Büşra ŞEN ÇOBAN
  • 28/03/2021 Son günceleme: 28/03/2021 15:00
  • 4.733

Televizyon, telefon, tablet...

Vücudumuzun bir organı sanki telefonun ekran camı kırılsa “keşke kolum kırılaydı” diyen insanlar tanıyorum. 2,5 yaşında bir kız çocuğu annesiyim ve çocuğuna değer veren her ebeveyn gibi ben de onu en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Doğduğundan bugüne kadar en hassas olduğum konulardan biri de çocuğumun teknoloji ile olan ilişkisi olmuştu. Çocuğumuz doğmadan evdeki televizyonu kaldırttım. Telefonlarımız için evde bir telefon kutusu oluşturdum. Her şey mükemmel hadi bana alkış o zaman, mı demeli acaba. Sıfır televizyon, sıfır tablet beni mükemmel ve mükellef bir anne yapar mı? Hayır yapmaz. Peki, benim yaptığımın aksini yapanı kötü ebeveyn yapar mı? Tabi ki hayır.  Teknoloji çağındayız,  eğitim,  iş, sosyalleşme gibi bir çok eylemin ekran üzerinden yapıldığı bu dönemde elbette çocuklarımızı teknolojiden, ekrandan tam anlamıyla soyutlayamayız lakin önemli olan teknolojiyi kontrollü kullandırabilmek.

Öncelikle ben çocuğuma 2 yaşına kadar hiç televizyon izletmemiş bir anne olarak bir çok meyvesini aldım. Hızlı öğrenme, kuvvetli iletişim, geniş bir hayal dünyası gibi olumlu getirileri oldu. Tabi ekranı kaldırınca yerine çok eğlenceli kitaplar, kartlar ve oyuncaklar koydum. Ancak çocuğum 2 yaşına geldikten sonra kontrollü olarak ekran ile tanışırdık.  

Kontrollü teknoloji kullanımı ile ilgili önemli ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalardan bahsetmek istiyorum.

Temiz içerik; Çocuğun izlediği içerik muhakkak önceden kontrol edilmeli, eline tableti telefonu verip çocuğa arkanızı dönerseniz çocuk oradan oraya atlayacaktır. Çocuklara uygun içerikleri filtreleyebilirsiniz. Yeri gelmişken söyleyeyim TRT çocuk bu konuda çok başarılı. Reklam yok, zararlı içerikler yok. Faydalı ve keyifli bir çok çizgi filmi çocuğunuz ile izleyebilirsiniz.

Yemek yedirirken asla telefon verme; Çocuğun yemek yerken ekrana bakmasının tehlikeli bir çok sonucu vardır. Bir çok anne sırf çocuğun karnı doysun, çocuğu yemek yesin diye çocuğuna tablet veriyor ya da telefon açıyor. Yemek yerken video izleyen bebekler ne yediğinin farkında olmadığı için damak tadı oluşumunda problemler oluşur ve çocukta bir çok yeme bozukluğu oluşabilir. Ayrıca yemek yerken TV izlemenin otizme yol açacağı bilinmekte.

İzledikleri çocukta ne iz bırakıyor; Çocuğunuzla sohbet esnasında izledikleri ile ilgili konuşun ona ne hissettirdiklerini sorun böylelikle izlediklerinin çocukta ne gibi etkiler bıraktığından haberdar olun.

İpin ucu sizde olsun;  izlediklerinin mutlaka bir zaman sınırı olsun ve çocuğun anlayacağı cinsten onu anlatın. 1 video, 2 video gibi sınırlamalar yapabilirsiniz. Tabi esnemeler değişiklikler olacaktır ancak çocuk ekrandan ayrılamıyorsa, ayrılırken öfke nöbetleri, ağlamalar geçiriyorsa durum oldukça kritik. Çocuğu izlediğinden vazgeçirmek adına:

  • Ver su telefonu
  • Kalk artık su televizyonun başından,  yeter
  • Git kitap oku,  oyun oyna

derseniz elbette hiç tatmin edici olmayacaktır. Bunun yerine

  • Birlikte oyun oynayalım,  hadi sevdiğin kurabiyelerden pişirelim,  birlikte yürüyüş yapıp parka gidelim mi deyip onu ikna edebilirsiniz.

Çocuğunuzun ekran bağımlısı olduğunu düşünüyorsanız onun karşısında değil yanında olun ve ekran karşısında geçirdiği süreyi azar azar kısaltın.

Teknoloji alanındaki iki dev girişimci Bill Gates ve Steve Jobs’un kendi geliştirdikleri ürünlerle çocuklarının nadiren oynamalarına izin verdiklerini biliyor muydunuz?  Bu yaklaşımı benimsemek için dev bir teknoloji firmasının üst düzey yetkilisi olmaya, çocukları pahalı kolejlere göndermeye gerek yok.

Yazarın Yazıları