Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 25/04/2019 Son günceleme: 25/04/2019 13:58
  • 12.167

Kış mevsiminin sona ermesi ile bahar ayları başlar.

Bu dönemde sıklıkla iki sorun karşımıza çıkar. Birincisi polenler, alerjik durumda olan hastalarda sağlık problemleri gelişir ki bu durum yaşam keyfini son derece bozar. Çevremizde bu tip hastalara çok rastlarız. Diğer önemli sorun ise Gribal (İnfluenza) enfeksiyonudur.

İnfluenza nedir?

Grip hastalığını influenza adı verilen virüsler meydana getirir. Grip hastalığına buna atfen İnfluenza adı da verilir. İnfluenza; ani ateş yüksekliği, hemen hemen tüm vakalarda öksürük ve genel vücut ağrısı oluşturan akut bir enfeksiyon hastalığıdır. İnfluenzanın A, B, C tipleri mevcut olup ağır hastalık İnfluenza A tipinde oluşur.

Dünyanın her yerinde salgınlar olabileceği gibi soğuk ülkelerde salgınlara daha sık  rastlanır. En büyük salgın 1918-1919 yıllarında olmuştur. Bu salgında dünya genelinde yaklaşık 21 milyon insan ölmüştür. İnfluenza her yıl salgınlar yaparak dünyanın beşte birin, (1/5) etkilemektedir. ABD devletinde yıllık yaklaşık 115 bin kişi hastalıktan etkilenmekte olup 20-40 bin arası kişi de ölmektedir.

Hastalığın seyri

Gribal enfeksiyonda 5-6 gün aktivite kısıtlığı oluşur. 

Tıbbi tedavi harcamaları ve iş gücünden geri kalma ile de ciddi maliyetler meydana gelir.

İnfluenza atakları gençlerde, influenza ölümleri ise yaşlılarda sık görülür. Özellikle kronik böbrek, kronik akciğer, kronik karaciğer, kalp hastalıkları, kanser tedavisindeki ve takibindeki hastalar, şeker hastalığı ve nörolojik hastalarda ölüm daha da fazladır.Ayrıca obezlerde ve 2 yaş altı hastalarda ağır seyreder. 

Gribal enfeksiyon, influenza virüsüne maruz kaldıktan 1-2 gün sonra aniden yükselen ateşle başlar. Ateş 40 dereceye kadar yükselebilir, yaşlı hastalarda şuur bulanıklığı gelişebilir. 

Yüksek seviye 3-5 gün devam eder, normal hastalarda  6-7 gün içinde ateş azalarak normalleşir. 

Ateş ile birlikte iştahsızlık , halsizlik , özellikle öksürük görülür. 

Adale - eklem ağrıları, baş ağrısı, gözlerde yanma, burundan irinli olmayan akıntı, gözde ve yanaklarda kızarıklık meydana gelir.

Nasıl bulaşır?

İnfluenza, kişiden kişiye hapşırma, aksırma, öksürme, tokalaşma ve öpüşme ile geçer. Bu bulaş 3 metre içinde olabilmektedir. Ayrıca yüzeyel bulaş ile de kişiler enfekte olabilir. Özellikle merdiven korkuluğu, cep ve sabit telefonlar, elektrik-asansör tuşları, halk otobüslerinde tutunma aparatları ve kapı kolları hastalığı bulaştırmada önemli rol oynar.

Hastalığın ilerlemesi

Gribal enfeksiyonun ilerlemesi ile İnfluenza zatürresi ( Çok ciddi solunum yetmezliği oluşur. Tedaviye cevap alma zorluğu artar ve hasta kaybedilebilinir ) meydana gelebilir. Ayrıca İnfluenza hastalığının üzerine bakterilerin oluşturduğu zatürre oluşur. Daha çok yaşlılarda, şeker hastalarında, altta yatan kronik akciğer hastalığı olanlarda görülür. Ayrıca gribal enfeksiyon sonrası sinüzit, orta kulak iltihabı da gelişebilir. İnfluenza sonrası solunum yolu dışında da; beyin iltihaplanması, kalp kası iltihaplanması, ateşe bağlı nöbet gelişebilir.

Tanı ve tedavi

Sağlıklı kişilerde gribal enfeksiyon tanısı tipik bulgular ve belirtiler ile konur. Gribal enfeksiyon, önemli salgınlar yapabilen sağlık sorunudur. Ciddi ekonomik yük oluşturmaktadır. Sağlıklı erişkinlerde genellikle hastalık, başka hastalıklara neden olmadan, şikayetlere bağlı tedavi ile geçer. Antiviral tedavinin erken başlaması ( ilk 4 gün içinde ) önemlidir. Geciken tedavi nedeniyle hastalık ağırlaşabilir.

Önemli bir halk sağlığı problemi olan gribal enfeksiyondan korunmak için MUTLAK AŞILANMALIYIZ. Yukarıda bahsettiğimiz hastalıkları bulunanlar, 2 yaş altı ve 65 yaş üstü aşılanmalıdır. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi Aşılama Öneri Komitesi 6 aylıktan büyük herkesin aşılanmasını önermektedir.

Ne zaman aşı olmalıyız?

İnfluenza sezonu ülkemizin bulunduğu yarı kürede Ekim ayında başlar. Bu nedenle aşı Eylül ayında yapılmalıdır. Sezon Mayıs sonuna kadar devam eder. Aşının ciddi yan etkisi bulunmamaktadır. Enjeksiyon yerinde ağrı (sıklıkla ), kızarıklık ve ateş oluşur, 2 gün içinde geçer. Yumurta alerjisi olanlar aşılanamaz.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz