Lojistik sektöründe istihdam artacak!

  • 0
  • 10226
Lojistik sektöründe istihdam artacak!
Lojistik sektöründe istihdam artacak!
Lojistik sektöründe istihdam artacak!
Lojistik sektöründe istihdam artacak!
Lojistik sektöründe istihdam artacak!
Lojistik sektöründe istihdam artacak!
Lojistik sektöründe istihdam artacak!

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, kurulduğu günden bu yana çok önemli araştırmalar ve sonucunda da bulgulara ulaşarak, ilçe adına katma değer sağlıyor.

Okul, Danışman Bülent Tanla ve Koordinatör Prof. Dr. Okan Tuna öncülüğünde sektörün nabzını tutmak üzere 'Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması' başlıklı bir çalışma yaptı ve bilgilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu yılın 2. çeyreği olan Nisan ve Haziran ayı verilerini ortaya koyan raporda, 2014 yılı 3. çeyreğine yönelik öngörüler de bulunuyor. Bilimsel araştırma verileri ise şu sonucu bildiriyor: "Lojistik sektöründe, önümüzdeki üç aylık süreçte yeni istihdamlar olacak". Çalışma kapsamında ayrıca sektörde, önümüzdeki süreçte yatırım konusunda da hareketlilik yaşanacağı bildiriliyor.

‘Sektörde yatırım da artacak’

Araştırma ve bulgularıyla adından söz ettiren Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, titiz bir çalışmanın ardından sektörüyle ilgili önemli sonuçlara ulaşmayı başardı. BLUARM (Beykoz Lojistik Uygulamaları ve Araştırma Merkezi) tarafından UTİKAD'a (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) bağlı kayıtlı üyeler öncelikli olmak üzere 400 işletmeye uygulanan araştırma, önemli bulgulara ulaşıldı. Buna göre, lojistik sektörü içerisinde yatırımın artacağını düşünenlerin oranı yüzde 30 olarak kaydedildi. Araştırmaya katılan şirket yöneticilerinin yüzde 28,7'si sektörde yatırımın artacağını öngörürken, yüzde 1,5'lik kısmı ise soruya "Önemli ölçüde artacak" şeklinde yanıt verdi.

Dost Beykoz'un sorularını özel olarak yanıtlayan ve söz konusu araştırmada Koordinatör olarak görev alan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tuna, araştırmaların 3 aylık dönemlerde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Gerçekleşen bölümler ile ilgili yalnızca 3 ay üzerinden bir fikir ileri sürmek kolay değil. Yıl boyu uygulayacağımız ve toplamda 4 çeyreklik anket sonuçlarında ancak kalıcı etkiye sahip olacak bir yorumda bulunabiliriz. Ancak gerçekleştirdiğimiz 2. çeyreğe dair araştırmada, 3. çeyrek adına sorguladığımız öngörüleri de 'yok' saymak doğru değildir. Yöneticilerin Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 3. çeyreğe dair tahminleri, sektörle ilgili olarak pek çok kuruluşu da harekete geçirebilir" dedi.

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tuna, şunları söyledi:

Porf. Tuna: “Siyaset her sektörü olduğu gibi lojistiği de etkiliyor”

"Lojistik sektörü içerisinde kavramsal düzeyde henüz gerçek anlamda bir sınıflandırma ve tanımlama yapılamıyor. Gerek teknolojinin gelişmesi gerekse sektörün ve literatürün buna bağlı olarak değişmesi sonucu, birçok tanımlamada zorluklar yaşanıyor. Bilimsel araştırmaların devamı ve yeni bulgular/keşiflerle birlikte, lojistik alanında kullanacağımız tanımlamalar ve sınıflandırmalarda, ileriki yıllarda elimizin daha güçlü olacağını düşünüyorum.

Beykoz Lojistik olarak yaptığımız araştırma tüm bir yılı kapsıyor ve üçer aylık dilimlerle, 4 çeyrek olarak gerçekleştiriliyor. Bizler her çeyrekte araştırma sonuçlarımızı, bir önceki çeyreklerde elimize ulaşan verilerle kıyaslıyor ve değişimleri de gözlemleme fırsatı yakalıyoruz. Geçtiğimiz yıl da bu araştırmaları yaptığımızdan, bu yılki çalışmamıza yalnızca geçen çeyrekleri değil, geçtiğimiz yıl verilerini de ekleme fırsatını bulduk. Burada ise hemen her sektörde olduğu gibi ülkemiz için de siyasetin son derece önemli olduğu bulgusuna ulaştık. Sözgelişi, geçtiğimiz yıl Türkiye'de yaşanan gerginlikler öncesi yapmış olduğumuz araştırmada, sektörde yabancı yatırımın artacağı yönündeki beklenti yüzde 80'leri de aşan ve 'kesin' diyebileceğimiz bir noktayı zorlarken, olaylar sonrası gerçekleştirdiğimiz ilk çeyrek araştırmasında bu yatırım yapılma beklentisinin yüzde 30'lara 25'lere kadar düştüğünü kaydettik.

‘Sektörün en önemli sorunu: Fiyat Rekabeti…’

Sektöre yönelik araştırmalarımızda da yine önemli bulgulara ulaştık: Örneğin, sektörde var olan fiyat rekabetinin, sektördeki sıkıntıların başında geldiğini tespit ettik. Yüksek oranda yaşanan fiyat rekabeti, sektördeki güven, yatırım, büyüme, kalite gibi alt başlıkları da doğrudan etkiliyor. Yine, sektörün kamudan beklentilerinin başında ise mevzuat düzenlemeleri ve denetimlerin standartlaştırılması talebi geliyor. Mevzuat düzenlemelerine yönelik beklentinin, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20'ye yakın bir artış gösterdiği göz önüne alındığında ise yakın gelecekte bu talebin karşılanması durumunda önemli ölçüde bir rahatlama sağlanacağı söylenebilir."

Prof. Tuna: “Beklentilerdeki olumlu hava artabilir”

Prof. Dr. Okan Tuna ayrıca, gerçekleştirilen 2. çeyrek araştırmalarında 3. çeyrek adına beklentiler sıralamasında 'sektörde yeni istihdam oluşturmak' başlığının yüzde 63'ün üzerinde kabul gördüğünü belirtiyor. Prof. Tuna'ya göre bu veri ışığında, sektörün yeni çalışanlara kapılarını açması ve dolayısıyla da yabancı yatırıma yönelik beklentinin yükselmesi de mümkün olabilir. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tuna, geride bırakılan Yerel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de tamamlanmasıyla, sektördeki beklentilerin eski seviyelere tırmananabileceği olasılığının yüksek olduğunun altını çiziyor.

BLMYO tarafından gerçekleştirilen bu çalışmada ayrıca Prof. Tuna’ya Danışman Bülent Tanla'nın yanı sıra Öğr. Gör. Aysun Akpolat ve Tuğba Güngör de eşlik ediyor.

Haber Merkezi

Beykozlu kaptan 2 aydır gözaltında…
Önceki Beykozlu kaptan 2 aydır gözaltında…
İYİ Parti Beykoz İlçe Başkanı sitemkar konuştu
Sonraki İYİ Parti Beykoz İlçe Başkanı sitemkar konuştu
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz