Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı

  • 8
  • 24141
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Beykoz 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda vatandaşlara seslendi.

AK Parti Beykoz İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği açık hava toplantısında vatandaşlara seslenen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışı ve yapı kayıt belgesiyle ilgili detayları da aktardı.

Beykoz'a Genel müdür ve müsteşar yardımcılarıyla birlikte geldiğini söyleyen Özhaseki, vatandaşların bütün sorunlarına bugün ilgililer tarafından cevap verileceğini ve mutlaka çözüleceğini söyledi.

"Onlara hayatı cehennem ederiz"

Anadolu coğrafyasının bilim adamlarına göre dünyanın en eski yerlerinin başında geldiğine işaret eden Özhaseki, "Şehirlerin kurulduğu en eski coğrafya parçası Anadoludur. Bin bir türlü güzelliği var. Bazı dezavantajları da var. Yerin altındaki bir takım hareketlilik yani depremsellik. Üstünde de fitne odaları bir türlü bitmek bilmiyor. Bir taraftan PKK, bir taraftan FETÖ denen lanet örgüt, diğer yandan DHKP-C... Türkiye'nin başına bela olabilecek her türlü örgüt adeta cirit atıyor. Yerin üstündeki bu fitneyle biz baş ederiz Allah'ın izniyle, onlara hayatı cehennem ederiz. Mikroba acınmaz. Yerin altındaki hareketlilikle savaşılmaz. Allah bir takım tabiat kurallarını bir denge üzerine kurmuş, onu bilmemiz lazım." dedi.

"Bu cami kıyamete kadar ayakta kalacaktır"

Türkiye topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve vatandaşların yüzde 71'inin bu alanlarda yaşadığı bilgisini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "80 milyon vatandaşın neredeyse 60 milyonu her an deprem olabilecek bölgelerde yaşıyor. Buna uygun hareket edelim. Deprem insanları öldürmüyor, binalar insanları öldürüyor. Mimar Sinan, Süleymaniye'yi yapacağı zaman gelip zemini kontrol eder ve camiyi oraya yapmaya karar verir. Sonra bakar ki, zemin çürük, Haliç'e doğru kuyular açtırır. Bir müddet oradaki suları çeker ve demiri kurutur. Üzerinde öyle bir temel atar ki gemi iskeleti gibi deprem geldiğinde her bir tarafından eşit şekilde etkilesin ve yıkmasın diye. Kolonlar arasına kurşunlar döktürür, esnemeyi sağlasın diye. Sonra da tarihe geçen o sözü söyler. Bu cami kıyamete kadar ayakta kalacaktır. 500 senedir yaşıyor, inşallah kıyamete kadar yaşar. Bizim alacağımız ders budur." diye konuştu.

"Devlet niye vatandaşıyla kavgalı olsun?"

Yapı kayıt belgesi kanunun vatandaşla devletin ihtilafını çözmek için çıkarıldığını sözlerine ekleyen Bakan Özhaseki, "Bu kanunla birlikte kentsel dönüşümün temellerini atalım istedik. Özellikle yapı kayıt belgesiyle ilgili söylemek istiyorum. Türkiye'de şu anda 26,5 milyon civarında bağımsız birim var. Tam imara ve iskana uygun olanların oranı yüzde 25'tir. Geri kalanlar aykırılık oluşturuyor. Kanun da buraya hem para cezası kesiyor, hem de yıkacaksın diyor. 80 milyonluk vatandaşın 55-60 milyonu ihtilaflı durumdadır. Devlet niye vatandaşıyla bu kadar kavgalı olsun? Zamanında insanlar gelip evlerini yapmaya başladığında asıl suçlu devlettir ya da belediyelerdir. Çözüm bulmadığı için, yardımcı olmadığı için suçludur." ifadelerini kullandı.  

21 sene Kayseri'de belediye başkanlığı yaptığını belirten Özhaseki, 1990'lı yıllarda sürekli gecekondu yapılaşmanın olduğunu, kimsenin kaçak yapmaması için çalışmalarda bulunduğunu aktardı.

