Recep ÖNCEL
  • 30/10/2023 Son günceleme: 30/10/2023 10:47
  • 3.635

1071Türkler Anadolu’ya geldi. 1299 Osmanlı Devleti kuruldu. 29 Ekim 1923 Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

Biz bu topraklarda 952 seneden beri varız.

Ve şimdi son Türk devletinin kuruluşunun 100. yılını idrak ediyoruz.

Biz sıradan bir topluluk değiliz ve 1000 yıllık bir devlet geleneğini temsil ediyoruz.

1923’de yeni Türkiye devletinin kurulması ile Halk Partisi iktidarı şeflik dönemi başladı ve 27 sene devam etti.

14 Mayıs 1950’de Demokrat Parti iktidara geldi ve 1954 - 1957 seçimlerini kazanarak 10 yıl süre iktidar oldu.

Ama 27 Mayıs 1960 ihtilal olması sonucunda Demokrat Parti iktidardan silah zoruyla indirildi.

Bundan sonra, Adalet Partisi iktidara geldi. Koalisyon dönemleri ile birlikte önce 12 Mart 1971’de ordu muhtıra vererek yönetime müdahil oldu.

Daha sonra devam eden süreçte; Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi koalisyonuna karşı 12 Eylül 1980’de ihtilal oldu. Ordu tekrar yönetime el koydu.

Devam eden süreç ve Refah Partisi, DoğruYol Partisi koalisyonun neticesinde 28 Şubat 1997’de postmodern darbe ile ordu yönetime müdahale ederek, iktidarın değişmesine sebep oldu.

2002 yılında AK Parti iktidara geldi. Ve 21 yıldır Türkiye’yi tek başına yönetiyor. 15 Temmuz 2016’da FETÖ tarafından darbe girişimi yapıldı. Türk Milletinin birlikte karşı koyması sonucunda, darbe başarısız oldu. Zaman içinde Türkiye Devleti, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçti.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne, geçen zaman zarfında ülkemiz birçok alanda ilerleme kaydetti. Türkiye’deki bazı istatistik göstergeler şu şekildedir;

Yıl,  ithalat, ihracat

1923 - 87milyon dolar 51 milyon dolar

2022 - 363 Milyar dolar254 Milyar dolar.

Kişi başı milli gelir

1923 48 dolar

2023 - 11.932 dolar

Nüfus

1927 - 13.694.945.

2022 - 85.279.553.

Ülkemiz baştanbaşa ciddi yatırımlarla donatıldı ve ülkenin gelişmesi için iyi işler yapıldı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 30 Ekim 1973 yılında,

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 3 Temmuz 1988 yılında,

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26Ağustos 2016 yılında,

Osman Gazi Köprüsü, 1 Temmuz 2016,

1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022,

Marmaray, 29 Ekim 2013,

Avrasya Tüneli, 20 Aralık 2016’da açıldı.

Başta İstanbul 1. ve 2. çevre yolu, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu, İstanbul İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu olmak üzere, Ankara, Tarsus, Bursa,  Adana, Gaziantep, Edirne, Samsun Otoyolları bu gün yapılan toplam Otoyol 3.633 km. inşa halinde olanlar 260 km’dir.

Son 20 yılda savunma sanayiinde ve teknolojide aşağıdaki işler yapılmıştır;

İHA  - İnsansız Hava Aracı

SİHA - Silahlı İnsansız Hava Aracı

Altay Tankı

Kızılelma Savaş Uçağı

TCG Anadolu Uçak Gemisi ve

TOGG Türkiye’nin otomobili imal edildi.

Enerji alanı, dış politika da şu işler başarıldı;

Karadeniz - Akdeniz Petrol Doğalgaz çalışmaları

Türkiye - Libya Mavi Vatan anlaşması

Kıbrıs’ta Maraş bölgesinin açılması Rumlara ve Yunanistan’a tavır konulması

Azerbaycan’a destek olunarak Ermenistan’a karşı zafer kazanılması.

Rusya Ukrayna savaşı diplomasi alanında başarı ile buğday sevkiyatı sağlandı. 

Pandemi döneminde; Sağlık alanında iyi politikalar izlenerek, şehir hastaneleri yapıldı.

En son yaşadığımız büyük deprem felaketinde; Türkiye Devleti çok hızlı hareket etti ve bu gün bölgede kalıcı konutlar yapılarak, bölge yeniden imar edilmektedir.

Her şeye rağmen ve Dünya’da çok daha büyük problemler olurken, yapılanlar dikkate değerdir.

TeknoFest Gençliği, mutluluk vericidir.

Devletin bilhassa teknolojiyi destekleyen yatırımları çok önemlidir.

Geçtiğimiz yıllarda demokratikleşme inanç özgürlüğü ve başörtüsü hürriyeti alanında gelişmeler sağlanmıştır.

