MHP ve BBP, 3 Mayıs'ı kutladı

  • 0
  • 12471

Bugün 3 Mayıs Türkçülük Günü... Dost Beykoz, Türkçülük Günü'nün 70. yılında Hüseyin Nihal Atsız ve beraberindekilerin mücadelesini araştırdı.

İlk kez 3 Mayıs 1944 yılında kutlanan Türkçülük Günü ya da Türkçülük Bayramı, bugün 70 yılı geride bıraktı. MHP Beykoz İlçe Başkanı Akif Taşdemir ve BBP Beykoz İlçe Başkanı Melih Perçin, bugüne dair çok önemli mesajlar verdi ve açıklamalar yaptı. Dost Beykoz, 70 yıl öncesine giderek, önemli bir günü araştırdı ve perde arkasında kalan ayrıntıları bulguladı.

Hüseyin Nihal Atsız... Her şey Orhun Dergisi'ne dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'na hitaben yazdığı bir mektupla başlar. Atsız, derginin bir sonraki sayısında ise komünistleri koruduğu gerekçesiyle dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel'i istifaya çağırır. Hüseyin Nihal Atsız'ın bu ikinci mektubu büyük ses getirir ve başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok şehirde komünizm ile ilgili gösteriler yapılmaya başlanır. Hasan Âli Yücel ise bunun üzerine Atsız'ın Boğaziçi Lisesi'ndeki Edebiyat Öğretmenliği'ne son verir. Orhun Dergisi ise Bakanlar Kurulu kararıyla kapatılır.

‘Atsız, cezası ertelenmesine rağmen tevkif ediliyor’

İddialara göre Hasan Âli Yücel'in teşvikiyle, dönemin önemli edebiyatçılarından ve Ankara Muallim Mektebi öğretmenlerinden Sebahattin Ali, Hüseyin Nihal Atsız'a hakaret davası açar. Sebahattin Ali davayı kazanır ancak Ankara'da büyük tepki görür ve İstanbul'a gelerek gazeteci olarak yaşamını sürdürür. Hüseyin Nihal Atsız ise Sebahattin Ali'ye "Vatan haini!" dediği yazısı dolayısıyla 6 aya mahkûm olur. Ancak Hâkim tarafından 'milli tahrik' gerekçesiyle cezası 4 aya düşer ve ertelenir. Bu ertelemeye rağmen Atsız, mahkeme çıkışında tutuklanır.

Tüm bu olaylar 1944 yılında gerçekleşir. Dönemin Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü, 19 Mayıs 1944 günü Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, Hüseyin Nihal Atsız ve arkadaşlarını eleştiren bir konuşma yapar. İnönü'nün bu konuşmasının ardından ise aralarında Alparslan Türkeş'in de olduğu Hüseyin Nihal Atsız ve 34 arkadaşı İstanbul 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanmaya başlar. Atsız ve arkadaşları, daha sonra yaptıkları açıklamalarda 'tabutluk' diye anılan hücrelerde işkence gördüklerini de açıklayacaklardır. 7 Eylül 1944'te başlayan yargılama tam 6 ay sürer ve 29 Mart 1945'te sonuçlanır. Hüseyin Nihal Atsız, 6 buçuk yıl hapse mahkûm olur. Atsız ise kararı temyiz eder ve Askeri Yargıtay, 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nin kararını esastan bozar! Yaklaşık 1 buçuk yıl tutuklu kalan Atsız, 23 Ekim 1945 günü tahliye olur.

‘Türkçülük Günü ya da Türkçülük Bayramı, ilk kez 70 yıl önce kutlandı’

İşte Türkçülük Günü de ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askeri hapishanesinde Hüseyin Nihal Atsız beraberindeki 10 mahkûm tarafından kutlanır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar, Türkçülük Bayramı adını alır.

Dost Beykoz, 1945 yılında ilk olarak kutlanmaya başlayan ve MHP'nin Kurucu Lideri Alparslan Türkeş tarafından da 1992 yılından sonra Milliyetçiler Günü olarak anılan bugüne dair, MHP İlçe Başkanı Akif Taşdemir'in görüşlerine başvurdu. Bugünün anlam ve önemine dikkat çeken Akif Taşdemir, önemli açıklamalar yaptı. Türklerin tarih boyu en çok içinde bulunduğumuz bugünlerde baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade eden Taşdemir, şunları söyledi:

MHP’li Akif Taşdemir: “Tarih boyu hiç bu kadar büyük bir kumpasın içine girmedik!”

"Bugün 3 Mayıs Milliyetçiler günü... Biz ezelden beridir hep hür yaşamışız. Bağımsızlığımıza her şeyden fazla önem vermişiz. Bunun için hep savaşmışız ve bağımsızlığımızı da sonunda mutlaka kazanmışız. Ancak bugün geldiğimiz noktayı görüyorsunuz... Yalnızca Türkiye'de değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve diğer Türkî Cumhuriyetler'de de soydaşlarımız acı çekiyor. Çin'de Uygur Türkleri soykırıma uğruyor. Utanmadan birileri de Çin'e gözünü kapatıp, bizi soykırım yapmakla itham ediyor.

Ülkemde birileri, Türk sözünden utanıyor gibi konuşmalar yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin isminin önüne kadar gelinmiş; isminde Türk geçen her şey yavaş yavaş kaldırılıyor. Tarihte biz hiçbir zaman bu kadar büyük bir kumpasın içine girmedik! Ama bu oyunu elbette halkımız görecek! Amerika'yı Avrupa Birliği'ni ve onların gerçek yüzlerini biz ortaya çıkaracağız! Türkler üzerinde oynanan bu oyunları bozacağız!"

BBP’li Melih Perçin: “Atsız ve arkadaşlarını unutmayacağız!”

BBP Beykoz İlçe Başkanı Melih Perçin de yine Dost Beykoz'a yaptığı açıklamada Hüseyin Nihal Atsız ve arkadaşlarına sahip çıktıklarını anlattı. Beykozluların ve Türk Milliyetçilerinin 3 Mayıs'ını kutladığını ifade eden Melih Perçin, "Hüseyin Nihal Atsız ve arkadaşlarını rahmetle anıyoruz. O günkü mücadelelerini ve arkadaşlarını unutmayacağız. Türk Milliyetçilerinin 3 Mayıs'ını kutluyorum" diye konuştu.

Haber Merkezi

Kaybetmek hem acıdır, hem de acıtır!
Önceki Kaybetmek hem acıdır, hem de acıtır!
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz