Talip ERCAN
  • 12/04/2018 Son günceleme: 12/04/2018 19:33
  • 14.487

Memleket dilimizde birçok anlamlar ifade eden bir kelime…

Ülke, ülke toprağı, vatan, doğup büyülen yer anlamlarında kullanılmakta. Ancak günlük konuşma anlarında karşımızda yeni tanıştığımız bir kişi için sorulan ilk şeylerden biri olmakta -Memleketin nere?-

Rahmetli Barış Manço’nun o güzel şarkısı aklınıza geldi değil mi… Hemşerim Memleket nire? Üstat bu soruya kendi cevabını da vermekte – Bu dünya benim memleket – Yani bir memleketli olmak orada değişik tarihlerde doğup büyümüş olmak dışında ne tür bir ortak şeyler yakalanabilir?

Belki ailece bir birini tanımak olabilir, belki bir akrabalık bağı kurulmuş olabilir, ya da o memleketli olmalarına karşın muhatabının geçmişte yaşadığı yeri hiç bilmemek de olabilir. Mesela muhatabınız Kastamonu Şenpazarlı olabilir oysa siz Kastamonu Bozkurtlusunuzdur ve Bozkurt’tan gelip Beykoz’u yeni yaşam alanınız olarak tercih etmiş olabilirsiniz, Şenpazar’ı da ömrü hayatınızda hiç görmemiş olabilirsiniz… Önemli olan sizin düşünce hayatınız, yaşama bakış açınız, bu ülke sınırları içinde yaşayan herkes ile samimi, içten, menfaate dayanmayan sağlıklı bir ilişki kurulabiliyor mu, işte asıl mesele bu olmalı.

Beykoz ilçemizde sayısını tahmin bile edemeyeceğim çoklukta Memleket, Yöre Dernekleri var… Kimine göre iyi kimine göre kötü bir yönetim performansı sergilemekteler. Ya da başındaki şahsa bakış açınız ile ilgili bir farklı görüş te ortaya çıkabilir.

Beykoz’da neyin eksikliğini duyuyoruz biliyor musunuz hemşericilik yerine geçecek bir komşuluk ilişkisinin… En son 70’li, 80’li yıllarda rastladığımız samimi komşuluk ilişkilerinin yerinde yeller esmekte. İstisnalar kaideyi bozmaz cümlemizi de araya sıkıştıralım. Yani Memleket Derneklerine değil de Komşuluk Derneklerine ihtiyaç duyulmakta.

Şahinkaya Mahallesi Komşuluk İyileştirme ve Güzelleştirme Derneği, Çubuklu Şenevler Komşuluk Derneği, Soğuksu Mahallesi Komşuluk Kültür ve Yardımlaşma Derneği… Tuhaf geliyor değil mi? Oysa bilmem hangi ilin, hangi ilçesinin aşağı ya da yukarı mahalle derneklerinin yoğunluğu yaşanıyor Beykoz’umuzda… Dernekler yine istisnaları ayrı tutmak kaydı ile şu anda yaşamakta oldukları Beykoz için neler yapmaktalar, ne projeler ortaya koyabilmekteler, kaybolan komşuluk ilişkileri için neler düşünmekteler acaba?

Biri düşünün bir yöre derneğinin başkanı olsun, oysa iki ev ötedeki komşusunun evinde birkaç günlük yemeği olan aile var, elektrik,  su parasını 2-3 aydır ödeyemeyen bir komşu var, çocuğuna okula giderken 1 simit parası vermeyen, akşamdan kalan ekmeğin içine peynir koyup gönderen anneler yaşamakta…

Buraya kadar olan yazımıza gelecek bazı tepkiler de belli  “ Bizler işte o dediğin memleketlilerimize bakıyoruz, yardım ediyoruz, her yöre de kendi memleketlisine baksın!”  Eee Beykoz’un garibanlarına kim bakacak? Ona da cevap “ Belediye Baksın! Belediye zaten reklam tabelasında yazmakta ‘49 bin kişiye değişik yardımlarda bulunmaktayız’

Gelin tüm Yöre Dernekleri Kuruluş amaçlarına şunu ekleyebilir mi “Bu Yöre Derneğinde Başkanlık yapan kişiler hiçbir şekilde bir siyasi partiden Başkan ya da Meclis Üyesi adaylığında bulunmayacaktır”  Ya da bu düşüncede olanlar seçimlere “En az 1 sene kala görevlerinden ayrılmak zorundadır.” İtirazlar, hakaretler, sen neyin peşindesin diyenlerin isyanları kulaklarımda çınlamakta, onu bırakın yani “Hemşerim Memleket Nire” Acaba Beykoz mu?

Gelelim Hemşerim Memleket Nire Şarkısından bazı satırlara…

Sanki insanlık pazara çıkmış ekmek aslanın ağzında

Bir sıcak çorba içermisin diyen yok

Dört duvarı ören çatısını kapatıp içten kilitlemiş kapıyı

Bir döşekte sana serelim buyur diyen yok

 

Tek bir soru hemşerim memleket nire?

Bu dünya benim memleket

Hayır anlamadın hemşerim esas memleket nire

Bu dünya benim memleket

Tövbe, tövbe, tövbe

 

Kardeşlik ve eşitlik üzerine uzun uzun nutuklar çekip

Niye senin derin benden koyu diye soran çok

Kaşının altında gözün var diye silahlanıp ölüme koşarken

Kalan dul ve yetim ne yer ne içer diye soran yok

 

Barış garibim bulamadı çözümü oturdu etti bunca sözü

Gelin hep beraber anlaşalım diyen yok

Zaten paramparça bölünmüş ve yaşanmaz olmuş dünyamız

Daha fazla kesip bölmeye hiç gerek yok

 

 

Yazarın Yazıları