Salih ŞİŞMAN
  • 18/09/2018 Son günceleme: 18/09/2018 17:20
  • 11.001

İnternetin gelişimi akabinde birçok işlem çevrimiçi ortama aktarılmıştır.

Bu ise insanların zamandan ve mekândan tasarruf etmelerine ortam sağlamıştır. Eskiden kamu veya özel sektörde herhangi bir iş yapmak istediğimizde ya ilgili birimin fiziki mekânına gider ya da telefonla uzun uğraşlar sonucu işlerimizi halletmeye çalışırdık.

En basitinden örnek verecek olursak eskiden insanlar hastane polikliniklerinde muayene sırası alabilmek için sabah ezanıyla yola düşerlerdi. Ya da çileye dönüşen faturaları ödemek için banka sıralarında beklenirdi. Artık bunları istediğimiz yerden çevrimiçi olarak halledebiliyoruz.

Tabi örnekler bunlarla sınırlı değil. İnternet bankacılığının muazzam gelişimi, kamu hizmetlerinin internet ortamına aktarılması, yerel yönetimlerin anlık sunduğu hizmetler, ulaşım hizmetleri vs. gibi işlemler insanların işlerini oldukça kolaylaştırmıştır.

İnternetin gelişimi akabinde hayatımızı kolaylaştıran bu işlemler, akıllı telefonların piyasaya hâkim olmasıyla birlikte daha da rahat yapılır hale gelmiştir. İnsanlar artık yolculuk esnasında, işlerinin başında, tatilde ve ya herhangi bir yerde akıllı telefonlarından işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedir.

Tabi burada da sosyolojik durum yine devreye girmektedir. Genellikle 50 yaşın üzerinde vatandaşlarımız bu işlemleri yine karşısında bir insan görerek yapma eğilimindeler. Her ne kadar bu yaş aralığında ki kişiler de akıllı telefon kullansalar da genel olarak sosyal medya mecralarının mobil uygulamalarını kullanmaktalar.

Geçen yıllarda bir büyüğümün ufak bir ödemesini yapmak için en yakın bankaya gidip dönmesi için 140 km yol yapmak zorunda olduğunu görünce yardımcı olmak istemiştim de kabul ettirememiştim. Hâlbuki onun yapmak istediği işlemi ben sadece 1 dakika içerisinde internetten halledecektim. Tabi bu algı zamanla kırılıyor. Daha önce ‘teknolojiye uzağım’ diyen büyük bir kitle bugün akıllı telefon kullanımını üst düzeye çıkarmış durumda. Kullanım oranlarının gün geçtikçe artması da bunun göstergesi zaten.

Burada bu hizmetleri sağlayan kurum ve şirketlere de büyük iş düşüyor. Güvenlik, sistem altyapısının sağlamlığı ve kullanım kolaylığının artırılması da vatandaşların bu hizmetleri daha rahat kullanmalarına vesile olmaktadır. Ayrıca dernekvakıflar gibi kuruluşlar bu mobil uygulamalar vasıtasıyla üyelerine daha hızlı ulaşabilecek, orta ölçekli firmalarda mobil uygulamalarını oluşturarak daha fazla insana ulaştıkları gibi marka değerlerinin de artmasını sağlayabileceklerdir.

Yazarın Yazıları