Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 08/05/2018 Son günceleme: 09/05/2018 14:36
  • 12.711

Günümüzde sağlık bilgisi sözcüğü sağlığı korumak için yapılan uygulamalar ve alınan temizlik önlemleri olarak tanımlanmaktadır.

Kişilerin hijyen bilinci ve sorumluluğu gelişmiş olmalıdır. Temiz olmak kişiye öncelikle güven ve mutluluk verir.

Dünya Sağlık Örgütü 5 Mayıs’ı  “Dünya El Hijyeni Günü”  olarak belirlemiştir. El yıkama; yangı kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerindendir. Özellikle sağlık çalışanlarının el hijyeni uygulamasını arttırması, sağlık bakım hizmeti veren kuruluşlarda enfeksiyonların yayılımını engelleyecektir.

Dokunduğumuz her yüzeyde, havada dahi gözle görülmeyen mikroplar vardır. Ellerimiz; günlük yaşam aktivitesinde çevre ile ilişkilerimizi sağlayan organımızdır. Ellersiz ile taşınan bu mikroplar basit bir soğuk algınlığı yapabileceği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara da neden olabilir. Ellerin sık ılık su ve sabunla yıkanması,  tırnakların kısa ve temiz olması yangı bulaşmasını engelleyecektir. El temizliği çocukluktan itibaren öğretilirse kalıcı olur,  zira bu alışkanlık sonradan kazanılır. Özellikle okul çağındakiler çocuklarda doğru teknik ile el hijyeni sağlamaları,  alışkanlık haline getirilmelidir.

Mikrop yuvaları günlük hayatımızda dikkatimizi çekmeyecek şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Para: Gün boyunca elden ele dolaşan bozuk ve kâğıt paralar birçok mikrobu taşırlar. Parayı sakladığımız cüzdan da aynı mikrobu saklar.

Musluk: Su mikropların kolay çoğalmasını sağlar. Çeşme muslukları da bakterileri barındırır. Musluğa temas olunca bakteriler musluk yüzeyine geçer ki;  bunu kullanan herkese mikroplar bulaşır. Bu sebeple hijyen için musluk yerine sensorlu aparatlar önerilir.

Tuvalet kapı kolları, çoğul kişi tarafından kullanılan kapılar…

Toplu taşıma araçlarındaki tutunma yerleri, merdiven korkulukları da gizli mikrop ortamlarıdır.

İnsanların çoğunun burnunda ve ellerinde ishal yapan mikroplar bulunur. Bu nedenle insan kendi vücuduna kişisel temizliğini dikkatli,  uygun şekilde ve sıklıkta yapmadığında çok çeşitli ve ciddi yangı hastalıklarına maruz bırakabilir.  Vücudumuzda olabilecek bu hastalıkları engellemek için temiz olmak, hijyen kurallarına uymak kişinin kendi sağlığına ve de topluma karşı bir sorumluluğudur.

Ellerimizi ne zaman yıkamalıyız?

Öncelikle tuvaletten önce ve sonra, yemek yemeden önce ve sonra, bebeklerin bezini değiştirdikten sonra, toplumda ortak kullanılan araçları kullandıktan sonra,  paraya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, hayvanlara dokunduktan sonra, yiyecek hazırlamadan önce, vücudumuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra, üst solunum yolu salgılarına temas ettikten sonra  (burun silme, hapşırma - öksürme, balgam çıkarma, kulak temizliği), diş – ağız- yüz-göz temizliğinden önce, işten eve gelmeden önce ve evinize döndükten sonra…

Ellerimiz sadece su ile yıkandığında görünür kaba kirler uzaklaşır ki bu hijyene yetmez,  mutlaka sabun kullanılmalıdır. Katı sabunun üzerinde bakteriler kalabilir,  bu nedenle sabun sonunda sudan geçirilmelidir. Toplu yaşanan yerlerde kalabalık aileler de sıvı sabun önerilir. Sıvı sabunda azalan miktarı tamamlamamak gerekir sabun bitince sabunun konduğu aparat temizlenip kurutularak tekrar kullanılır.

Doğru el yıkama nasıldır? 

Bilek, el ve parmaktaki takılar çıkartılır, tırnaklar kısaltılır. Akmakta olan suda eller ıslatılır,  avuç içine sabun alınır, her iki eli parmak araları, parmaklar ve uçları, el ayası ve sırtı, el bileği sabunla köpürtülerek 20-30 saniye ovalanır. Akan suda eller durulanır ve tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulanır ve aynı havlu ile musluk kapatılır. 

Dünya Sağlık  Örgütü,  sağlık  çalışanlarına ‘Elinizi  yıkayarak HAYAT  KURTARIN’ kampanyasına  katılarak dünya  genelinde   yılda  yaklaşık  8  milyon  hastanın  hayatını  kurtarmanın  mümkün  olabileceğini  belirtmektedir. 

Bedensel ve ruhsal açıdan temiz, hijyen, sağlıklı bir yaşam temennisiyle…

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz