Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?

  • 0
  • 16827
Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?
Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?
Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?
Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?
Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?
Murat Aydın açıkladı… Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın 2022 yılının bütçe görüşmelerinin yapıldığı oturumda önemli açıklamalarda bulundu.

Son günlerde tartışılan birçok konuya açıklık getiren Başkan Aydın, Kavacık kaldırımlarının geniş yapılmasının ticari amaçlı olduğunu söyleyerek, “düzgün yerler yok. Yeni düzenlemeyle esnafın işi artacak, insanlarımız daha rahatlıkla oralarda dolaşacaklar. Gençlerimiz kadınlarımız yaşlılarımız gelecekler. Hani akşamları diğer ilçelere gidiyorduk, şimdi diğer ilçelerden buraya gelinmeye başlandı.” ifadelerine yer verdi.

Murat Aydın, iki bucuk yıl önce, ‘Beykoz’dan alış veriş için dışarı gidiyoruz’ diye eleştiriler olduğunu artık bunların olmayacağını söyledi.

Merkez mahallesinde bir arazi ile ilgili durum. Muhatap kim? Türk Alman Üniversitesi. Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarım ret verdiler. Bu maddeye bakmadınız mı, dosyalar size geldi. Pazartesi günü Meclise geldi, komisyona gitti.

Türk Alman Üniversitesi gibi bir devlet üniversitesi Beykoz'a yapılmış sağ olsun hükümetimiz, Devletimiz, Cumhurbaşkanımız öncülük yapmış. Türkiye'nin en iyi bir kaç tane devlet Üniversitesi'nden biri olan Türk Alman üniversitesi burada. Orada öğrenciler için yurt yeri lazım. İşte yurt barınma yerini konuşuyoruz. Üniversiteden talep oldukça fazla. Üniversitenin alanının biraz daha genişletilmesi lazım.

Hemen yakınında orman olmayan, fiilen orman olmayan boş bir arazi var. Burası üniversiteye tahsis edilmek isteniyor, imar planı ile ilgili bir çalışma yapılacak. Kim kazanacak? Beykoz. Kim kazanacak? Bizim gençlerimiz kazanacak. Türkiye'de 2002 yılında 190 tane devlet yurdu vardı, bugün 769 tane devlet yurdu var.

Beykoz'daki yaşam kalitesini arttırmak için çalışıyoruz. Belediyemizin bütçesi ile ilgili eleştiriler olur. Burası bir vakıf değildir, onu söyleyeyim. Ya da bir finans kurumu değildir, ya da ticari kurum değil. Burası para biriktiren yer değildir. Tabii ki hizmetlerin birçoğu da parayla yapılır. Beykoz problemi olan bir ilçedir.

İstanbul'da 39 tane ilçe var. En önemli gelir kalemi emlak vergileri. Emlak vergisi gelirleri itibarıyla Beykoz ilçemiz sondan 4. İlçedir. Adalar, Çatalca, Şile, Beykoz. Diğer ilçelerin hepsi bu yönüyle Beykoz'un çok çok önündedir. Bizimle aynı noktada değerlendirilebilecek olan ilçelerden bir tanesi Sarıyer ilçemizdir. 7-8 katımızdır.

Beykoz’da emlak vergilerine artış yapıldı

Türkiye'nin en pahalı Konutları Beykoz'da olacak, Türkiye'nin zenginlerinin ciddi bir kısmı Beykoz bağlantılı olacak, yalılar burada olacak, Köşkler burada olacak, villalar burada olacak ama emlak vergisinde İstanbul'un 39 ilçesinde sondan 4. Olacağız.

Bunda bir düzenleme yapmak gerekiyordu. 4 yılda bir de onu yapma yetkimiz var, o düzenlemeyi yaptık biraz iyileştireceğiz.

Halkımızın zenginleşmesi için zaten gayret ediyoruz. Bu değirmenin suyunu vergiler oluşturuyor.

Durumu iyi olanlardan vergiyi önceye göre daha çok alacağımızı zaten ifade ediyoruz. Durumu iyi olmayanlardan da alınmayacağını,  zaten ekonomik durumu iyi olmayanlar emlak vergisi alınmıyor

Bu bizim bütçenin gelirle ilgili tarafını halletmiş olacak. Bakın yıllardır söylüyoruz, bu belediye yıllar yılı gelir problemi yaşayan bir belediye. Artık bu problemin bitmesi gerekiyor, bizim iyileştirmeler yapmış olduğumuz düzenlemeler tamamen işin bu boyutu ile ilgilidir.

Beykoz’da yaşam kalitesi nasıl artar?

Beykoz'da yaşam kalitesini artırmak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beykoz Belediyesi'nin işbirliği yapmasından geçer. Biz işbirliği için her zaman hazırız.

Beykoz'da sorunları çözmek için halk iki farklı siyasi yapıya görev verdi. Beykoz'da Cumhur ittifakına İstanbul Büyükşehir de Millet ittifakına. Bu 2 ittifakın bir noktada buluşan kadroları işbirliği yapmak zorunda.

İş birliği yapmazsak ne olur?

