Ayşenur ÇABUK
  • 27/01/2018 Son günceleme: 27/01/2018 15:15
  • 11.891

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 27 Nisan 2017 tarihli yayına göre; ölüm vakalarının %39,8’ini oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı.

Bunu; %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %11,9 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin %40,5’i iskemik kalp hastalığından, %23,6’sı ise serebro-vasküler hastalıktan kaynaklandı. Dünya’da tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp-damar hastalıkları yer almaktadır.

Çalışma hayatının stresi, iş yükünün fazlalığı, fiziki çevre koşulları gibi birçok faktör sebebiyle kendimizi erteliyoruz.  Bununla birlikte yanlış beslenme, inaktif yaşam şekli, kirli ve gürültü şehirler yaşam kalitemizi olumsuz etkiliyor. Bizden bağımsız olarak değişen çevre koşulları için müdahil olamıyoruz fakat kendimizi değiştirebiliriz.

Kalp-Damar Hastalıkları Risk Faktörleri

Yaş (Erkeklerde 45, kadınlarda 55 )

Ailede kalp hastalığı öyküsü (birinci derece akra­balardan erkekte 55, kadında 65 yaşından önce koroner arter hastalığı öyküsü)

Sigara ve alkol

Yüksek Kan Basıncı (Hipertansiyon / kan basıncının 140/190 mmHg’ın üzerinde olması )

Hiperkolesterolemi

Diyabet

Obezite (şişmanlık)

Nasıl iyi kalpli olunur gelin birlikte bakalım, ne dersiniz?

Beslenmenizde toplam yağı sınırlayın, yağ tüketimi günlük aldığınız enerjinin %30’undan az olmalıdır. Diyetinizdeki doymuş (tereyağ, iç yağ, kuyruk yağ …) yağ oranını azaltarak doymamış (zeytin yağı, fındık yağı, ayçicek yağı…) yağ oranını doymuş yağa göre artırınız. Yemeklerinizi sıvı yağ ile pişiriniz, etli yemeklerinize ilave yağ koymayınız.

Kolesterol alımı günde 300 mg’ın altında olmalıdır. Kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bu sebeple hayvansal besinlerin tüketimine dikkat ediniz.

Lif içeriği yüksek besinler kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur. Günlük posa tüketimi 25-30 g olmalıdır. Günde en az 5-7 por­siyon sebze ve meyve tüketimi, haftada 2 kez kurubaklagil tüketimi ve günlük beslenmede esmer ekmeklerin tercih edilmesi günlük posa tüketiminizi artırmanıza yardımcı olur.

Yüksek kan basıncını (hipertansiyon) kontrol altına alınız. Bunun için tuz içeriği yüksek turşu, salamura, salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden, bisküvi, cips, kraker gibi paketli hazır ürünlerden, kavrulmuş yağlı tohumların aşırısından kaçınınız.

Diyabet kontrol altına alınmalı ve mutlaka diyet değişikliği yapılmalıdır. Bununla birlikte diyabete bağlı komplikasyonlar hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Sigara kalp damar hastalıklarında ani ölümlerde en önemli risktir. Sigara ve alkol kan basıncını ve kalp atım hızını artırır. Bu sebeple sigara ve alkol tüketiminden uzak durunuz.

Ve tabi ki ideal vücut ağırlığınızı koruyun, kilo fazlalığınız varsa ideal ağrılığınıza ulaşmak için bu konunun profesyonelleri biz beslenme ve diyet uzmanlarından –diyetisyen- danışmanlık alın.

Yazarın Yazıları