Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 22/01/2023 Son günceleme: 22/01/2023 16:18
  • 5.233

Son haftalarda günlük yapılan test sayısına göre % 6.14'lük pozitiflik belirlenmektedir. Bu veri vaka sayılarında azalma şeklinde yorumlanabilir.

2 - 8 Ocak 2023 haftasında Dünya Sağlık Örgütü küresel olarak 2,9 milyon yeni vaka, 11.000 ölüm bildirdi. O haftalık vakalarda / ölümlerde %9 ve %12'lik bir azalmanın varlığından bahsetti.

 Ülkemizde 20 Ocak 2023 tarihine kadar % 93,36 1. doz aşılanma, % 85,69 1. ve 2. doz aşılanma ve 1. 2. 3. doz aşı toplamı 152. 657.583 şeklinde gerçekleşti.

Çok önemsediğimiz "KORUYUCU HEKİMLİĞİN" vazgeçilmezi AŞILAR'dır. Covid-19 hastalığının alevlenmesi ve yayılmasının engellenmesi de Koruyucu Hekimliğin içindedir.

Son zamanların önemli bir durumu Covid-19  varyant (mutasyon, değişim) ile ilgili bilgilerdir.  XBB.1.5 varyantının yaygınlaştığını görmekteyiz. Bu varyant Ağustos ayında Hindistan'da tespit edilen  Omikron XBBnin değişime uğramış şeklidir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 30 Aralık 2022 tarihinde Covid-19 olgularının % 40'ından fazlasında hatta bazı yörelerde % 75 oranında bu varyanta rastlandığını bildirdi. Bilim insanları bu varyantın hem bağışıklıktan kaçmada hem de bulaştırmada güçlü olduğunu belirttiler. Halen bulaş konusundaki hassasiyetimiz, dikkatimiz ve tedbirimizi azaltmadan sürdürmeliyiz.

 Antibiyotiklere direncin arttığı günümüzde,  enfeksiyon hastalıklarından korunmada en ucuz ve güvenilir yol AŞILAMA'dır. Çocuklarda olduğu gibi erişkinlerde de önemlidir. Covid-19  bitti olarak söylenmesine rağmen hala can alması aşılanmanın önemini hatırlatmıştır.

 Aşılanmanın doğumla başlayıp yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu hepimizin bilmesini isterim.

Aşılanma ile vücudun bağışıklık sistemi aktive olmaktadır. Aşının oluşturduğu koruyuculuğun (antikor) meydana gelmesi için haftalara hatta aylara ihtiyaç vardır. Aşı yapılır yapılmaz koruyuculuk başlatmaz. Bazen de aynı aşıyı belirli aralıklarla birden fazla kez uygulamak gerekir. Aşılamalar toplumda yaygın görülen, şiddetli bulaştırıcı özelliğe sahip ve ciddi enfeksiyon hastalıklarına karşı, hastalık etkeni ile karşılaşmadan yani bulaş olmadan önce uygulanmalıdır.

Hiçbir aşının %100 koruyuculuğu yoktur. Korumanın oluşmamasında kişisel özellikler ve biyolojik durum önemlidir. Yaşlılar, aşırı kilolular, altta var olan kronik hastalığı bulunanlar, şeker hastaları, kanser hastaları, organ nakilliler ve bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi alan hastalarda aşıya karşı vücudun verdiği cevap zayıftır. Fakat aşıyla korunması gereken kişilerin başında yine bu  hastalar bulunur.

Dostlar önlemleri gevşetmeden, korkmadan ve hayattan zevk almayı bırakmadan yol almaya devam. Kalın sağlıcakla...

Yazarın Yazıları