Ulaşım problemi çözülemez… Ulaşımdan yakınıyor muyuz? Ulaşımla ilgili iyileştirme, İETT otobüsleri vesaire, bunların sayısının artırılmasını, deniz ulaşımı, onun artırılmasını, Metro gelmesini arzu ediyor muyuz? Evet ediyoruz. Kim getirecek?

Ulaşımla ilgili konuyu kim çözecek?

 İstanbul Büyükşehir belediyemiz. Bu anlamda biz oradan talep edeceğiz, orası da yapacak. İş birliği halinde hareket etmemiz gerekiyor. İETT otobüslerin sayısını kim artıracak, seferlerin sıkılaşmasını kim sağlayacak. Büyükşehir belediyemiz.

Biz buranın sesi olacağız. Beykoz'un sesi olacağız. Halk sağlığı ile ilgili konularda ilaçlama meselesi Büyükşehir’in. Eksik olduğu yerde biz devreye gireceğiz. Ama yasal olarak burada atılması gereken adım Büyükşehir tarafından atılacak.

Beykoz’un imar sorununu kim çözecek?

İmar diyorum. İmarda Beykoz diğer ilçelere göre oldukça farklı. Üç bölge var diyoruz ya burada.

1 Doğal Sit Alanı, 2 Öngörünün, 3 Geri görünüm etkilenme. Ön görünüm ve geri görünüm etkilenmede imar meselesini kim çözecek? İstanbul Büyükşehir belediyemiz. Doğal sit alanlarında imar meselesini kim çözecek? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Ne zamandan beridir bu usul böyle? 1996 yılından beri böyle. Efendim, 1996 yılında Çevre Şehircilik Bakanlığı mı vardı. O zaman diğer bakanlıklardaydı sorumluluk ve yetki. Yani Beykoz açısından imar meselesi çok önemli diyoruz ya nüfusla ilgili olarak bir tablo oluşturacak olsan, Beykoz’un 250 bin nüfusunun % 40’i doğal sit alanında yaşıyor. % 59’u öngörünün ve geri görünüm etkilenme bölgesinde yaşıyor.

Biz Çevre Şehircilik Bakanlığıyla iş birliği yapıyoruz. Onun için ihaleler yapıyoruz. Planla ilgili o çalışmaları fiilen birlikte yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle de iş birliği yapıyoruz, ama zor yürüyoruz, zor mesafe alıyoruz. Örneğin planlarla ile ilgili bir adım atılıyor, büyükşehirden farklı sonuç çıkabiliyor.

Paşabahçe Mahallesi’nde imar problemi var ise Gümüşsuyu'nda imar problemi var ise Anadolukavağı, Poyrazköy, Anadolufeneri öngörünüm bölgesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinde.

Göksu, Anadoluhisarı, Kanlıca, Çubuklu, İncirköy, Merkez, Yalıköy. Buraların büyük bir çoğunluğunda imar meselesi İstanbul Büyükşehir belediyemiz tarafından çözülecek. Yine Kavacık, Göztepe, Yenimahalle, Çiğdem, Soğuksu, Ortaçeşme, Çamlıbahçe Tokatköy. Bu mahallelerin büyük bir kısmında imar sorunu varsa çözüm adresi İstanbul Büyükşehir belediyemiz. Kalan mahallelerde bizim toplamda 45 mahallemiz var tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.

Yıllardır Büyükşehir de siz vardınız!

‘Yıllardır büyükşehirde siz vardınız’ diyebilirsiniz. Yapıldı, itiraz edildi. Şu oda, bu oda. Mahkemeler. Falancı oda, filancı oda. Tamam yanlıştır, şudur, budur. Halk yetki verdi millet ittifakına. Ama temelde Cumhuriyet Halk Partimize İstanbul da yetki verdi. Biz İstanbul büyükşehir belediyesiyle ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla bu ve benzer konularda kendi sorumluluk ve yetki alanı konularda her zaman iş birliği yapmaya hazırız ve hatta emrindeyiz.

Büyükşehir bu planların yapılması konusunda bizden ne talep edilirse, ilçe belediyesi olarak Büyükşehir belediyemizin emrindeyiz.

Murat Aydın olarak İBB’nin emrindeyim

Çok açık ve net söylüyorum. Beykoz'da ki ulaşım, trafik, sağlık meseleleriyle ilgili Büyükşehir’in yetkisinde olan artı imarla ilgili konularda İstanbul Büyükşehir Belediyemizin şahsen ben Murat Aydın olarak emrindeyim. Nasıl çözülmek isteniyorsa biz itiraz etmeyeceğiz. Ben imza atacağım, yeter ki bunlar yapılsın, mazeret yok. Merkezi yönetimle ilgili bir problem varsa onunda takipçisi olacağız. Beykoz’un imar meselesi bu dönemde çözülmesi lazım. Doğal sit alanlarını yapamazsak mesulü biziz. İtiraz edilirse, itiraz edenleri afişe edeceğiz.

Haber Merkezi

Beykoz Sarıyer'in yanında çoban kalır
Önceki Beykoz Sarıyer'in yanında çoban kalır
Beykoz İshaklıspor’da Beylerbeyi alarmı
Sonraki Beykoz İshaklıspor’da Beylerbeyi alarmı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz