Kemençe deyip geçmeyin

  • 1
  • 43105
Kemençe deyip geçmeyin
Kemençe deyip geçmeyin
Kemençe deyip geçmeyin
Kemençe deyip geçmeyin
Kemençe deyip geçmeyin

Karadenizlilerin tutkusu olan Kemençenin üretimi oldukça zordur… Hatta kendine özgü özelikleri vardır… Ustasına ve ağacına göre sesi değişir.

Karadenizlilerin tutkusu olan Kemençenin üretimi oldukça zordur… Hatta kendine özgü özelikleri vardır… Ustasına ve ağacına göre sesi değişir…

Kemençe yapım ustalarının sayılarının parmakla sayılacak kadar azaldığı günümüzde Karadenizli dostlar, Gümüşsuyu’nda kurdukları atölyelerinde Kemençe üretiyorlar.

Her il, hatta ilçeye göre yapımı değişen Kemençeyi üreten Rizeli Ayhan Kaya, Kemençeyi hem üretiyor hem de icra ediyor… Çocukluğunda bağlama çalarak girmiş olduğu müzik dünyasında baba mesleği olan marangozluğa adeta sanatın ruhunu katarak Karadenizlilerin kültürüne temsilcilik yapıyor..

Karadeniz bölgesinin önemli seslerine Kemençe üreten Ayhan Kaya, kemençe ustalığı yapıyor… Çocukluğundan beri müziğin içinde olan usta müziğe bağlama çalarak başladı.

Baba mesleği marangozluk olunca, kemençe yapımına da başladı. Ayhan Kaya şu anda geçimini tamamen bu işten sağlıyor. Gümüşsuyu Mahallesi Çifte Havuzlar da, kurmuş olduğu atölyesin de ürettiği kemençeleri ünlü isimlerin seslerine ahenk veriyor…

Kemençenin Tarihçesi

Kemençe Orta Asya’dan Karadeniz Kültürüne kazandırılmış. Tamamen Türklere ait bir enstürmandır… Türkiye’deki anavatanı da Giresun Görele’dir. En büyük kemençe ustaları Görele’de yetişmiştir. Kemençenin tarihini incelediğinizde Halil Kodalak, (Karaman) lakabıyla karşınıza çıkar.

Her bölgeye göre kemençenin sesi değişir. Görele (Ağaser), Of  (Çaykara), Rize tarafı da (Ağasarın) kullandığı tarzı kullanır. Birde Rum kemençesi vardır. Onun sesi Karadeniz kemençelerinden farklıdır. Kemana yakın sesler verirler. Orijinal kemençe sesi sadece Görele kemençesinden çıkar. Onu yapan usta sayısı da oldukça azdır.

Kemençenin tarihçesine duydukları saygıyla çalışan Giresunlu Yunus Emre Kurt ile Rizeli Ayhan Kaya birlikte kemençe üretiyorlar. İkili ürettikleri kemençelerle, sayılarının oldukça az olduğunu söyledikleri kemençe ustalarına mahçup olmamaya çalışıyorlar.

Tamamen siparişle üretim yapıyorlar. Stok yapmaya zamanları olmayan üstadlar, Mehmet Gündoğdu, Gökhan Alptekin, Sait Uçar, Yusuf Cemal Keskin, İrfan Sayan gibi isimlere kemençe üretiyorlar.

Kemençe her sanatçının istediği tarzda yapılır… Çünkü herkesin el yapısı farklı olduğu için kişiye özel üretilir. Ağaç kalitesi ve işçiliğine göre fiyatı da değişir… Bu fiyatlar, 300 ve 1000 TL arasındadır.

Karadeniz ağırlıklı olan Beykoz’da üretilen kemençeler buradan Türkiye’nin bir çok bölgesine hatta yurt dışına gidiyor…

Yunan Georgias İliadis’ten davet alan Ayhan Kaya, 25 Nisan 2011’de Yunanistan’da yapılacak olan Kemençe Üretim Yarışması’na Türkiye’yi temsil etmek için hazırlıklarını sürdürüyor…

Gövde ve kapak olmak üzere iki bölüm olarak imal dilen Kemençe’nin kapaklarında Rize ve Artvin’den getirilen ladin ağaçları kullanılıyor.

Beykoz Ayhan Kaya Kemençe Atölyesi

Otantik ve modern kemençe üretiminin pek mümkün olmadığı günümüzde, kemençe üreticileri tek tip üretim yaparken, Ayhan Kaya ve  Yunus Emre Kurt tüm taleplere cevap verebiliyor.

Kullanılan ağaca göre kemençe sesi değişir

Kemençenin yapımında kullanılan ağaca göre çıkan seste değişir… Gövdelerde standart olarak, erik, ardıç ve dut ağacı kullanılır. Kayısı kiraz, ve armut ağaçları diğerlerinden daha farklıdır… Her ağacın kendine göre sesi vardır. Bir kemençenin tam manasıyla akord olacak içselleşmeye erişmesi 3-5 ay sürer… Kapakla gövdenin farklı ağaçlardan oluşması bu durumu oluşturuyor. Kemençe kapaklarına kesinlikle boya, cila vs. hiçbir şey sürülmez… Kemençe çift ses ve akordlu çalınan tek enstrümandır.

Karadenizli ikili, imalatın yanı sıra icra konusunda da usta olduklarını gösterirken, gelecek nesillere de Karadeniz kültürünün vazgeçilmez enstürmanı olan Kemençe’nin dersini veriyorlar.  0535 791 00 60- 555 228 13 29

Haber Merkezi

SP'den Hükümet'e çağrı: 'Mehmetçik Gazze'ye'
Önceki SP'den Hükümet'e çağrı: 'Mehmetçik Gazze'ye'
Beykoz Belediyesi yaslı günlerinde de vatandaşların yanında
Sonraki Beykoz Belediyesi yaslı günlerinde de vatandaşların yanında
Yorumlar (1 Yorum)

ilker aydin (5 yıl önce)

Senin yalanini yiyim ben. Kemençenin anavatanı göreleymiş :) he birde türklere aitmiş. Vah kara cahil seni

Yorum Yaz