Eğitimde yapılanlar bir yana, daha yapılması gereken güzel işler olacaktır. Bu gün Türkiye’de 208 adet üniversite eğitime devam etmektedir.

Özellikle son 20 yıldır ülkemizde AK Parti iktidarı ile koalisyon dönemleri geride bırakılmış, istikrarlı bir şekilde büyüme gerçekleştirilmiştir.

Türkiye artık Dünya’da bölgesel bir güç olarak, ekonomide, siyasette, diplomaside askeri alanda etkin olmaya başlamıştır.

2023 yılı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, Türkiye Yüzyılı ilan edilerek bir geniş görüşlülük ortaya konulmuştur. Bu perspektif bize, 2053 ve 2071 ufkunuda açarak hedefler göstermektedir.

Son olarak, TBMM’de kabul edilen 12. Kalkınma Planı 2024-2028 yıllarını kapsamaktadır. Kalkınma Planında; enflasyonla mücadele,  istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi, rekabetçi üretim, nitelikli insan, güçlü aile,  sağlıklı toplum, afetlere direnç, sürdürülebilen çevre ve şehirleşme, adalet, demokratik yönetim ve kalkınma politikaları net bir şekilde ortaya konmuştur.

Ayrıca, yeni anayasa bu dönemin önemli işlerinden birisi olacaktır.

Görüldüğü üzere Türkiye yoluna devam etmeye kararlıdır.

Bu arada ne enteresandır ki, Osmanlı’nın coğrafyamızdan çekilmesi ve halifelikle vakıf kurumunun ortadan kalkması sonucunda, meydana gelen boşluğu fırsat bilerek başlayan emperyalizmle sömürü düzeni,  her tarafta acımasız bir şekilde devam etmektedir.

Maalesef, İngiltere, Avrupa, ABD başta olmak üzere, Çin ve Rusya’da Afrika’da değişik bölgelerde zulüm yapmaktadırlar.

Son olarak, İsrail 1948’ de kurmaya çalıştığı terörist devletle Filistin toprağına çökmüş, bu gün dünyanın en büyük soykırımını yapmaktadır.

Bu konuda en güçlü tepki yine Türkiye’den gelmiştir. Geçtiğimiz cumartesi, İstanbul’da Büyük Filistin Mitingine katıldık. Toplantıda her yaştan, her düşünceden, açık, kapalı, yaşlı, genç, kadın, erkek birçok vatandaşın samimiyetine şahit olduk. Diyanet İşleri Başkanımızın duası ve Cumhurbaşkanımızın konuşması bizi hem duygulandırdı, hem de ümitlendirdi.

İnanıyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti 100. Yaşını kutladığı bu günde, hem devlet olarak daha güçlenecek, hem de dünya üzerindeki bütün mazlumlara adalet, sevgi ve barış sağlanması hususunda katkıda bulunulacaktır.

Bu bayrağın üzerinde bulunan, ‘hilal, Allah lafzını -  yıldız, Muhammed ismini’ ifade eder ve rengini şehit kanlarından alır.

İstiklal Marşımızda ifade edildiği üzere, ‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. Ben ezelden beridir, hür yaşadım hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım. Ruhumun Sen’den İlahi şudur ancak emeli, değmesin mabedimin göğsüne na mahrem eli, bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli. Hakkı’dır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, hakkı’dır Hakk’a tapan milletimin istiklal’’.

Dua ediyorum; Cenab-ı Hak vatan uğrunda şehit olanlara rahmet eylesin. Bu güzel millete, sabah- haşr’e kadar ömür ihsan eylesin. İslam’a ve insanlara hizmet etmeyi nasip eylesin!

Yazarın Yazıları
Yorumlar (1 Yorum)

BEYKOZLU (6 ay önce)

SAYIN RECEP ONEL, YAZILARINI ILGIYLE TAKIP EDIYORUM, YALNIZ SENIN TUTUMUNDA BIR SAKATLIK VAR CUMHURİYETİ KURAN GAZI MUSTAFA KEMAL ATATURK VE SILAH ARKADASLARINA BIR RAHMET BILE OKUMADAN DIREK SAYIN CUMHURBASKANINI OVEN YAZILAR YAZIYORSUN BUGUNE KADAR YAZDIGIN BUTUN YAZILARINI OKUDUM HER YAZINDA CUMHURBASKANININ ADINI GECIRMEK ZORUNDAMISIN SAVASTAN CIKMIS NUFUSU KAYBOLMUS YOKTAN VAR EDILMIS BIR CUMHURIYETI BUGUNLE KIYASLAMAK HANGI AKLIN URUNUDUR YAZINI YAZARKEN O DONEMDE KURULMUS FABRIKALARIN BUGUN KIMLERE SATILDIGINI YAZARSAN MEMNUN OLURUM

Yorum Yaz