Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 22/10/2022 Son günceleme: 22/10/2022 00:24
  • 4.397

Grip ani başlayan yaygın kas ağrıları ve solunum yolu hastalanması (özellikle öksürük) ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Soğuk iklimlerin yaşandığı ülkelerde ciddi salgınlara neden olmaktadır.

Grip hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde güç kaybına, hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir. Son 400 yılda 3 yıl aralarla uluslararası salgınlar yapmıştır. En büyük salgın 1918-1919 yıllarında olmuş, yaklaşık 21 milyon kişi ölmüştür. Halen dünyada yılda 250.000-500.000 kişi gripten ölmektedir. Grip yeni bir influenza suşu ile uluslararası yayılıma yol açabilir. İnsanların bu yeni influenza  virüsüne doğal bir savunması yoktur, bu nedenle süratle yayılabilir. İnfluenza virüsü mevsimsel olarak her yıl dünyada % 20'ye varan bir insanlar grubunu etkilemektedir. ABD devletinde yıllık ortalama 114.000 kişi hastaneye yatırılmakta, 20.000-40.000 arası ölüm meydana gelmektedir.

Grip 5-6 gün aktivite kısıtlılığı, 3- 4 gün yatak istirahatı ve 3 gün iş/okuldan uzak kalmaya neden olmaktadır.

Çocukların %25'inde orta kulak iltihabı, %9'unda zatürree gelişmektedir.

Virüs kişiden kişiye öksürme / hapşırma ile yani solunum yoluyla geçer. Bulaştırıcı damlacıklar 3 metreye kadar ulaşabilir. Hasta ile kapalı ortamı paylaşmamak, sıkı temas ve el sıkışma / öpüşmeden kaçınılmalıdır. Gıdaların yenilmesi ile hastalık bulaşmaz.

Grip, 1-3 gün çoğalma döneminden sonra aniden titreme ile yükselen ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle başlar. Çocukluk çağında ağır klinik tablo ve hastaneye yatış (hızlı nefes alma verme, deride renk değişimi, yeme- içmeden kesilme, uykuya meyil, konuşmama, huzursuzluk) meydana gelebilir. Yaşlı hastalarda yüksek ateşe bağlı zihin bulanıklığı, sersemleme gelişebilir ve hastane yatışı olabilir (hızlı nefes alma verme, göğüste bası hissi, baş dönmesi, şiddetli/sürekli kusma). Genelde 6-7 gün içinde azalarak normale döner. Burun mukozasında kızarıklık, pürülan olmayan burun akıntısı, gözlerde ve yanaklarda kızarıklık muayenede görülür.

Grip, önemli salgınlara neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Ayrıca ekonomik bir yüke neden olur. Tedavinin erken başlaması önemlidir. Sağlıklı erişkinlerin çoğunda hastalık komplikasyonsuz geçer, tedaviye gerek duyulmaz. Tedavide virüs öldürücüleri ve şikâyetlere yönelik tedavi uygulanır. Grip esnasında çocuklarda ateş düşürücü olarak Aspirin kullanılmaz.

Korunmada;

Sık el yıkamalı

Grip geçirenlere 3 metreden az yakınlaşmamalı

Eşyaları ortak kullanmamalı.

Yeterli su ve yiyecek tüketmelidir

 Düzenli uyku uyumalı ve stresten uzak durmalıdır.

Neden Grip Aşısı Olmalıyız?

Her yıl trafik kazasından daha fazla insan grip nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl özellikle sonbaharda ortaya çıkar, yaşamı/ ekonomiyi etkiler. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar şiddetli etkilenir. Aşı hem grip hem de gribe bağlı olası hastalıkları önler.

Aşı Kimlere Yapılır?

6-59 aylık çocuklara, 50 yaş üstü herkese, astım / Koah hastalarına, kalp / böbrek / karaciğer / nörolojik / kan ve şeker hastalığı olan çocuk ve erişkinlere, kanser tedavisi görenlere, sağlık çalışanlarına ve aşırı şişmanlara yapılması uygundur.

Aşı her yıl  Ekim ayı boyunca yapılır, süre Şubat - Mart ayına kadar uzayabilir. Yumurta alerjisinde yalnızca kaşıntı ve kırmızı döküntü (ürtiker) varsa AŞI yapılabilir.

Bol sebze meyveli, el hijyeninde dikkatli, paça-kelle probiyotikli güzel bir kış sizin olsun. Kalın sağlıcakla dostlar.

Yazarın Yazıları