Dost Beykoz Yazarı Hürriyet'e konuştu

  • 0
  • 9621
Dost Beykoz Yazarı Hürriyet'e konuştu
Dost Beykoz Yazarı Hürriyet'e konuştu
Dost Beykoz Yazarı Hürriyet'e konuştu

Dost Beykoz Yazarı ve Beykoz 1908 A.Ş. Teknik Direktörlük Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar, Hürriyet Gazetesi'ne konuk oldu.

Yorulmazlar, Koronavirüs salgını nedeni ile ertelenen lig müsabakaları ve futbolculara ilişkin önerilerini paylaştı.

Dost Beykoz olarak Mehmet Yorulmazlar ile hem Hürriyet Gazetesinde çıkan yazısı hem de yerel anlamda Beykoz 1908 ve dolayısı ile İstanbul Süper Amatör Liglerin geleceğine ilişkin görüşlerini konuştuk.

Mehmet Yorulmazlar, profesyonel anlamda UEFA tarafından Süper Liglerin bu sezon bir şekilde tescil edilmesi için müsabakaların oynanması yönünde bir düşüncenin olduğunu ifade ederken,  "Dediğim gibi Süper Lig maçları bu sezon tamamlanacak ve tescil edilecek gibi. Alt ligler için bu durumun olup olmayacağı yönünde değişik görüş açıları bulunmakta. Bilindiği üzere Beykoz 1908 A.Ş. Takımında 3.Hafta maçları öncesinde göreve başlamış idim ve ilk maçımıza çıkmaya hazırlanırken ligler iptal oldu, geleceği belirsizleşti. Tabii ki bu durum bir biri ardında ligleri ilgilendiren bir konu. Bölgesel Amatör Ligde beklentim odur ki bu ekonomik ve sosyal kriz ortamı devam ederken Süper Amatör Liglerin oynanması mümkün görünmüyor. Peki ne tür yollar izlenebilir derseniz bu camiamızda değişik öneriler ile dile getirilmekte ve de bunun devamı da gelmekte” dedi.

Yorulmazlar şöyle devam etti:  "Bizim açımızdan bakılacak olursak yani İstanbul Süper Amatör Liglerde Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmek isteyen kulüpler bazında bakıldığında Klasman Grubunda yer alan takımların Bölgesel Amatör Lige alınmaları söz konusu olabilir. Zaten bölgesel Amatör Ligde yer alan takımların önümüzdeki sezon ligde oynayıp oynamayacakları konusu da muamma. Düşüncem o ki bazı kulüpler Ekonomik şartlar yüzünden ligde oynamak istemeyecektir, çekilecektir. Diğer yandan Süper Amatör Lig Klasman Grubunda yer alan takımlardan Bölgesel Amatör Ligde oynamak isteyenler kapı aralanabilir. Şu anki mevcut tabloda zaten birçok kulüp Bölgesel Amatör Ligde oynamak istemeyecek gibi. Şartlar elverirse Beykoz 1908 Takımı da Bölgesel Amatör Lig için davet yapılırsa kabul edecektir” 

Mehmet Yorulmazlar önümüzdeki sezon Bölgesel Amatör Ligde Takım sayısının hem gruplar hem de takımlar düzeyinde arttırılabileceği düşüncesini de bu kapsamda öneri olarak sundu.

Yorulmazlar Beykoz 1908 A.Ş. Takımında yer alan futbolculara Antrenman programlarının evde yapılacak şekilde futbolculara iletildiğinin de altını çizdi.

Yorulmazlar Hürriyet Gazetesi'ne konuştu

Bu arada Mehmet Yorulmazlar’ın Hürriyet Gazetesinde çıkan açıklamalarında satır aralarında şu görüşlere yer verildi:

Aynı zamanda Anadoluhisarı Yerleşkesinde bulunan Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Meslek Yüksek Okulunda da Eğitmen olarak görev yapan Doç.Dr.Mehmet Yorulmazlar yayınlanan yazısında Dünyaca ünlü Portekizli Yıldız Oyuncu Cristiano Ronaldo’yu da açıklamalarına örnek babında konu ederken, ” Cristiano Ronaldo’nun takım idmanları dışında evinde yaptığı çalışmalarla fizik kapasitesini yüzde 100’e çıkardığına dikkat çeken Yorulmazlar, “Evdeki antrenmanlarla fiziksel güç korunur ve artırılır, ancak topla çalışma yapılamadığı için vuruş becerisi azalır” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir aydır evlerinde çalışmak zorunda kalan sporcuların bundan sonraki süreçte neler yaşayabileceğini, evde yapılan antrenmanların avantaj ve dezavantajlarını, konunun uzmanlarından Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar’a sorduk. Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan Yorulmazlar, özellikle futbol, basketbol, voleybol gibi takım sporlarıyla uğraşan sporcuların önemli sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı…

Evde de olsa antrenman yapmak bir sporcu için ne derece önemlidir?

Futbolu örnek verecek olursak; profesyonel bir futbolcu herhangi aktivite yapmazsa, 4. günden itibaren sezon başı yapılan yüklemelerin yüzde 40’ını kaybeder. Eğer bu süre 8 güne çıkarsa, sıfırlar. Bu nedenle sporcuların, kulüpler tarafından verilen antrenman programına uymaları zorunlu.

Fiziksel güç tamam, peki dayanıklılık?..

 

Evdeki antrenmanların avantaj ve dezavantajları nedir?

Fiziksel güç anlamında bir kayıp olmaz ama dayanıklılık için açık alanda koşu şart. Bunun yanı sıra kompleks hareketler zaman içinde düşebilir. Motor beceri için bir hareketin ortalama bin defa tekrarlanması gerekir. Şu durumda futbolcular topla çalışamadıkları için vuruş yüzdelerinde mutlaka sapmalar olacaktır. Basit olarak şu sonuca varmak mümkün; ligler yeniden başladığında hiçbir futbolcunun formda olması mümkün değil.

Ronaldo’ların sayısı çoğalacak

Bu süreçte futbolcuların fizyolojik yapılarında bir değişim olur mu?

Evde yapılan antrenmanlar fiziksel gücün artırılmasını sağlayabilir. Bunun en güzel örneği Cristiano Ronaldo. Bu oyuncu kulüp antrenmanlarının yanı sıra evde yaptığı özel çalışmalarla, normalde yüzde 80 olan fiziksel kapasite kullanım oranını yüzde 100’e çıkarmayı başardı. Tabii beslenme ve uyku düzenine de dikkat ederek. Evde bu ortamı sağlayamadığın müddetçe aynı şeyleri yersen yağa dönüşür. · Yani gelecekte Ronaldo gibi ‘bol baklavalı’ oyuncuların sayısı artacak! Bu şekilde söylemek de mümkün.

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART

Sporcular bu süreçten psikolojik açıdan nasıl etkilenir?

Futbol sahalarındaki o kokuyu teneffüs edenler için şu günler hiç kolay değil. 3-5 gün idare edersiniz ama ondan sonra psikolojik çöküntü başlar. Dolayısıyla sporculara psikolojik destek şart. Bir sporcu, kafasında “Bu saatten sonra nasıl oynayacağım, kiloyu nasıl vereceğim” sorusu oluştuğu anda işi biter.

Spor Servisi

Beykozlu şair Orhan Veli Kanık 106 yaşında
Önceki Beykozlu şair Orhan Veli Kanık 106 yaşında
Paşabahçe Beykoz’da 3 puanla mesaj verdi
Sonraki Paşabahçe Beykoz’da 3 puanla mesaj verdi
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz