Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 05/11/2019 Son günceleme: 05/11/2019 17:32
  • 5.825

Grip; influenza virüslerinin meydana getirdiği hızlı, ateşli ve salgınlarla seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Halsizlik, öksürük ve ateş en sık görülen şikayetleridir. Özellikle influenza  A şiddetli hastalık ve salgınlar yapar. İnsanlarla teması olan domuz, at ve göçmen kuşlar gibi çok çeşitli hayvanlarda da hastalığa sebep olması salgın nedeni sayılabilir. Bu Viral enfeksiyon insandan insana hava yolu ile nakledilir.

Ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede grip en çok kış aylarında ortaya çıkar. Bu dönem gelmeden sonbahar (Eylül, Ekim, Kasım) aşı için uygun zamandır.

Hastalık son 400 yıl içinde ortalama 2.4 yılda bir salgın yapmaktadır En son 1918/19 yıllarında gerçekleşmiş ve yaklaşık 21 milyon ölüme sebep olmuştur ABD'de 1990 sonbaharında influenza nedeni ile 500.000 kişi kaybedilmiş, bunun 187.000'i Ekim ayında meydana gelmiştir.

İnfluenza, ciddi hastalığa yakalanma ve ölüme neden olmaktadır.

Grip, genç ve üretken kişilerde işgücü kaybına sebep olmaktadır. İnfluenza geçirmekte olan kişi 3-4 gün yatak istirahati, 5-6 gün hareket kısıtlılığı yaşamaktadır. Gençlerde hastalık hızlı seyretmekte, yaşlılarda ise ölümcül olmaktadır.

İnfluenza için yüksek riskli gruplar:

Yaşı 65'in üzerinde olanlar 

Kronik akciğer hastalığı olanlar ( Astım hastaları dahil)

Kronik kalp-damar, karaciğer, böbrek ve metabolik (Şeker hastalığı dahil ) hastalığı olanlar 

Bağışıklık sistemini baskılayan tedavi alanlar ve hastalığı olanlar

Şişman kişiler ve bakım merkezinde yaşayanlar.      

İnfluenza mevsiminde hamile kalma olasılığı olanlar ( Özellikle hamileliğin son 3 ayında hastaneye / yoğun bakıma yatışı ihtiyacında ve yenidoğanda ciddi sorunlara yol açabilir)

Grip hastalığının sonrasında gelişen hastalıklar:
 
En sık olarak zatürre meydana gelir. İnfluenzanın kendisi direkt olarak zatürre yapabileceği ( Ağırdır, nadir görülür) gibi hastalık devam ederken akciğerlere gelen bakterilerde zatürre nedeni olabilir. ( Genellikle 65 yaş üstü )

Kas iltihabı, kalp krizi riskinin 80 yaş sonrasında artması (Özellikle 1-3. Günde ), kalp kası iltihaplanması ve beyinde enfeksiyon oluşması, hastalık halinde veya atlatırken olabilecek hastalıklardır.

Gribin teşhisi muayene ile konur. Laboratuar sonuçları da teşhise yardımcı olur.

Tedavide virüs yok edici ilaçlar ve şikayetleri azaltacak ilaçlar kullanılır. Beraber gelişen hastalıklar olursa tedavi hastanede yapılmalıdır.
      
Grip tanısı konan ayaktan hastalar şikayetleri düzelinceye kadar evde kalmalı, kalabalık yerlerden uzak tutulmalıdır.
    
Grip Aşısı:      

Salgınlar yapan iş ve iş gücü kaybına yol açan ölümle sonuçlanabilecek durum oluşturan bu enfeksiyondan korunmanın en önemli ve en etkili yollarından biri AŞI yaptırmaktır. Aşılanma ile salgınlar, hastalığa yakalanma riski ve bu nedenle ölümler azaltılmaktadır. Sağlık çalışanlarının / sağlık kuruluşlarının iş yükünün azaltılması ve ekonomik kayıpların  ( hastaneye yatış, yoğun bakıma yatış, komplikasyonların tedavileri ) azaltılması sağlanabilir.

Grip aşısı sağlık çalışanlarına uygulanmalı, böylece işgücü kaybı düşürülmeli ve bireyler arası bulaşıcılığı azaltılmalıdır.

Kış mevsimine sayılı günler kala, gripten uzak sağlıklı, enerjik günler dilerim. Kalın sağlıcakla.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz