Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor

  • 0
  • 11757
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor
Çiğdem Mahallesi'nde tapu mücadelesi sürüyor

Daha önce yapılan planlarda mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle, planları yargıya taşıyarak yürütmeyi durduran Çiğdem Mahallesi halkı yeni bir toplantı yaptı.

Beykoz Çiğdem Mahallesi halkı bölgede yaşanan imar problemini tartışmak üzere yeni bir toplantı yaptı. Toplantıda, seçim öncesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, KİPTAŞ üzerinden yapılacak kentsel dönüşüm projelerini bölge halkının yüzde 70’inin onayını ve memnuniyetini göz önünde bulundurarak yapacaklarını sözünü verdiği hatırlatılarak, verilen sözlerin yerine getirilmesi istendi.

Beykoz Çiğdem Mahallesi’nde, daha önce yapılan planlar yine Çiğdem halkının girişimleriyle yargıya taşınmış ve mahkeme söz konusu alan üzerinde yürütülecek projeyi durdurmuştu. Daha sonra Mimarlar Odası’nın planların iptali talebiyle yargıya başvurmuş ve bölgeye ait planlar iptal edilmişti.

Planların iptal edilmesi Çiğdem Mahallesi halkını yeniden hareketlendirdi. Vatandaşlar yapmış oldukları yeni toplantıda, bölgede yapılan projelerle ilgili kendilerinden görüş alınmadığını ve yok sayıldıklarını ifade ederek yeni bir süreç başlatma kararı aldı.

Çiğdem Mahallesinde 364 binada yaşayan insanlar mağdur

Çiğdem Mahallesi Muhtarı Murat Erdal, Dost Beykoz’a yapmış olduğu açıklamada, “Çiğdem Mahallesi 208 Ada üzerinde 51 dönümü İBB'ye, 59 dönümü Hazineye ait olan bir yerleşim alanı var. Toplamda bu alanda 364 tane bina var. Hepsi tapusuz, konutların çoğu da 2-3 katlı. Bu da bine yakın daire yapıyor. Bunu da çarptığımız da 3-5 bin dolaylarında bir insana tekabül ediyor. Burada yaşayanlar, İBB burayı KİPTAŞ için imar planlarında kentsel dönüşüm alanı ilan etti.” dedi

Kendileriyle hiçbir bağ kurulmadan, söz konusu alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini kaydeden Erdal, sürecin nasıl işleyeceğine yönelik kendilerine bilgi verilmediğinden yakındı.

Mağdurların hepsi teyakkuzda

“Herkes teyakkuzda, 50-60 senelik mazisi olan bir yer. İnsanlarımız burada fabrikalarda çalışıp yer edinmişler, bir şekilde hayatlarını devam ettiriyorlar. Bizim talebimiz,  burada insanların kalabilmesi için bir proje hazırlanmasıdır. İnsanlarımızın ne olacağıyla ilgili bir çözüm yok ortada.” ifadelerini kullanan Murat Erdal, “gelişmelerden bize haber verilmiyor… Gelişmeler neticelendikten sonra bizim haberimiz oluyor, ancak ondan sonra haklarımızı arama mücadelesine giriyoruz.” diye konuşan Murat Erdal açıklamalarına şöyle devam etti:

Bende aynı durumdayım. Ne olacağım belli değil!

Geçen dönem biz itiraz dilekçeleri verdiğimizde baya tepki de almıştım. Vatandaşın hakkını aramayla ilgili çalıştık. Belediyenin kendisi bir dilekçe örneği vererek, itiraz edebilirsiniz demesine rağmen, biz 300-400 kişi efendi gibi bekledik. Dilekçelerimizi verdik. Orada hakkını arayan bir vatandaş grubu olarak görüntü verdik. Hiçbir taşkınlık yapmadığımız halde aforoz edildik. ‘Muhtar böyle bir şeyin içine nasıl girersin?’ dediler. Ben de aynı durumdayım. Benim de ne olacağım belli değil. İnsanların burada kalabilmesiyle ilgili yeni bir proje yapılması lazım.

Biz, Büyükşehir Belediyesi'ne 1000'lik ve 5000'lik planlarla ilgili itirazlarımızı yaptık. Şu anda mahkemeye de verdik. Yeniden planlar gözden geçirildi. Çiğdem mahallesinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Diğer yerlerdekinin tamamına itiraz ettik. İtirazın sebebi, proje insanların burada kalmasına yönelik hazırlanmamıştı. Sadece proje yapıldı, ‘alın size proje’ diyerek askıya çıkardılar. Bizde yasal süre içerisinde itiraz ettik.  Bizler, Belediye Kanunu’nun 73. Maddesine istinaden 208 Adanın kentsel dönüşüm alanı edilmesine itiraz edeceğiz… Bu ada üzerindeki şu anda bine yakın daire 3-5 bin mağdur insan var.

Şehir Plancısı Özgür Temiz

Toplantıda konuşan şehir plancısı Özgür Temiz'de,  5 Mart'ta, Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde İBB Başkan adaylarının tamamının davetli olduğu bir toplantı yapıldığını ve o toplantıda İBB seçimlerini kazanan Ekrem İmamoğlu'nun bir taahhütname imzaladığını hatırlattı.

"Tapu tahsis belgelerine tapu verilecek"

AK Parti adayı Binali Yıldırım'ında sosyal medyadan, tapu tahsis belgelerine tapu verilecek diye bir paylaşımı olduğunu söyleyen Özel, "dolayısıyla ortada bize söz vermeyen yok. Burası Beykoz, beklemeye devam ederseniz daha çok beklersiniz. Bunun kanuni alt yapısı varken, sözlerini tutmaları için bir şey yapmalısınız." dedi.

Şehir Plancısı Özür Temiz İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim öncesi imzaladığı taahhütname de şu ifadelerin yer aldığını söyledi.

"Söz veriyorum"

"Arazi mülkiyet devri henüz tamamlanmamış yerleşim yerlerinde, Büyükşehir Belediye Kanunu, Belediyeler Kanunu ve diğer yasal mevzuat hükümlerine dayanarak, mahalle yerleşik alanın tamamının, bu alanda yaşayan hak sahiplerine toplu devredilerek, yerleşim haklarının korunacağına yönelik yetkilerimi kullanacağıma, bütün planlama çalışmalarında, proje süreçlerini, yerleşimcilerin yerlerinde kalmasını sağlama amaçlı, mahallelerin tamamıyla tartışarak en az yüzde 70'inin onayıyla geçireceğime, her ölçekli planda yerleşimcilerin mahallede kalmasını esas alarak, mahallelinin çoğunluğunu dikkate alarak bu yönde tadilat yapacağıma, imar programları ve bütçe hazırlıklarında mahallenin sunduğu yazılı talepleri dikkate alacağıma söz veriyorum"

Haber Merkezi

AK Parti Beykoz'da delegelerini seçiyor
Önceki AK Parti Beykoz'da delegelerini seçiyor
Beykoz Muhammed Hanefi Dilmaç Stadında U17 derbisi
Sonraki Beykoz Muhammed Hanefi Dilmaç Stadında U17 derbisi