Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 17/10/2018 Son günceleme: 17/10/2018 20:35
  • 13.113

Grip, İnfluenza adı verilen virüslerin oluşturduğu ciddi bir hastalıktır. Ekim, mayıs aylarında ortaya çıkar.

Nasıl bulaşır?

Virüsler öksürük, hapşırma, sümkürme, tükürme ve yakın temas ile bulaşabileceği gibi kapı kolları, merdiven korkulukları, lamba-asansör ve uzaktan kumanda tuşları, cep ve sabit telefonlar aracılığı ile de bulaş olabilmektedir.

Grip, ani başlar. 40 Dereceyi aşan ateş, titreme, kuru öksürük, şiddetli baş ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, bitkinlik, burun akıntısı olur. 3-4 günde şiddetlenir, 10-14 günde iyİleşir.

Grip, hayatı tehdit eden hastalıklara dönüşebileceği gibi (bronşit, zatürre, kalp kası hastalıkları, orta kulak iltihabı oradan işitme kaybı hatta menenjit) başka bir hastalığı olanlarda kliniğin bozulmasına neden olur.

Halk arasında yaygın konuşulan "İlaçla bir haftada, ilaçsız yedi günde geçer" sözü basit soğuk algınlığı için kısmen geçerli olabilse de grip için durum hafife alınmamalıdır. Dünyada her yıl binlerce kişi gripten ölmekte, çok daha fazlası da hastanelerde yatarak tedavi görmektedir. Ülkelerin iş gününü ve ekonomisini etkilemektedir.

Gripten Korunmak İçin:

1* Kişiler bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmesine dikkat etmeli, stresten uzak durmalı, sigara kullanmamalı ve spor yapmalıdır.

2* Hasta ile yakın temas sağlanmamalı, selamlaşmak amacıyla sık tokalaşma ve öpüşmeden kaçınılmalıdır. Hapşıran kişilerle aranıza en az 1 metre mesafe koyun.

3* Öksürürken, hapşırırken ağız-burun kağıt mendil ile kapatılmalı, mendil çöpe atılmalıdır.

4* Grip benzeri hastalık geçirirken mutlaka uyku ve dinlenme düzenine dikkat edilmelidir.

5* Sabun ve suyla elleriniz sık sık yıkanmalıdır.

6* Ağız, burun ve gözler kirli elle temas etmemelidir.

Gripten nasıl korunabiliriz

Grip aşısı yaptırmak bu zorlu hastalıktan korunmanın en iyi yoludur. Aşı için en iyi zaman Ekim ayıdır. Grip aşısı her yıl bir önceki mevsim en çok rastlanan grip virüslerinin cinslerine göre yeniden hazırlanır. 80 Ülkede 110 laboratuar bilgileri Dünya Sağlık Örgütünde toplanarak üçlü ya da dörtlü bileşenli aşı belirlenir.

Aşı yapıldıktan sonraki 2 hafta içinde vücudumuz antikor (virüslerle savaşan hücreler) üretmeye başlar. Bu antikorlar karşılaştığı benzer virüslere karşı korunmamızı sağlar. Aşı canlı virüs olmadığı için hastalık oluşturmaz.

Kimler aşı yaptırabilir?

  • Grip aşısı 6 aydan itibaren herkese uygulanabilir.
  • 50 yaş üstü herkes aşılanmalıdır.
  • Kronik kalp, akciğer, böbrek, nörolojik hastalıklar, kan hastalıkları olanlar ve şeker hastaları aşılanmalıdır.
  • Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda ( HIV taşıyıcıları, AIDS hastaları, kanser tedavisi olanlar, kortizon tedavisi alanlar) da aşı yapılmalıdır.
  • Grip mevsimindeki hamileler ya da hamile olacaklar aşılanmalıdır.
  • Aspirin kullanan 6 ay - 18 yaş grubu aşılanmalıdır.
  • Bakım evleri, huzur evlerinde kalanlar, aşırı şişmanlar, sigara kullananlar ve gribe bağlı komplikasyon riski taşıyanlar, yaşayanlar ya da onların bakımını üstlenenler aşılanmalıdır. ( Sağlık personeli, 5 yaş altı veya 50 yaş üstü kişilerle beraber kalanlar )

Grip aşısı genellikle reaksiyona neden olmaz. Olası sorunlar çoğunlukla hafiftir ve kendiliğinden geçer. Çok nadir ciddi reaksiyonlar oluşur. Hafif reaksiyonlar 1-2 gün sürer. (Aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve şişlik. Gözlerde ağrı, kızarıklık ve kaşıntı. Öksürük, ateş,  genel kaşıntı, bitkinlik ve baş ağrısı)

Grip aşısı tavuk yumurtasından hazırlanır. Tavuk yumurtasına karşı ciddi alerjiniz varsa (nadiren görülür) aşı olmamalıdır.  Daha önce grip aşısı alerjisi olduysanız (çok nadir görülür) aşı yaptırmamalısınız.

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) 65 yaş üstü kişilerin, hamilelerin, kronik hastalığı olanların, bakımevi ve huzurevinde kalanların aşı ücretini  karşılamaktadır.

Kış mevsiminde yağmur ve karın tadını çıkardığınız, gripten uzak günler dilerim. Kalın sağlıcakla...

Yazarın Yazıları