Mihrabat Korusu'nda ne oluyor?

  • 2
  • 18031

Beykoz Kanlıca'da ki Mihrabat Korusu içindeki hareketlilik Boğaziçi Dernekler Platformunu harekete geçirdi.

Beykoz Kanlıca'da ki Mihrabat Korusu içindeki hareketlilik Boğaziçi Dernekler Platformunu harekete geçirdi.

2011 yılında “Tabiat Parkı” ilan edilen ve 2012 yılında ise “Devlet Ormanı” statüsünde “Günübirlik Tesis Alanına” çevrilen Mihrabat Korusu‘nun önünden geçenler koru içerisindeki yapılaşmayı fark ediyor. Zira, burada tesis inşaasına izin veren yapı ruhsatı 9 Haziran 2015’de verilmiş.

Kentsel bir sit alanı olan Boğaziçi’nin yapılaşmaya açılmaması için çaba sarf eden Boğaziçi Dernekleri Platformu BODEP, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdığı bir dilekçeyle Mihrabat Korusu içerisindeki inşaatın durdurulmasını talep etti.

BOĞAZİÇİ DERNEKLERİ PLATFORMU” imzasıyla kaleme alınan dilekçede şu ifadelere yer verildi;

“Mihrabat Korusu içerisinde kalan ve T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait;  Beykoz İlçesi, Kanlıca Mahallesi 21 pafta 520 adaya ait 6 ve 18 nolu  parseller üzerinde “Mihrabat Korusu Gelişim Projesi Günübirlik Tesis Alanı Uygulaması” adı altında inşaat çalışmaları başlatılmış ve çok hızlı bir şekilde sürdürülmektedir. Bu uygulama ile tarihi korunun yeşili tahrip edilmekte, doğal dokusunu bozan devasa boyutlarda hafriyat, istinat duvarı  ve çelik konstrüksiyon işleri yapılmaktadır.

İnşaat alanında bulunan tabeladan; Mihrabat Korusu’nu tahrip eden bu faaliyetlere İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından 09/06/2015 tarih ve 51-52-53 nolu yapı ruhsatları ile izin verildiği anlaşılmaktadır.

Şikayetimize konu alan ; Gayrimenkul Eski Eserler Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (GEEAYK) 14.12.1974 gün 8172 sayılı kararı ile ilan edilen Boğaziçi Tarihi ve Doğal SİT Alanı içerisinde kalmaktadır. Bu nedenle söz konusu parseller 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine tabi bulunmaktadır.

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu, Koruma Bölge Komisyonunuzun izni olmadan koruma altındaki sit alanlarında inşa ve fiziki müdahalelerde bulunulmasını, bu alanların kullanıma açılmasını ya da kullanımlarının değiştirilmesini yasaklamaktadır.

Bir Tabiat ve Kültür Varlığı olarak Koruma Komisyonunuzun emanetinde bulunan Mihrabat Korusu’nda yapılmakta olan ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine aykırı olduğu kadar;  kamu vicdanını da yaralamakta olan bu inşaatların daha fazla tahribata yol açmadan bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz.”

22 Aralık tarihini taşıyan dilekçenin ulaştırılacağı adresler arasında; T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü de bulunuyor.

Mihrabat Korusu’nu korumak adına başlatılan mücadelenin nasıl sonuçlanacağını kamuoyu adına takip edeceğiz.

Haber Merkezi

Beykozlu genç kayınbiraderini otobüste öldürdü
Önceki Beykozlu genç kayınbiraderini otobüste öldürdü
Büyük bir farkla Beykoz'da seçimi alacağız
Sonraki Büyük bir farkla Beykoz'da seçimi alacağız
Yorumlar (2 Yorum)

Melih AKŞİMŞEK (5 yıl önce)

Mihribat korusu yapılaşma ardından özelleştirilmiş. Tamamıyla özel kişilerin kullanımına geçmiş. Boğaza ön görünüm ve Devlet ormanı olan bu alan nasıl özelleştirilebilir! Takipçiler neredeler?

Onder Soner (7 yıl önce)

Merhaba, dün mihribat korusuna gittim, gitmeseydim, keşke, yine ülkemde havadan para kazanma sevdalıları , caddede park edilebilecek yerlere emniyet şeridi çekmiş, tesis girişi parkı kapalı, restorant önünde kümelenmiş görevli tişörtlü valeler kucağa almak için aslanlar gibi bekliyordu, ah ülkem ah kurtulamadı şu hastalıktan

Yorum Yaz