Neşat YAYLA
  • 20/01/2024 Son günceleme: 20/01/2024 23:40
  • 4.051

“Başarı zihinsel bir durumdur. Başarılı olmak istiyorsanız, kendinizi başarılı bir insan olarak düşünün.” (Joyce Kardeşler)

Bu ayki yazımızda bütün kesimleri yakından ilgilendiren bir konuya değinmek istiyorum. Hayatta başarılı olmanın ne anlama geldiğini açıklayıp ve başarıya giden yolculuğunuzda size yardımcı olacak ipuçlarını açıklamaya çalışacağım. 

İş’te ve hayatta başarılı olmak için ne yapılır, başarıyla giden yolda hangi etmenler önemlidir ve nasıl başarılı olunur, gelin hep birlikte görelim. 

Hedef belirle ve ilerle:

Hayatınızda ulaşmak istediğiniz ve bulunmak istediğiniz yeri net olarak belirleyin. Kendi olumlu ve olumsuz yönlerinizi bilerek, neleri yapıp, yapamayacağınızı belirleyerek başlayabilirsiniz. 

Gerçekçi ve ulaşabileceğiniz  bir hedef olmalı. Yakın zamanda gerçekleşecek, kısa vadeli hedefleri belirleyerek ilerleyin. Bunların gerçekleştiğini görmek sizi daha çok teşvik edecektir.

Karşınıza çıkan engelleri kaldırın:

Hedefinize ulaşmak için karşınıza çıkan engelleri belirleyin. Önünüzdeki engelleri tek tek ortadan kaldırın. Amacınıza ulaşmaktan sizi alıkoyan ne varsa bunları belirleyip elediğinizde yolunuz açılacak ve sağlam adımlarla ilerleyeceksiniz.

Asla pes etmeyin:

Önünüze çıkan engellerin sizi yıldırmasına izin vermeyin. Kendi motivasyonunuzu kendiniz yaratın. Özellikle yabancı dil öğrenmek ve pratik yapmak için bu adım çok önemlidir. 

Güçlü yönlerinize odaklanın: 

Başarıya ulaşmak için kendi güçlü yönlerinizi bilmeniz, zayıf olduğunuz yönleri de belirleyip eksiklerinizi gidermeniz gerekir. Güçlü yanlarınızı ortaya koyarak iş hayatında yapacağınız işler güven kazanmanızı sağlayacaktır. Hedefimize ulaşmak için hangi yönümüzü geliştirmemiz gerekiyorsa o yöne odaklanmalıyız.

Zamanı verimli kullanın

Biran evvel harekete geçin. Başarı durup bekleyenlerin değil, harekete geçenlerindir. Büyük yolculuklar ilk adımla başlar.    Zaman en değerli hazinedir. Ve geçip giden zamanı geri getiremezsiniz. Zamanınızı verimli kullanmak için günlük, haftalık, aylık iş akışları planlayın.

İş ve özel yaşam arasındaki dengeyi kurun:

İş hayatında başarılı olmak için bu dengeyi çok iyi kurmalısınız. Her bireyin kendine vakit ayırmaya, dinlenmeye, eğlenmeye ailesi ile vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Bu denge iyi kurulduğunda hayat zevk alınmaya başlar. Bu da iş yerinde kendinizi sadece işinize vermenizi sağlar.

Güven verin: 

İş yerinde çalıştığınız kişilere karşı güvenilir olmalısınız. Robert Bosch “insanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim”demesi bir iş insanı için önemlidir. Özü sözü bir, dürüst ve güvenilir insanlar hem iş çevresinde hem de sosyal çevrelerinde saygı görürler ve sözleri dinlenir.

Bireysel bir imajınız olsun: 

Giyim tarzınızdan, konuşma stilinize kadar sizi diğerlerinden farklı gösterecek sizinle bütünleşmiş bir imajınız olsun. Çalıştığınız kurumda sizin duruşunuz, tarzınız hatta iş yapma tarzınız bile fark yaratmalı. Hz. Mevlana ne güzel söylemiş; “İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, ilmiyle  ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır. ”Dış görünüşüne özen gösteren, disiplinli, çalışkan, sorumluluk sahibi, güvenilir bir imaj gösteren bireyler iş ortamlarında aranılan ve örnek gösterilen kişilerdir.

Çevrenizle iyi ilişkiler kurun: 

Çevrenizdeki insanlarla iyi ilişkiler kurmanız sizin sosyal ve iletişim yönünüzün kuvvetli olduğunu gösterir. Daha önce çalıştığınız işyerindeki arkadaşlarınızla da bağınızı koparmayın. Kimin nerede, ne zaman faydası dokunacağı belli olmaz!

İşinizi severek yapın: 

Sevdiği işte çalışmak herkesin hayalidir. "Sevdiğini alamazsan, aldığını seveceksin" derdi büyüklerimiz.  Sevdiğiniz işi yapıyorsanız çok şanslısınız. Ancak ne şekilde olursa olsun çalıştığınız işten para kazanıyor ve geçiminizi sağlıyorsanız yaptığınız işi sevmeye çalışın. İşini severek yapan insanların çok başarılı oldukları görülmüştür.

Ne iş yaparsan yap en iyisini yap: 

İster limon satın, ister bir kurum da yönetici olun. Ama her ne yapıyorsanız yapın en iyisini yapın. İşini hakkıyla iyi yapan insanlar hayatlarının hiçbir evresinde içsiz kalmazlar. Düzgün, temiz ve disiplinli çalışan ve bunu kanıtlayan kişilere herkes iş verir.

Tecrübelerinizden yararlanın: 

İşinizle ilgili vereceğiniz kararlarda mutlaka sezgilerinden ve tecrübelerinizden yararlanın. “Akıllı insanlar kendi tecrübelerinden, daha akıllı insanlar başkalarının da tecrübelerinden yararlanır.” İnanın bu davranış size doğru yolu gösterecektir.

Çevrenizden sizi olumsuz etkileyen insanlardan uzak durun: 

Çevrenizde sizin başarınızı engellemeye çalışanlardan uzak durun. Bu konuda Einstein  diyor ki“ Olumsuz insanlardan uzak durun, zira her çözüm için bir problemleri vardır.” Sizi negatif olarak etkileyecek insanlar çıkacaktır. Tabi ki bu demek değil ki eleştiri kabul etmeyin. Yapıcı olan her türlü eleştiriye açık olun.

Hata yapmaktan korkmayın: 

Her insan hata yapar. Önemli olan hatalardan ders çıkartmaktır. Ama "Mümin aynı delikten iki defa sokulmaz, ısırılmaz." hadisini de unutmayın. İş hayatında hataları bir daha tekrarlamayın, hata yapmaktan korkmayın. Her hata size tecrübe olarak geri dönecektir.

Yenilikleri yakından takip edin: 

Her türlü teknolojiyi ve gündemi yakından takip edin. Sosyal medyayı takip edin. Trend olan her türlü bilgiden haberdar olun. Zamanın gerisinde kalmadan daima kendinizi ve bilginizi güncelleyin.

Kısaca başarılı olmak için; kendi değerinizin farkına varın, kendinize hedefler koyun, çalışma arkadaşlarınızla olumlu iletişim kurun, kendinize güvenin, yaptığınız işlere ve projelerinizin sonucuna odaklanın, işyerinize katkılarınızı düşünün ve ekip arkadaşlarınızla fikir alışverişi sağlayın.

Kaynak: https://www.iienstitu.com/blog/is-hayatinda-basarili-olmanin-yollari

 

Yazarın Yazıları