Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 09/04/2018 Son günceleme: 09/04/2018 10:05
  • 13.765

Üriner sistemin bir bölgesine çok sayıda mikroorganizmaların yerleşmesi ile oluşan hastalıktır.

Bu  enfeksiyonları  çoğunlukla  E.coli  isimli  bakteriler  yapar.  Bazen  herhangi  bir  sağlık  kurumunda  yatarken   başka    bakteriler  de   idrar  yolu  enfeksiyonu  oluşturur  ki; bunların  tedavileri  güçtür.  Bu  bakteriler  idrar  yollarında,  kolonizasyon  (hastalık  oluşturmadan  o  bölgede  bulunması)  durumunda  bulunacağı  gibi  hastalıklara da neden olur.

Sağlıklı  bireylerde  idrar  yollarında  bakteri  bulunmaz. İdrar  yolu enfeksiyonları  sık  sık  tekrarlayarak  yaşam  kalitesini  bozar.

İdrar  yollu enfeksiyonları; semptomatik – asemptomatik , üst – alt ve komplike – komplike  olmayan şekillerinde  olabileceği  gibi  enfeksiyonun  oluştuğu  organa göre  de üretrit  (üreterde  enfeksiyon),  sistit (mesane de  enfeksiyon) , piyelonefrit (böbrekte  enfeksiyon) isimlerinde de bulunur . Bunlarda  tedavi  şekilleri  ve  süreleri  farklıdır.

İdrar yolu enfeksiyonları  kadınlarda  erkeklerden  8  kat  fazladır. Kadınların  % 50  si  hayatında  en az  bir  kere  idrar  yolu  enfeksiyonu geçirmektedir. Bu  enfeksiyonların ancak  1/3’  ünde    antibiyotik  gerekliliği  vardır.

Kadınlarda  fazla  olmasının nedeni; üretranın  kısa    ve  bakteri  bölgelerine  yakın oluşudur. Bakteriler  kolayca  alt  üriner  sisteme  ulaşır (alt  yoldan  bulaş). Ayrıca dolaşım  sistemi  ile    ve  lenfatik  sistemle yayılma  meydana  gelir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Şikayetler

İdrar yaparken yanma, sızlama, ağrı en sık görülen şikayetlerdir. Sık sık idrara çıkma, idrara çıktıktan hemen sonra tekrar idrara çıkma isteği, idrar tutamama, zorlu idrar yapma, karın alt bölgesinde rahatsızlık hissi, pelviste dolgunluk hissi, kötü kokulu idrar, koyu renkli idrar, idrarda kan görülmesi gibi belirtiler ve şikayetler de olabilir. Bu şikayetlere ateş, bulantı-kusma, kaburga alt bölgesinde ağrı, şeker-böbrek hastalığı, bağışıklık sistemi bozukluğu, hamilelik ve 65 yaş üstünde olmak eklenirse hemen doktora müracaatı gerektirir.

Kadınlarda tedavi öncesi idrar kültürü çok önemli değildir. Erkeklerde ve çocuklarda mutlaka yapılmalıdır.

Tedavi

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler, idrar yolu antiseptikleri kullanılır. Tedaviler idrar kültürü sonuçlarına göre verilebileceği gibi kültür sonucu olmaksızın da verilebilir. Antibiyotikler enfeksiyonun yerine ve hastanın durumuna göre seçilir, süresi belirlenir. İdrar yolu antiseptikleri idrarda yüksek konsantrasyonlara ulaşır, böylece etkin şekilde tedaviye katkı sağlar. Bu tedavilere sıvı alımını arttırarak destek olunur. Sıvı enfekte idrarın vücuttan uzaklaştırılmasına katkı sağlar, bakteri sayısını azaltır. Kızılcık, yaban mersini suyu da iyileşme sürecinde yararlıdır.

İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesini engelleyenlerin başında asitli meyve suları gelir. Ayrıca alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Baharın yüzünü iyiden iyiye göstermeye başladığı şu günlerde hepinize sağlıklı günler dileklerimle…

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz