Neşat YAYLA
  • 11/07/2020 Son günceleme: 11/07/2020 13:52
  • 6.259

Konuşmak, insanların kendilerini etkili bir şekilde ifade etme yöntemlerinin başında gelir. Ancak herkes etkili konuşma becerisine sahip değildir. Peki, ister iş hayatında ister özel hayatta olsun etkili konuşmak için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Hemen hemen herkes yaptığı konuşmayla ya da yazdığı metinle karşısındakini etkilemek ister. Yalnızca bir topluluk önünde konuşurken değil, iş hayatında da özel hayatında da etkili konuşan insanların bu özellikleri sayesinde ön plana çıktığı, sözlerinin dikkate değer bulunduğu bir gerçektir.

Hepimiz daha iyi bir konuşmacı olmak istiyoruz.

Birçoğumuzun ilham almak ya da keyifli vakit geçirmek için başvurduğu yollardan biri TED konuşmaları. Bu konuşmaların binlercesine internet ortamında ulaşmak mümkün.

TEDx yönetici yapımcısı Tricia Brouk, bizler için daha iyi bir konuşmacı olma sırlarını açıklıyor.

Tricia'ya göre iyi bir konuşmacı olabilmek için yapmamız gereken 6 şey ve TEDx konuşmacısı olabilmemiz için bazı ipuçları:

1) Her zaman izleyicinin zamanını ve dikkatini kazanın.

Göz teması kurun. Gülümseyin. Kendinize güvendiğinizi gösterin.
Fikirlerinizin onları etkilemesine izin verin.
Seyircinin zamanını ve dikkatini kazanmaya odaklanın böylece onlar da sizinkini kazanmak isteyeceklerdir.

2) Her zaman tutkulu olduğunuz bir fikri bulun ama aynı zamanda da güvenilir olduğunuzdan emin olun.

İlerleme kaydetmek istiyorsanız en önemli şey tutkulu olduğunuz ve güvenilir olacağınız bir fikre sahip olmaktır.
Konuşmayı sevdiğiniz bir fikriniz varsa, güvenilir olmanız önemlidir. Önemsemek yeterli değildir. Konuştuğunuz konuda otoritenizi kurmalısınız -eğitim, araştırma veya deneyimleriniz ile.
Konu her ne ise, güvenilir olmalısınız - aksi halde neden sizi dinlesinler ki?

3) Bir konu seçmeden önce, daima iki soruyu cevaplayın: Bu konu neden sizin için önemli ve neden dünya için önemli?

Konunuz yalnızca sizin için önemliyse dinleyiciler onunla ilişki kuramaz.

Konuşması, benzersiz deneyimi ve hepimizin paylaştığı daha geniş bir deneyim arasındaki noktaları birbirine bağladı: Hepimiz hayatlarımızı affedicilik yoluyla nasıl değiştirebiliriz?

Dinleyicileriniz kendilerini sizin konuşmanızda görebilmeli. Aksi halde sözleriniz sadece bilgi olacaktır, etkisi olmayan bilgiler.

4) Her zaman sahip olacağınız deneyimi prova edin.

Yapabileceğiniz en kötü şey bir aynanın karşısında yalnız prova yapmaktır. Sunuma hazır olduğunuzu düşüneceksiniz ama bir izleyicinin önüne geldiğiniz anda vücudunuz size ihanet edecek: Avuçlarınız terleyecek, midenizde kelebekler uçuşacak ve her şeyi düşünmeye başlayacaksınız.

En kötüsü de ne söylemeyi planladığınızı unutacaksınız.
Kendinizi hafif strese maruz bırakarak başlayın. Konuşmanızı ailenize yapın. Sonra stresi biraz arttırın, bazı arkadaşlarınıza yapın. Ve sonrasında meslektaşlarınıza konuşmanızı yapın.

Çok sık ve çok fazla insanla prova yapamazsınız. Ne kadar fazla prova yaparsanız, yanlış giden şeyler o kadar artar. Yanlış giden şeylerle başa çıkmaya hazır olduğunuzda konuşmanıza hazır sayılırsınız. Ve daha az gergin olursunuz çünkü insanların önünde konuşma stresine alışmış olursunuz.

Bunu şu şekilde düşünün: İzleyici, konuşma yaparken sizi görmek istemiyor. Konuşmalarınız için yaptığınız sayısız çalışmanın sonucunu görmek istiyor.

5) Konuşmanızı her zaman bir sohbet şeklinde gerçekleştirin.

Konuşmanız kulağa bir senaryo ya da kitap gibi geliyorsa, dinleyiciniz bunu okuyabilir de. Sunumunuz bir sohbet şeklinde olmalı: bir bakış açısına ve tarzına sahip olan biriyle sohbet gibi.

Bu yüzden kişiliğinizi güçlendirin. Sesinizi güçlendirin. Komikseniz mizahı kullanın. Komik değilseniz ise olmaya çalışmayın.
"Konuşmacı" gibi konuşmaya çalışmayın. Kendiniz gibi davranın.

6) Daima hareket gücünü kullanın.

Kelimeler önemlidir, ancak hareket de aynı şekilde önemlidir. Beden dili, vermeye çalıştığınız mesajı karşıya iletmede büyük önem taşır.

Kendinizi videoya çekin. Ya da sizi doğru eleştirecek kişilerin önünde prova yapın. Eğer yanlış bir şey yapıyorsanız bunu bilmeli ve düzeltmelisiniz.

İyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız sahnede tek olmaktan, risk almaktan ve hatalarınızdan ders almaktan korkmayın.
Geri bildirimlerden çekinmeyin. Bir konuşmacı için geri bildirim her şeydir.

Kaynak: Tricia Brouk / TEDx yöneticisi *

Yazarın Yazıları