Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü

  • 0
  • 9202
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü
Çubuklu Derneği’nden Kadınlar Günü

Çubuklu Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir program düzenledi. Ozan Dervişi'in sunumunu yaptığı programda yüzelrce bayan davetli katıldı

Çubuklu Kenan Başaran Düğün Salonu’nda yapılan kutlamaya, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, CHP kadın Kolları İstanbul İl Başkanı Füsun Sökmez, Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Nevin Çalışkan, Beykoz Emniyet Müdürü İrfan Mazlum Bekaroğulları, Müdür Yardımcısı Tülay Gık, BEDES Başkanı Gülay Demirel, Çubuklu Muhtarı Hüsnü Kolcu, CHP İlçe Başkan Adayı Hızır Yılmaz, CHP İl Genel Meclis Üyesi İlyas Yılmaz, Eski Belediye Başkanı Şevket Arıkan, Beykoz Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Saniye Efe, Yardımcısı Figen Yılmaz ve Çiğdem Mahallesi Muhtarı Murat Erdal katıldı.

Bayanların yoğun ilgi gösterdiği programın sunumunu ise Ozan Derviş yaparken, Beykoz Emniyet Müdürlüğü açmış olduğu standta ve Çubuklu Derneği ile kardeş dernek olan Beykoz Eğitime Destek Derneği BEDES slayt gösterisiyle çalışmalarını vatandaşlarla paylaştılar.

Çubuklu’nun en önemli sorunu tapu

Programın açılış konuşmasını yapan Çubuklu Derneği Başkanı Erdem Çelik, “Çalışan Amerikalı hanımların on sekiz saatlik çalışma programını sekiz saate indirilmesi ile başlatılan Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Programa gösterilen ilgiden son derece memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Çelik, kalabalığı görünce Çubuklu Mahallesi’nin en büyük sorunun tapu sorunu olduğunu ifade ederek, bu sorunun aşılması için kuru ekmek yemeye razı olduklarını belirtti.

Kadınlar şikâyet etmekten çekiniyor

Aslı Şahin’in türküleriyle renk kattığı programda, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Gik’de bir konuşma yaptı. Dünya işlerinin %66’sını bayanların yaptığını ifade ederek, bu büyük yük nedeniyle kadınların hedeflerine ulaşamadıklarını söyleyen Bayan Gik, “Biz polis olarak birçok proje ürettik. Bunlardan en önemlisi “Aile” projemizdir. Çünkü en önemli sorun ise kadına ve aileye uygulanan şiddettir. Cinsel şiddet bunları izliyor ve ekonomik şiddetle devam ediyor. Kadın bunlardan şikâyetçi olamıyor, oysa olmalı ve bu sorunlar çözülmeli diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Ben bir bayanım ve başkan yardımcısıyım

Programda konuşlan Beykoz belediye Başkan Yardımcısı nevin Çalışkan’da belediye olarak bayanlara yönelik yapılan çalışmaları anlatarak, “Biz belediye olarak hanımlara yönelik birçok proje başlattık. Bunlardan bazıları; Bilgili Hanım, Gezici Sağlık Otobüsü, Psikolojik Danışma Merkezi gibi… Ülkemizde bayan görevlilerin az olmasına rağmen ben başkan yardımcılığı görevi yapıyorum. Sizlerde rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Ben bu vesile ile Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Önce kadın haklarını bilmeliyiz

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’de kadınların önce kendi haklarını bilmeleri gerektiğini ve kadın haklarının anlaşılabilmesi için erkeklerin ön plana çıkarılmaması gerektiğini dile getirdi.

“Çocuklarımıza genellikle çiçek isimleri veriyoruz, fakat onlara çiçeklere davrandığımız gibi davranmıyoruz. Kadınlar oldukça büyük bir mücadele sergiliyorlar bu sebeple erkekleri de bu işin içine çekmeliyiz. Radyodan bir aşk şarkısı istedi diye bir genç kızı erkek kardeşi öldürdü.” İfadelerini kullanan Payev, “Bu çok ama çok acı bir durum. Erkeklerimizin üzerinde büyük bir köy ve mahalle baskısı var. Bunlar önlenirse sorunlarımız biter diye düşünüyorum. Bu düşünce ile kadınlar gününü canı gönülden kutluyorum” dedi.

Programın devamında ise, Riva Derneği Başkanı Jale Giral, yine Riva Derneği’nden Jale Öner, Omurilik Felçliler Derneği’nden Kadriye Doğan ve Dernek Başkanı Saniye Efe ve Figen Yılmaz günün anlamına ilişkin çeşitli konuşmalar yaptılar.

Programın son bölümünde ise çok sayıda bayan, Nedim Zafer ve Canan Başaran’ın şarkılarıyla günü kutlamaya devam ettiler.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesi

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisiönderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbahardaanılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır. 

Haber Merkezi

Beykoz Vakfı’nda Doğa oyunu sahnelendi
Önceki Beykoz Vakfı’nda Doğa oyunu sahnelendi
Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Sonraki Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz