Kader GÜR
  • 01/01/1970 Son günceleme: 05/07/2013 00:11
  • 18.747

Özgürlük ve Adalet Partisi... Mısır'da kuruldu. Partiyi örgütleyenler Müslüman Kardeşler. Peki, kimdir bu Müslüman Kardeşler?

Mısır'daki Hüsnü Mübarek'in "gidişini" hazırlayan Halk İsyanlarına destek veren bir örgüt...Hasan el-Benna tarafından 1928 yılında İsmailiye'de kurulan, İslâmiyet eksenli bir parti.Başkent Kahire'den yalnızca 1 buçuk saat mesafe uzaklıkta yer alan İsmailiye ilinde, modern bir İslam toplumunun kurulabilmesi için Kur'an ve Sünnet kılavuzluğuna dönülmesini isteyen bir anlayışla kuruldu. Yalnızca Mısır'da değil, ÜrdünTunusCezayir gibi ülkelerde de tanınıyor, biliniyor ve destek buluyor.

Müslüman Kardeşlerin kurucusu Hasan el-Benna1949 yılı Şubat ayında öldürüldü.Benna'nın ölümüne 'gözyumduğu' konusunda dönemin Mısır Hükümeti ise yoğun eleştiri aldı. Hasan el-Benna, yazdığı eserlerde, emperyalizme karşı milli bir hareket oluşturulmasını ve Müslüman milletlerin İslâm ilkelerine dayanan birliğini savundu. Aynı zamanda Tarık Ramazan'ın da (Tarıq Ramadan) dedesiydi.

Tarık RamazanMısır kökenli İsviçre vatandaşı olarak 1962'de Cenevre'de doğdu.İslamofobi (İslâm korkusu, Müslümanlara karşı beslenen önyargılar) ve Avrupa'da yaşayanMüslümanlar ile İslâm Hukukuİslâm etiği konularında eserler verdi. Dünyanın en saygın üniversitelerinden birisi olan Oxford Üniversitesi'nde Şarkiyat Enstitüsü'nde görevliÇağdaş Bilimler Profesörü… Tarık Ramazan2004 yılında ABD Hükümeti tarafından çalışma vizesi iptal edilse de başta muhalif-akademisyen Noam Chomsky olmak üzere pek çok entelektüel tarafından kararın kınanması üzerine, 2010 tarihinde ABD'ye girmesini engelleyen yasak kaldırıldı.

Seyyid KutubUNESCO'nun çeviri kitap veri tabanına göre, çevrili 171 eseriyle Türkçe'ye en çok çevirisi yapılan yazar. Mısırlı düşünce adamı Seyyid Kutub, edebiyatın kaynak olarakİslâm'ı alması gerektiğini savundu. Müslüman Kardeşler ile 'düşünce farklılıkları' olsa da ilişkilerini hiç kesmedi. Birçok kez Müslüman Kardeşler üyesi olduğu için hapis yattı. Son tutuklanmasında ise 21 Ağustos 1966'da hakkında idam kararı verildi. Sadece 8 gün sonra29 Ağustos 1966'da idam edildi. Son sözleri ise şöyleydi:

"Eğer Allah kanunu ile mahkûm edilmişsem ben Hakk'ın hükmüne razıyım. Eğer batıl kanunlarla mahkûm olmuşsam ondan çok daha üstün bir düşünceye sahip olduğum için batıldan ve münafıklardan merhamet dilemem. Allah'a şükürler olsun ki on beş sene cihad ettikten sonra bu mertebeye ulaştım. Ben Allah yolunda yaptığım iş için asla özür dilemem. Namazda Allah'ın birliğine şehadet eden parmağım asla bir tağutun (Türkçesi: Haddini aşan mahlûk) hükmünü onaylayan tek bir harf bile yazmayacaktır"

Cemal Abdül Nasır HüseyinMısırlı asker ve devlet adamı. Devrimci, milliyetçi ve sosyalist bir lider olarak tanımlanıyor. Mısır'daki köklü değişimlerin mimarı… Hür Subaylar Hareketiolarak bilinen askeri erkânla birlikte, Mısır Kralı Faruk'u tahttan çekilmeye zorladı. 1953 yılındaMısır'da Cumhuriyet'in ilan edilmesinde önemli bir rol oynadı. Kendisi gibi bir asker olanMuhammed Necib'in ardından Mısır'ın 2. Cumhurbaşkanı seçildi. 28 Eylül 1970'de geçirdiği bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Enver SedatMısır'ın 3. Cumhurbaşkanı. İsmi Enver Paşa'ya atfen verildiği söylenir.İsrail ile masaya oturarak, meşhur Camp David Sözleşmesi’ni imzaladı. Bu anlaşmaya göreİsrailSina Yarımadası'nı Mısır'a geri verdi. 1978 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 1981 yılında aşırı muhafazakâr Yüzbaşı Halid el-İslâmbûlî ve arkadaşı tarafından gerçekleştirilen suikastla öldürüldü. Halid el-İslâmbûlî ve 3 arkadaşı kurşuna dizilirken, diğerkişi asılarak idam edildi.

Enver Sedat'tan sonra Muhammed Hüsnü Said Mübarek geldi ve tam 20 yıl Mısır'ı yönetti. Ardından karışıklıklar ve Müslüman Kardeşlerin de destek verdiği protestolar sonucunda Mübarek devrildi, yerine Muhammed Mursi İsa el-Eyyat geldi. Şimdi ise protestolar sonucunda yine bir askeri darbe gerçekleşti, Mursi devrildi. Mısır’daki gelecek ise şimdilik belirsiz.

Darbelerin savunulacak bir yanı olmaz, olamaz. Peki, neden mi yazının başlığını "Mısır ve Türkiye" koydum? Şunun için:

MısırTürkiye'nin geçmişte geçtiği yollardan yürüyor. Yukarıdaki isimlerle benzer nitelikte olaylarımız; üç aşağı beş yukarı benzer karışıklıklarımız ve acılarımız, bizim de olmuştur. AncakMısır’ın bizden bir farklılığı vardır. Önemli bir eksiklik diyelim:

“Mısır'dan bir Recep Tayyip Erdoğan -henüz- çıkmamıştır!”

Mısır'ın tek talihsizliği budur.

Yazarın Yazıları