A. Raif ÖZTÜRK
  • 24/04/2017 Son günceleme: 24/04/2017 14:06
  • 41.149

2 Nisan ile 14 Nisan arasında, ciddi bir sindirim sistemi enfeksiyonu nedeniyle, 6 gün hasta hanede, 7 gün de evde tedavi görmüştüm.

Ayrıca bu süre dışında bir hafta da ev istirahati verilmişti. Ancak bu ciddi enfeksiyon nedeniyle, “bağırsak florası” denilen faydalı bakterilerin de hem ishal yoluyla, hem de alınan antibiyotikler sebebiyle süpürüldüğü ve vücuttan atıldığı bilindiğinden, bu bakterilerin takviyesi gündeme geldi. Uzman doktorumuz bunun için bol bol fermente (mayalı) gıdalar (yoğurt, turşu vb.) yememi, özellikle de KEFİR, boza, ayran, vs. içmemi tavsiye ettiler.

Buraya kadar her şey normal de bundan sonra, sağdan soldan bazı dostlarımdan bana “kefirde alkol var, sakın içme” gibi ikazlar gelmeye başladı. İnsan, başına bir şey gelmeden, pek araştırma ihtiyacı duymuyor. Ben de bu vesileyle bu konuyu enine boyuna araştırma ihtiyacı duydum. Acaba, kefir ve boza gibi alkol barındıran gıdalar helal mi? Haram mı?...

İlk ulaştığım rapor:

16-17-18 /10/2006 tarihlerinde Bursa TÜBİTAK’ta yapılan analiz raporlarına göre, günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları belirtildi.
Patates 4,47 gr/l, Yoğurt 2,48 gr/l, Boza 2,26 gr/l, Portakal 2,13 gr/l, Hurma 1,90 gr/l, Sirke 1,69 gr/l, Gül suyu 1,53 gr/l, Ekmek mayası 1,24 gr/l, Greyfurt 0,95 gr/l, Meyve suyu 0,48 gr/l, Gazoz 0,2 gr/l, Portakallı gazoz 0,2 gr/l oranlarında ethanol (etil alkol) ölçülmüştür. Hatta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Artık, gazozdaki alkolün koruyucu maddeden kaynaklandığını ve limitlerin altında olduğunu söyledi.

Hatta elma ve ekmekte dahi alkol olduğu biliniyor…

Bir başka raporda ise Kefirdeki alkol miktarının % 0,6-0,8 oranında alkol bulunduğu görülmektedir. (Yukarıdaki değerler Litre bazında yani 0% oranında, bu değer ise % oranındadır.) Yani yoğurdun ve Bozanın iki katıdır. Türkiye’de üretilen kefir 18-24 saat mayalandığından tatlı kefir sınıfındadır. Türkî Cumhuriyetlerde ise mayalama süresi 72 saate kadar çıkmaktadır, hatta bir yıl bekletilenler de vardır ve “çok sert kefir” diye adlandırılır. Bunun bile alkol oranı %2-%4 civarında olduğu biliniyor. Bu nedenle de kefir ile ilgili fetvalar tüm diğer alkollü gıdaları kapsayacaktır. Aslında Hurma, Portakal, Elma, Ekmek, hatta kullanılması SÜNNET olan Sirkede bile alkol bulunması, mutlak helal olduğunu gösteriyor, fakat biz yine de araştırmamıza devam edeceğiz.


Kefirin içinde bulunan bu az miktardaki alkolden ötürü haram olabileceğini düşünenler için, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı‘nın 2005 yılında kefir üreten bir firmanın müracaatı üzerine inceleme gerçekleştirerek bir açıklama yapıyor. Ayrıca diğer din adamlarının da bu konuda benzer açıklamaları var. Açıklamaların ortak noktası; çok net olarak kefirin haram ya da günah olmadığı yönündedir. Dolayısıyla kefirin haram olduğunu düşünüp de içmeyenler, bu açıklamalar ışığında kefiri haram korkusu olmadan, günaha girmeden gönül rahatlığıyla  içebilirler.

Bu güçlü fetvalara rağmen biz araştırmamıza devam ettik:

İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman’da kefir haram mı helal mi tartışmalarına web sitesinde yayınladığı bir yazı ile aşağıdaki gibi nokta koyuyor:
“Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir. Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. Kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.”…

Prof. Faruk Beşer Mehtap TV’de yayınlanan İslam ve Hayat adlı programda bir izleyiciden gelen kefir haram mı sorusunu şöyle cevaplıyor. Faruk Beşer kefirin içimi haram olmayan bir içecek olduğunu şu sözlerle açıklıyor: “Kefirin içinde yer alan alkol, insanı sarhoş edecek derecede olmadığından haram olmaz ve bu kuralda bütün mezhepler ittifak halindedir.”

Kefir sarhoşluk verir mi? Hayır. Kefir keyif versin niyetiyle içilir mi? Hayır, şifa için. Kefir içerisine veya süte dışarıdan alkol ekleniyor mu? Hayır. O halde hiç kafa bulandırmaya gerek yoktur.

Mayalanması kısa süren "kefir"in (ki ülkemizde böyledir. Bazı ülkelerde ise 72 saat hatta bir yıl mayalananlar vardır. Bunlarda bile alkol oranı en çok %4’tür.) alkolsüz sayılıp sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığı açıklanmaktadır.

NETİCE: Böylece bir kefirin içilmesinde dinen hiç bir sakınca yoktur. Dolayısıyla, diğer alkol barındıran fermente gıdalar da meyveler de helâldir, gönül huzuru içinde yenilebilir ve içilebilir. Ancak, ayrıca bu konularda bile “acaba helal mi?” düşüncesiyle hassasiyet göstermek, emin olduktan sonra kullanmak, her kişiye İBÂDET sevabı kazandırmaktadır.  Vesselâm…

Yazarın Yazıları