdi. İBB Başkanlığı’na sunulan dilekçelerde kentsel dönüşüm başlatılmadan önce tapu sorunun çözülmesi talep edildi.

Dilekçede, “İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar ile yıllardır mülkiyet haklarına kavuşmayı beklediğimiz ve zilliyet hakkımız olan üzerinde yaşadığımız parsellerde mülkiyet haklarımız kanunlara göre sağlanmadan, parsellerin zilliyetimizde bulunan kısımlarının tarafımıza satış ve devir işlemleri yapılmadan alınan bu kararın mağduriyete yol açacağı endişeleri dile getirildi.

Dilekçede ayrıca, yüzlerce aileyi mağdur edeceği düşünülen kararın  mülkiyet hakkı sağlanmadan Başkanlık onayının yapılmaması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmemesi talep edildi.

Önce tapu, sonra dönüşüm…

İBB Meclisi’nden çıkan karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırsa arazi kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilecek. Toplam 111 bin metrekare olan 208 adadaki kentsel dönüşüm alanının 51 bin 978 metrekaresi İBB, 59 bin 163 metrekaresi ise Maliye mülkiyetinde. Çiğdem Mahallesi’nin bir bölümüne Beykoz Belediyesi tapu satışı yaparken kentsel dönüşüm alanı ilan edilen 208 adada tapu sorunu bitmemişti.

Yine Birgün Gazetesi’nde yer alan bir habere göre 50 yıldır Çiğdem Mahallesi’nde yaşadığını belirten Selahattin Şahan, dönüşüm kararına neden karşı olduklarını şu sözlerle özetledi: “ Bu mahallede iki üç nesildir oturuyoruz.   Bu karar insanları mağdur edecek. Bizim sokağımızın hemen yanına tapu verilirken bizim sokağımıza kentsel dönüşüm kararı alındı. Bu eşitsizlik yaratıyor. Biz de önce tapumuz verilsin istiyoruz, yapılacaksa kentsel dönüşüm öyle yapılsın. Mahallemiz yer olarak çok değerli. Buradaki halkı buradan göndermek istiyorlar.”

Haber Merkezi

On Dört Şubat Sendromu 2
Önceki On Dört Şubat Sendromu 2
Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Sonraki Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz