Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 11/08/2018 Son günceleme: 11/08/2018 16:54
  • 13.153

Yaz aylarında artan enfeksiyon hastalıkları, daha önceki yazımda belirttiğim gibi sadece gıda enfeksiyonları ile olmaz.

Deniz suyu, havuz ve  park havuzlarından bulaşan hastalıklar da  artan enfeksiyon hastalıklarına  katkı  sağlar.

Daha sağlıklı yaşam için  yüzme  sık sık önerilir. Bunun için de en yakın sahil ya da havuza  insanlar  yönelir.

Artan  deniz  trafiği ve  insan  sayısı  denizden bulaşan  hastalıkları da  artırmaktadır. Deniz araçları organik (Arsenik, kurşun), inorganik (Benzin ve türevleri…) atıkları denizi  kirleterek, denizlerin  sadece enfeksiyon  hastalıkları değil başka hastalıklar da yapmasına neden olur. İnsan  ve hayvan dışkıları, hayvan leşleri, kanalizasyon  suları  ve aşırı yağış sonrası akarsuların sürükledikleri de hastalıklar  yapabilmektedir.

Sıcaklığının  mevsim normallerinin  üstünde  seyretmesi ile  hava  ısısı  canlıları  bunaltmaktadır. İnsanlarda  serinlemek için denize, havuza ve  park havuzlarına girmektedir. Bu  serinleticiler de insanlara  hastalıklar  bulaştırabilirler. 

Durgun, kirli ve  yüzeyi köpüklü denizler daha enfektedir.

Nasıl Korunmalıyız?

Havuzlar, genel temizlenmeleri ve  klorlanmalarına rağmen enfeksiyon açısından  denizden daha  tehlikelidir. İnsanlar bazı tedbirleri alarak havuza  girmelidirler. Girmeden  önce  şampuan ile  duş almaları (Diğer  havuzdakileri  enfekte  etmemek için), ishal sorununuz varsa girmemeli,  yüzerken su yutmamaları, suya atlarken burunlarını kapamaları, ciltte kesik ve yara varsa havuz sonrası sabunlu su ile yıkamaları, tuvalet sonrası  mutlaka elleri özenle yıkamaları, havuz kenarındaki kayganlık  mikroplar için önemli birikme ve üreme alanları olduğundan o zeminlere dikkat  etmeli, havuzun bakım-klorlama panosunu iyice kontrol etmeleri, annelerin havuz kenarında bebek bezi değiştirmemeleri önerilir.

Direnç mekanizmalarını azaltan, yok eden hastalığı olanlar ( AIDS hastaları, kemoterapideki kanser hastaları…) havuza girmemelidirler. Bu  hastalarda kirli  havuzlar ölümcül olabilmektedir. Hamileler  hijyen  şartlarına uymaları şartı ile  havuza girebilir.

Hangi Belirtileri Gösterir?

Buralarda  bakteriler, virüsler, parazitler  ve mantarlar hastalık yaparlar. Mide –bağırsak  enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları (Özellikle genital mantar enfeksiyonları), kulak enfeksiyonları, göz ve cilt hastalıkları ilk sıralardadır.

Basit ishalli durum yaratacağı gibi şiddetli sıvı kaybı yapabilecek klinik tablolar olabilir.

Gözlerde şişlik, batma ve ışık hassasiyeti. Göz kapak  çevresinde uçuk lezyonları. Temizleme maddesi olan klorun alerjik göz nezlesi (Gözde kaşınma, sulanma, batma), sularla bulaşan hastalıkların klinik  tablosudur.

Çok nadir oluşmasına rağmen leptospira  isimli bir etken ölümle sonuçlanan Weil hastalığına  sebep olabilir.

Hepinize sağlık ve eğlence dolu yaz tatilleri dilerim. Kalın sağlıcakla...

Yazarın Yazıları