"Şu kadar aykırı inşaatım var deyin"

Özhaseki, "Bu ihtilafı da çözmek için tapusu kendinde olmayanlar, yani hazine de, ormanda veya başka bir yerdedir. Desinler ki örnek veriyorum. Ben hazine üzerinde oturuyorum, 250 metrekare yerim var. Buranın değeri de şu parasını al, ver bana tapuyu. Söz veriyorum herkese tapusunu vereceğiz. Tapusu kendine ait, hiçbir şekilde belediyeye müracaat etmemiş, ruhsat almamış, inşaatı yapmış. Ruhsat almış ama oraya bir oda daha yapmış aykırı duruma düşmüş veya iskan almamış veya eklentileri var. Bunlarla ilgili de gelin müracaat edin. Şu kadar aykırı inşaatım var deyin. Bu inşaatların yapım fiyatları farklı 200 liradan 2 bin liraya kadar değişiyor. Bize bunu bildirecek biz onun yapı kayıt belgesini vereceğiz. Bu ruhsat ve iskan yerine geçiyor." dedi.  

Çıkan kanunun herkesin derdine derman olacağını, ihtilafın ve sıkıntıların bittiğini söyleyen Özhaseki, yapı kayıt belgesiyle birlikte oluşacak bütçeyi de açıkladı.

"Belediyelere '0' faizli kredi vereceğiz"

Özhaseki, "Tahmini olarak devletin bütçesine 30-40 milyar lira gibi bir para yapıyor. Ya maliyenin genel bütçesi içerisinde eriyip gidecek ya da başka bir şeye gidecek. Bu parayı da Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın onayıyla kentsel dönüşümde kullanacağız. Kentsel dönüşüm başladığında, belediyeler para isteyecek. Biz de onlara bunu yüzde 0 faizle vereceğiz. Siz dönüştürmek isterseniz size vereceğiz. Çıkan herkese kira parasını vereceğiz. Belediyelere de şartımız var. Eğer bizden bu parayı kullanmak isterlerse, bütün malzemeler yüzde yüz yerli olacak. O şartla parayı vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Özhaseki konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öngörünümü de İmar Barışı'na dahil ediyoruz"

"Yapı kayıt belgesi kanunundan yararlanamayacak olan bölgeleri de açıklayan Özhaseki, "Bu kanundan istifade edemeyecek olanlar da var. Sultanahmet, Süleymaniye çevresinde tarihi yarım adanın bulunduğu yerlerdir. Öngörünüm de var ama herkesin anladığı şey şu karşımızda gördüğümüz evler olarak anlıyorlar. Fakat içeride normal yaşamını sürdüren vatandaşlarda bu kanundan yararlanamıyor gibi bir algı var. Sahil şeridinde milyonlarca dolara alınan satılan yerler hariç diğer yerler bundan istifade etsin dediğimizde biraz muhalefetten tepki geldi. Biz mecliste onlardan söz istedik. Ticarete konu olan yerler hariç arka tarafta yaşamını sürdüren kardeşlerimizin evleri de aftan yararlansın dedik. Mecliste bütün partilerimiz söz verdi. Şimdi burada arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Meclis açılır açılmaz, yapı kayıt belgesinin devamı olarak Beykoz'da belediyemizin hazırladığı kroki üzerinde mahallelerimizdeki bütün vatandaşlarımız bundan yararlanacaklar."

"SİT veya orman, herkes yararlanacak"

"SİT alanı, orman alanı ayırmaksızın herkes bundan yararlanacak. Hayırlı ve uğurlu olsun. Ormanda bir zorluğumuz var. Anayasa diyor ki orman arazisi eksiltilemez, özel mülkiyete konu edilemez. Orman arazisi müracaat ettiğinde başka bir hazine arazisini orman ilan edeceğiz, ağaçlandırmaya alacağız. Buradaki vatandaşlarımızın tapusunu vereceğiz."

Çavuşbaşı da belediye meydanındaydı

Bakan Özhaseki'nin konuşması sırasında özellikle Çavuşbaşı'ndan toplantıya katılan vatandaşlar; "Belediye bizim, İSKİ bizim, Büyükşehir bizim, Bakan bizim, Başbakan bizim, Cumhurbaşkanı bizim, hani imarımız nerede bizim?" "Havza sorununa çözüm istiyoruz" "Sayın Bakanım Çavuşbaşında tapumuz var, imarımız yok" yazılı dövizler açıldı.

İlçe Başkanı Dilmaç'tan Bakan'a teşekkür

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin konuşmasının ardından AK Parti Beykoz İlçe Başkanı M. Hanefi Dilmaç, Bakan Özhaseki ve ekibine çok teşekkür ederek Beykoz'un yıllardır çözülmeyi bekleyen sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Kalkınmaya ve huzura ulaşmaya son viraj
Önceki Kalkınmaya ve huzura ulaşmaya son viraj
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (8 Yorum)

murat (6 yıl önce)

Selamınaleykum 17 yıldır neden vermedınızde son dakıka tapuları verıcez donuşum monusum afısler falan kac senedır neredeydınız ? Oy almak ıcın sıyası yalanlardan başka bısey degıl metro gelıyodu tapular verılıyordu gelen keseyı doldurdu olan vatandaşa oldu bakanlık ıznı ıle nun okullarına tapu verılıyorsa halkada vermelerı lazımdı ama hep kacak oynadılar tapu falan vermezler seneyede beledıye secımı var oy lazım Allah sorsun sıze inşaallah

Sellllll (6 yıl önce)

2b arazileri zaten ormandan çıkma tabiki kapsıyor dediya orman arazisi olsun sit olsun hepsi

Yıldırım (6 yıl önce)

Sayın şevkiye orman arazisi içerisindeki arazi trampa yoluyla hazine ile takas edilmesi sonucu mahkemeler bu konunla birlikte yetkisiz kalacaktır. Sorunda çözülmüş olacak. Sayın cumhur bey binalarda amortisman diye birşey olmaz. Sizin söylediğiniz şeyler piyasadaki satış fiyatları. Çünkü örnek verdiğiniz bina yeni ve kullanılan malzeme kalitesi ve işçiliği bununla birlikte bina dışında kullanılan arsanın peyzaj ve havuzlu olup olmadığı gibi durumları kapsar ki bununda yapı kayıt belgesi almak için başvurduğunuz durumla ilgilisi yoktur. Size bina rayiç bedelini sormuyor. Belediyedeki vergi beyanı üzerindeki inşaat birim maliyetini istiyor sistem. Zaten buda sizin ve diğer yapılar için uygun bir oran.

Yıldırım (6 yıl önce)

Kapsıyor.

Beykozlu (6 yıl önce)

Baris var imar nerde milletin gozunu boyayip durmayin.tapulu arsam var evimi yapamiorum goruntuden kuru gurultuden baska bisi degilsiniz allah buyuk elbet cekeceksiniz ceremesin heleki sen celikbilek heleki sen..

Şevkiye (6 yıl önce)

Bende 2B ile ilgili bir bilgi göremedim asıl 2B ler ne olacak ormanla mahkemelik vatandaşları ugrastiriyorlar. Hani bizim tapumuz. İmar barışı veriliyor ama 2B evimin tapusunu alabilecek miyim asıl onun bilgisini verin. Devlet orman müdürlüğu ile vatandaşı mahkemelik ediyor bunun çözümü ne olacak. Herkes tapusunu alacak diyor hani 2B ler nerde

Cumhur Köksal (6 yıl önce)

Ben de Emekli ve Beykoz Riiva li olarak bir kaç konuya değinmek istiyorum.Öncelikle bu imar barişi affi diye getiren bu kanun dan dolayi bakanimiza çok teşekkur ederim.Yalniz bu kanunun eşitlik ve iyi niyet kurallarina ters geldigini bu eksiklerin giderilerek veya muracatlarimiz da bunlarin göz önün de bulundurulmasi gerektiğini taşimakta olduğuna inananlardanim.arsa bedelleri hariç mevcut bulunan yapinin metre birim kare fiyatlari hesaplamalari yapilirken o mevcut yapinin yani benim binam 20 veya 25 yil önce yapilmiş bu binanin bir AMORTİSMAN farki olmasi yani binanin yipranma payi olmasi lazim.Yeni inşaat maliyetine göre değil.örnegin komşumun binasi 2 yillik ederi 1 milyon dolar benim mulkum ise 500 bin ediyorsa bu eşitlik ve iyi niyet kurallarina tersdir.bunun duzeltilmesini istiyorum.bir de Riva da ne bir alt yapimiz nede bir adam gibi yolumuz asvaltimiz var nede rivada yillardir kapimizi çalan bir başkanimiz var kalin sağlicakla allaha emanet olun.

Kamil Beykozlu (6 yıl önce)

Ben hiç biç bir yerde 2B arazilerini de kapsıyor yazısını bulamadım bilen varsa söylesin 2B arazilerindeki evleri de kapsıyor mu bu imar barışı.

Yorum Yaz