A. Raif ÖZTÜRK
  • 28/09/2015 Son günceleme: 28/09/2015 11:42
  • 6.003

Bugün yakından tanıdığımız ve bildiğimiz iki sanat eserini, “üretim ve sanatkârlık kalitesi” yönleriyle mukayese edeceğiz.

Risale-i Nur metoduyla bakılarak yapılan bu karşılaştırmada, göreceğiniz ilginçliklere hayretler edeceksiniz.

Önce F16 Savaş uçağına bir bakalım: Yüzlerce uzman Mühendisler tarafından uzun yıllar çalışılarak, 1976 Yılında tasarımı tamamlanıp üretime başlanmış olan bu uçak, çok amaçlı kullanıma sahiptir. 2005 Yılı itibariyle birim fiyatı, yani değeri 26.9 milyon US$’dır. Bu uçakları üreten TAI’de, halen 1500’ü mühendis toplam 4 bin 200 personel görev yapıyor. Proje ve tasarım süresi uzun yıllara mâl olan bu çok gelişmiş savaş uçağı, sadece düz zeminlere (özel pistlere) iniş yapmaktadır. Günlük bakımları için de yüzlerce teknisyen çalışmaktadır.

Bu kısaca tanıtımdan sonra, şimdi de mâliyet bedeli hiç nazara bile alınmayan, ancak uçuş, konuş, manevra, üretim, otomatik bakım-onarım, en üstün teknik ve elektronik donanımlara sahip olan SİVRİSİNEĞİ tanıyalım.

Sivrisinekler tam başkalaşımlı böcekler olup, 13 günlük üretim sırasında 4 evreden geçerler: 1-Suda geçen yumurta, 2- Larva, 3-Pupa evreleri ile karada geçen ve 4-Ergin evre. Yani, sivrisinek su içinde veya bataklıkta, binlerce yıllık eski modellerde ve en iptidai sistemlerle üretiliyor. Yani, 21. asrın modern donanımlı tesisleriyle değil. Değerlendirmede bunu mutlaka dikkate alınız.

13 günlük üç evrenin sonunda, su üzerinde dünyaya gönderilen bir sivrisinek, suyun yüzey gerilimini sanki bilinçli bir şekilde kullanarak, birkaç dakika içinde, saniyede 500 kanat çırpış hızıyla, tek başına uçuşa geçiyor. (Sanat yönünün ulaşılmazlığını görüyoruz, değil mi?)

Yani, sivrisinek yumurtaları su bulunan her ortamda üreyebilirler. Erkeğinin ömrü 2-3 gün, dişisinin ömrü ise 60-90 gün olup, 3000’den fazla yumurta yani yeni sivrisinek bırakma kabiliyetinde yaratılmışlardır. Yaklaşık olarak üç bin tür sivrisinek bulunmaktadır.  Hiç önemsemeden vurup öldürdüğümüz bu mucize uçak, Allahın cc. yaratma sanatına çok ilginç ve çok önemli bir delildir…

Konumuz zooloji değil, sadece bir mukayese olduğundan, bu kadar tanıtımla yetinelim ve bu bilgiler ışığında bir de F16 ile sivrisineğin SAN’AT yönünden mukayesesine, farklılıklarına ve birbirinden üstünlüklerine bakalım.

Öncelikle sanat yönünden bakıldığında, büyük eserlere göre küçükler daha zor inşâ olacağı âşikâr olduğundan, küçük olanların çok daha değerli olduğunu unutmayalım.

Şu teknolojik asırda bir F16 üretimi, yüzlerce mühendis ve teknisyenin titiz müdahalesiyle, karadaki dev fabrikalarda yıllarca sürebiliyor. Sivrisinek ise karada değil, üstelik suyun içinde, yüzlerce mühendis değil, hiç kimsenin müdahalesi olmadan, yıllarca değil sadece 13 günde, bir mevsimde birkaç tane değil, milyarlarca üretiliyor. Su altında üretilen başka bir uçak var mı?...

F16 sadece düz alanlara (özel pistlere) iniş yaparken, sivrisinek düz alana, duvara, tavana, iplere, yapraklara, hatta su yüzeyine bile iniş yapabiliyor.

F16 yakıt ikmali için bir çok görevliye ihtiyaç duyarken, sivrisinek ise bir canlı üzerine konup, son derece hassas reseptörlerle donanımlı olarak, komplike bir sondaj ve enjekte tekniğiyle yakıt ikmalini kendisi yapabiliyor.

F16, 50-60 seneden beri, yani en gelişmiş bir teknoloji asrında üretilebilirken, sivrisinek ise dünyada hayat başladığından bu yana, aynı (yani en eski bir) iptidâi teknoloji ile üretiliyor.

F16’ların bakım ve onarımları için yüzlerce görevliye ihtiyaç duyarken, sivrisinek ise kendi bakım onarımını da kendisi yapıyor.

En önemlisi de; hiçbir F16, hatta tüm F16’lar birleşse bile, kendi kendilerine bir başka F16 yapamadıkları halde, tek bir sivrisinek 60-90 gün içinde 3000’den fazla sivrisinek üretebiliyor…

Şimdi elimizi vicdanımıza koyalım ve aklımızı iyi kullanarak düşünelim: İlim, Hikmet, irade ve Kudret gerektiren müthiş ince hesaplara dayanan bu sanatkârâne icraat, hiç kendi kendine olabilir mi?...

Bu ince hesapları sivrisinekler yapabilir mi?...

Veya akılsız, şuursuz hatta cansız olan atomlar meydana getire bilir mi?...

Bu Yüce Kudretin karşısında âcizliğimizi idrak edip, günde 40 kez secde edilmez mi?...

·        Evet; Böyle bir sınırsız Kudrete, hiçbir şey ağır gelmez!...

Yasin, 82. Âyet.: (O Allah ki) Bir şey yaratmak istediği zaman, O’nun yaptığı, "OL" demekten ibarettir. (Dilediği şey) Hemen oluverir.

Mürselât, 23. Â.: Biz işte (yarattıklarımızı) böyle takdir ettik. Ne güzel takdir ederiz Biz!

Yasin, 77.Â.: İnsan, bizim, kendisini az bir sudan (meniden) yarattığımızı görmedi mi ki, kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.

Kıyamet, 36. Â.: İnsan, kendisinin (hesaba çekilmeden) başıboş bırakılacağını mı sanır!...

Hicr, 13. Âyet.: “Habibim! Bırak onları kendi hallerine! Yesinler, eğlensinler onları dünya (işleri) oyalayıp dursun. Sonra bilecek onlar!...” 

Yazarın Yazıları