Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da

  • 0
  • 9831
Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da
Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da
Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da
Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da
Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da
Ara Güler'in engelsiz fotoğrafları Beykoz'da

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen 'İstanbul'u dinliyorum' adlı engelsiz sesli fotoğraf kitabı Beykoz'da tanıtıldı.

Beykoz Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan projenin tanıtımına, İlçe Kaymakamı Ahmet Katırcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Bülent Küçük, eğitimciler, öğrenciler ve velileri katıldı.

Duayen fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 1950 ile 2010 yılları arasında İstanbul'da çektiği fotoğrafların içinde yer aldığı İstanbul Dinliyorum Engelsiz Sesli Fotoğraf Kitabının tanıtımında konuşan Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Çatal, “Bugün Dünya Engelliler Günü. Bizim programımız Dünya Engelliler Günü kutlama programı değildir. Bizim programımız bu vesileyle gerçekleştirmiş olduğumuz bir projenin sunumudur. Peki, engelli kim? Engelliler kim? Engelliler bizim en yakınımızda olan arkadaşlarımızdır. Peki, Dünya Engelliler Günü için kutlu olsun demek anlamlı mı doğrusu ben bilmiyorum. Bugün ülkemizin bütün resmi kurumlarında Dünya Engelliler Günü kutlamaları olacak. Biz bunun sadece kutlama töreni olarak kalmasını istemiyoruz” dedi.

Sesli Betimleme Derneği ÜYESİ Olgun Yılmaz sesli betimlemenin önemine değinerek, "Artık fiziki erişimin dışında engellilerin, kültüre ve sanata da erişiminin de bir hak olduğu bir gerçektir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları sözleşmesi bunu devlete yükümlülük olarak yüklüyor. Türkiye’de sesli betimleme 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunan bir grup öğrenci ile başladı. Daha sonra Türkiye’de değişim için çok önemli adımlar atan sevgili Engelsiz Erişim Derneği’nin çatısı altında uzun bir süre devam etti. Birçok televizyon ve sinema betimlemeyi yapmayı başardı. Kanunlarımız bu konuda yeterlidir” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı GETEM temsilcisi Levent Açlan, "Şu anda ülkemizde GETEM gibi belki üç beş tane daha muadile olabilecek kütüphane var. Bu kütüphanelerde yaklaşık 20 bin ile 25 bin sesli kitap var. Türkiye’de benim bildiğim kadarıyla büyüklüğü itibari ile en büyük kütüphaneler yine yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi 5 milyon kitap, Beyazıt Devlet Kütüphanesi gibi büyük kütüphaneler var. Amerika’da bundan daha büyük kütüphaneler olduğunu biliyorum. Bazı yapılan işlerin elbette hatası olur. Ama o işin orijinal kalan şeyi özgünlüğüdür. Kendine özgü bir değer katmadır. Bence bu çalışma çok değerlidir” diye konuştu.

Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, çalışmanın çok güzel bir farkındalık yarattığını söyleyerek, “Bugün Dünya Engelliler Günü. Ben o engelli kavramını kullanmamaya çalışıyorum. Engelsiz aslanlarım diyorum. Bu bir anlayış meselesidir. Olgun bey görmüyor. Bir arkadaşımız yürüyemiyor. Öbür arkadaşımız duymuyor. İyi de bunlar insani eksiklikler. Ben de resim yapmayı beceremiyorum ne yapayım? Ben de resim engelliyim. Hayatım boyunca çöpten adamdan başka bir şey yapamam. Bunları insani eksiklikler olarak neden göremiyoruz? Hepimizin bir eksiği yok mu?  Aslında Çok fazla bir şeye ihtiyacımız yok. Kafamızdaki şu engeli bir kırsak insanları kategorilere ayırmaktan keşke vazgeçsek her şey daha farklı olur” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Merkezi

Ali Bilir hem kel, hem fodul
Önceki Ali Bilir hem kel, hem fodul
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz