Ömer MİHLAÇ
  • 05/06/2016 Son günceleme: 05/06/2016 18:14
  • 5.141

Bu günden itibaren gazetemizde sizlere mali konular hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Ben kimim?

1970 Rize Çayeli doğumluyum. İlk orta ve lise tahsilimi Çayeli’nde yaptım. Eskişehir iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Bölümü’nü bitirdim.

1990 yılında muhasebe mesleğine başladım. 2003 yılından bu yana mali müşavirlik yapmaktayım.

Bana bu fırsatı verdikleri için Sayın Kader Gür’e, Sayın Prof. Dr. Faruk Şen’e ve Dost Beykoz Ailesi’ne teşekkür ederim.

Sizlere mesleğim ile ilgili güncel konularda yorumlar ve bilgiler paylaşacağım.

Mali Müşavirlik mesleği nedir?

Öncelikle mesleğimizi tanımaya yönelik kısaca birkaç satır bilgi vermek gerektiği kanaatindeyim.

Halk arasında kısaca muhasebeci diye tanımlanırken, bizimle sıkı fıkı çalışmakta olan vergi mükellefleri de bazen muhasebeci, bazen mali müşavir, işi daha ileri götürüp “bizim muhasebecimiz yeminli” diye söylenenleri de duymuş olmanız mümkün.

Sürekli bizimle çalışmak zorunda olan esnafın bile birçoğu henüz mesleğimizi tanımadığı gibi, Mali Müşavirlerinin kendileri için getirisi - götürüsü nedir, bunun da farkında değildir.

Yani, Mali Müşavirler ya anlaşılmamışlar, ya da tam olarak tanınmamışlardır. Zihinlerde belki de sadece binaların cephelerindeki Mali Müşavir tabelaları kalmıştır..

TANIM
Kişi ve şirketlere ait işletmelerin muhasebe sistemlerini kuran, geliştiren; muhasebe, finans ve mali (para ile ilgili) konularda belgelere dayanarak inceleme ve denetim yapan, mali tabloların ve beyannamelerin yasa ve yönetmelik hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini onaylayan kişidir.

MUHASEBE NEDİR? NE İŞE YARAR?

Muhasebe, işletmelerin mali işlemlerini kaydeden, sınıflandıran, özetleyen ve raporlayan bir bilimdir.

Muhasebe bir ölçme-ölçümleme mesleğidir. Bir işi, işlemi, olayı, vakayı, doğru ölçebilmemiz için o durumla alakalı her şeyin eksiksiz kaydedilmesi gerekir. Eğer mali işlemleri eksiksiz kaydetmez isek doğru ölçemeyiz. Doğru ölçemezsek, o zaman da hiçbir şey tam bir şekilde anlaşılamaz.

Muhasebenin en temel işlevi mali nitelikteki olayları yazmak kayda geçirmektir. Yazmak, kaydetmek insanlık tarihi ile başlar.  Eski devirlerde yaşayan insanlar taşa, deriye, tahtaya, yazmışlar. Yazılmayan şeyinde hesabı doğru tutulmaz. Sonuçları da sağlıklı olmaz. Kimse de itibar etmez.

Oysa, mesleğimiz 01.06.1989 Tarihinde 3568 Sayılı yasa ile meslek olarak tanımı yapılmış ve Mali Müşavirlik meslek hukuku yürürlüğe geçmiştir.

 Mali Müşavirlik mesleği de Avukatlık ve doktorluk mesleği gibi serbest meslektir.

Meslek kanunu  ile görevleri tanımlanmış, kazançları serbest meslek kazancı olarak belirlenmiştir. Yine yasa ile Mali Müşavirler birçok yasaklar getirilmiştir.

Örnek olarak; Mali Müşavirlere Reklam yasağı getirilmiştir.

Mali Müşavir bir meslektaşımız eşantiyon ya da hediye olarak üzerine ismini ve meslek unvanını yazarak kalem, anahtarlık, ajanda vs. yaptırıp dağıtamaz.

Diğer ticari kazanç sahipleri gibi reklama yatırım yapamaz, sadece kendi tabelası (o da yasa ile belirlenmiştir) ile kartvizitini dağıtabilir.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Mali Müşavir olmak isteyenlerin; Sayısal düşünme yeteneğine, Ayrıntılara dikkat edebilme gücüne sahip, Büro işlerinde çalışmaktan ve verilerle (sayılarla) uğraşmaktan hoşlanan, iyi bir arşivci, düzenli, sorumlu, sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gereklidir.

MESLEĞE EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Kanunu gereğince; Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimler ve Siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülteler, yukarıda yazılı bölümlerle denkliği yüksek öğretim kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumları, yukarıdaki yazılı bölümlerde yüksek lisans eğitimi veren fakülteler. Bu fakültelerden mezun olanlar, mali müşavirler odasına baş vurarak staja başlama başvurusunda bulunurlar bu sınavı kazananlar bir meslek mensubunun yanında 3 yıl staj yaparlar. Üç yılın sonunda mesleki yeterlilik sınavlarına katılabiliyorlar. Yeterlilik sınavlarını kazananlar meslek mensubu olarak unvan almaktadırlar.

Yazarın Yazıları