Ayşenur ÇABUK
  • 17/10/2017 Son günceleme: 17/10/2017 15:06
  • 8.143

Değişen hava, yaşanan yoğun stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatıyor.

Sonbaharı hasta olmadan geçirmek ve kışa iyi hazırlanmak için bağışıklık sistemini desteklemek gerekiyor.

Bağışıklık sistemi "mikrop" diye tanımlanan, vücudumuzda  enfeksiyona yol açan virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı kişiyi koruyan, savunma sistemidir. Bağışıklık sistemi hücreler ve organlar-dokulardan oluşarak müthiş bir uyum içinde çalışırlar. Bu uyumu daha güçlü kılmak için onlara yardımcı olmalısınız. 

Güçlü bir bağışıklık sistemi için; yeterli ve dengeli beslenilmeli, sıvı tüketimi arttırılmalı, sigara ve alkol kullanılmamalı, düzenli egzersiz yapılmalı, gereksiz ilaç kullanılmamalı, zamanında aşı olunmalı, stresten uzak durulmalı, el hijyenine önem verilmeli, yeterince dinlenilmeli ve uyunmalıdır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyiz?

Güne mutlaka kahvaltı ile başlamalıyız, kahvaltı gece açlığını sonlandırarak enerji ihtiyacımızı karşılayan en önemli öğündür. Kahvaltıda basit şeker içeriği yüksek, yağlı ve kızartılmış besinler yerine daha uzun süre tokluk sağlayan tam buğday ekmek, protein açısından oldukça zengin olan yumurta, kalsiyum açısından olduka zengin olan süt ve süt ürünleriyle birlikte domates, biber, maydanoz ve nane gibi antioksidan içeriği yüksek besinleri tercih edebilirsiniz.

Yeterli ve dengeli beslenerek beslenmemize renk katmalıyız. Her öğünümüzde süt ve süt ürünleri, yumurta-et ve kuru baklagil grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubundan birer besin olacak şekilde dört besin grubunu tamamlamalıyız.

Antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzu savunurlar.  Bu nedenle soğan, sarımsak, ıspanak, dereotu, maydanoz, turunçgiller, domates, brokoli gibi antioksidan açısından zengin besinler mutlaka beslenmenizde yer almalıdır. Mevsiminde taze meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterin.

Bağışıklık sistemi elzem yağ asitleri (vücutta üretilemeyen, dışarıdan alınması zorunlu) olan omega3 yağ asitleri ile de desteklenir. Somon, uskumru, ceviz, badem, fındık gibi besinler omega-3 açısından oldukça zengindir.

Vücudumuzun % 75’i sudur ve zararlı metabolitlerin vücuttan uzaklaştırılmasında suya ihtiyaç vardır. Tüketilmesi gereken su miktarı kişinin yaşadığı iklim koşulları, yaşı, cinsiyeti ve beden ağırlığı gibi birçok faktöre bağlıdır. Bu nedenle ihtiyacınız kadar su tüketin. Bununla birlikte sıvı tüketimini arttırmak amacıyla sağlıklı yetişkin bireyler günde 1-2 fincan ıhlamur, kuşburnu ve yeşil çay gibi bitki çayları tercih edebilir.

Beslenmenize renk katarak bağışıklığınızı daha güçlü kılın. Sağlıcakla.

Yazarın Yazıları