Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...

  • 1
  • 8488
Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...
Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...
Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...
Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...
Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...
Gümüşhaneliler Beykoz’da güç topluyor...

Son yıllarda dışarıya verdiği göçle nüfusu 150 binin de altına düşen Gümüşhane, gelenekleri, misafirperverliği ve yardımseverliğiyle Beykoz'da can bulmaya çalışıyor.

Beykoz Gümüşhaneliler Derneği, geçmiş borçlarını yapılandırmanın yanı sıra bir yandan ekmeğini 'cebiyle' değil 'yüreğiyle' paylaşıyor, öte yandan da Beykoz'daki Gümüşhanelileri bir araya toplamaya çalışıyor. Ortaokul öğrencisi Beykozlulara 'ücretsiz' kurs veren Dernek, ilçedeki lisans öğrencilerine düzenli olarak burs vermeye de devam ediyor. Beykozlu Gümüşhaneliler Dernek Başkanı Şinasi Ata, Dost Beykoz'a özel olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer veriyor: "Mayıs ayı sonu için Gümüşhaneliler olarak bir piknik düzenlemek istiyoruz. Bir yandan da ilçede bulunan ve ulaşamadığımız Gümüşhanelileri Derneğimiz ile buluşturmanın yollarını arıyoruz. Bizim yörenin deyişiyle 'Aha halım, aha çulum' diyoruz. Tüm Gümüşhanelileri de ekmeğimizi ve Gümüşhane sevdamızı bölüşebilmek adına derneğimize bekliyoruz..."

Doğu Karadeniz'in en güzel illerinden birisi Gümüşhane... Doğusu'nda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde de Erzincan ile komşu... Kürtün, Torul, Şiran, Kelkit ve Köse ilçeleriyle Gümüşhane Merkez'de toplamda yaklaşık 150 bin kişi yaşamakta... Son yıllarda nüfusta göç nedeniyle gözle görünür bir azalma var... 1965 yılı nüfus bilgilerinde 262 bin 731 kişi kayıtlıyken, 1990'lı yıllarda rakamın 200 binin altına düştüğü gözlenmekte... Son yıllarda kentte gerçekleşen yatırımlar ise 2010 yılında 19 bin 618 olan nüfusu 2013 yılında 141 bin 412'ye yükseltmiş...

‘İbadethane Kenti Gümüşhane…’

Tarihi Antik çağlara kadar uzanan Gümüşhane'nin adının, Yunanca 'gümüş kenti' anlamına gelen 'Argyropolis'ten geldiği biliniyor. 1514 yılında Osmanlı hâkimiyetine girinceye değin kenti Akkoyunlular ve Safeviler yönetmiş. Ayrıca Asurlular ve Hititler'in yanı sıra Pontus, Roma ve Bizans'ın da eski Gümüşhane'de ikamet ettiği anlatılıyor. Günümüzde 'İbadethane Kenti' de denilebilecek kadar çok sayıda cami ve kilisesi olan Gümüşhane'de Sarıca Köyü Cami, Otalık Mahallesi Cami, Kabaköy Kilise Cami, Tekke Cami gibi hem Selçuklu hem de Osmanlı çizgilerini taşıyan zengin bir tarih yer alıyor. Canca Kalesi, Yağlıdere Kalesi, Akçakale, Krom Kalesi gibi tarihi yapıları, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekiyor. Kullanılmıyor olsa da Metropolitik Kilisesi, Balcılar Kilisesi, Hegios Georgios Kilisesi, Ayana Kilisesi, Mandırı Kilisesi gibi yapılar ise yüzyılı aşkın zamandır varlığını sürdürüyor. Yine Cinganlı Kilisesi, Krom Kilisesi, Çevrepınar Kilisesi, Yitirmez Kilisesi, Heios İonnes Manastırı gibi yapılar, Gümüşhane'yi camileriyle olduğu kadar kilisesiyle de zengin bir kent haline getiriyor. Karaca Mağarası, Akçakale Mağarası, Arılı Mağarası, İkisu Mağarası gibi tarihi yapılar ise Gümüşhane'nin zenginliğine zenginlik katıyor.

Tahir Soylu: “Dernek çatısı altında bütünleşmek istiyoruz”

Böylesi güzel bir memleketi bırakarak gurbete çıkan ve yolu Beykoz'a düşen Gümüşhaneliler ise geldikleri yerin kendilerine verdiği 'özü' kaybetmeden, ilçeye uyum sağlamaya çalışıyorlar. İlçenin adını dernek isminin başına ekleyen Beykozlu Gümüşhaneliler Derneği üyeleri, zaman zaman bir araya gelerek, kendilerine yol haritası belirliyorlar. Dernek adına düzenlenen kahvaltıda, Gümüşhane'nin güzellikleri bir slayt gösterisi olarak üyelere sunulurken, kimi Gümüşhanelilerin özlem ve duygu dolu anlar yaşadığı gözleniyor. Beykozlu Gümüşhanliler Dernek Başkanı Şinasi Ata'nın üyelere teşekkür konuşmasının ardından, sözü bu kez Basın Yayın Halkla İlişkiler Başkanı M. Tahir Soylu alıyor ve dernek faaliyetlerini şu şekilde özetliyor:

"2015 yılı itibariyle tüm üyelerimizi evlerinde ziyaret edeceğiz. Mayıs ayı sonunda bir piknik düzenlemeyi düşünüyoruz. Burada hemşerilerimizle bir araya gelerek, hasret gidereceğiz. Dernek yönetimimizde geçmiş dönemlerden kalan 10 bin lira üzerinde bir vergi borcu var. Bunu yapılandırdık. Şimdi Beykoz'daki diğer hemşerilerimize de ulaşarak, faaliyetlerimizi ortaklaşa yürütmeye çalışacağız. Pestilimizi, Kömemizi özledik. İlçedeki Beykozluları Kuşburnu çorbamızla, Gendimemizle, Lemisimizle, Boranimizle tanıştırmak, Gümüşhane'yi ve anılarımızı paylaşarak yaşamak istiyoruz. Beykozlular Haşılımızı Sironumuzu bilsinler istiyoruz. Bu sırada da Gümüşhaneli hemşerilimizden yardım görmek, dernek çatısı altında bütünleşmek istiyoruz. İnşallah 2015 yılında bu konularda daha çok gayret gösterip hedeflerimize ulaşacağız..."

Haber Merkezi

Boğazın fırtınası Akdeniz’de esti: 36-31
Önceki Boğazın fırtınası Akdeniz’de esti: 36-31
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (1 Yorum)

Lokman SOYLU (10 yıl önce)

yönetimi bu güzel çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum,

Yorum Yaz