Saadettin KILIÇ
  • 05/02/2020 Son günceleme: 05/02/2020 09:26
  • 3.989

Günümüz dünyasında güdük ve vahşi de olsa demokrasi mücadelelerini kimler mi kazanır?

Tabii ki her zaman güçlü olan…

Yani Filler mi?

Evet,  Dinozorlar yok olduğuna göre kara hayvanları âlemindeki mücadeleyi şüphesiz Filler kazanır-dı…

Peki, insanlar arasındaki mücadeleyi kim kazanır?

Filler gibi azmanlar değil tabi, en yoğun emekle elde edilen, en son, yani en yeni bilgiyi uygulayanlar kazanır…

17-19 yüz yıllarda İngilizler ve 20-21. YY.’ da Amerikalıların gerçekleştirdiği gibi…

Neydi bu yeni bilgilerinin kaynağı?

Pragmatizm…

Yani çıkarcılık…

Yani bencillik…

Yani Makyavelizm…

İster inanın, ister inanmayın yeryüzünde insana ait bu düşünceden daha eski ve daha yeni, daha yanlış ve daha haksız hiçbir toplumsal düşünce olmamıştır…

Çünkü bireysel ve aşrı bencildir.

Zararları ve faydalarının ne test edilmeye, ne de başkalarıyla paylaşmak için zaman geçirmeye asla saygısı yoktur.

Peki, “bir elin nesi var, iki eli sesi var” özdeyişine ne demeli? İlkel…

Çünkü en son bilgiyi kullanalar; bir elle değil ses çıkarmak, bir parmakla bile dünyayı yerle bir edebilirler… “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” özdeyişinin geçerliliği çoktan eskidi…

O zamanlar daha çok elle, daha çok ses çıkaranlar ve dünyanın efendileri Türkler, Çinliler, Moğollar, Romalılar ve İngilizlerdi…

Son yüz yılda onların yerine, en son bilgi patentli Amerikalılar geldi…

Peki, geleceği kim kazanır?

Elbette ki, en son bilgiyi alt edebilecek, yine en yoğun emekle elde edilmiş cenin bilgi…

Peki, Makyavelizm nedir?

Makyavelizm, bir diplomat ve aynı zamanda bir siyaset felsefecisi İtalyan düşünürü olan Niccoló Machiavelli’nin (1469-1527) ortaya attığı bir siyaset ve devlet anlayışının adıdır.

Makyavelizm terimi, ünlü siyaset teorisyen! Machiavelli'nin Prens adlı kitabında betimlediği ve manipülasyon yoluyla iktidarı elde etmeye ve kullanmaya ilişkin davranışlar bütününü ifade etmektedir.

Makyavelist kişi, diğerleriyle ilişkilerinde sürekli kazanmak isteyen bir kişidir ve bu başarı tutkusu, onu sosyal manipülasyona götürmektedir.

Makyavelist kişilik yapısını inceleyen araştırmacılar (Christie ve ark. 1970), bu kişilerde üç özellik ayırt etmişlerdir: Birincisi, ilişkilerinde duygulara yer vermemektir; onlara göre kazanan kişi, rasyonel ve soğuk bir yaklaşımla sadece stratejisiyle meşgul olmalıdır.

İkincisi, kendilerini toplumda yaygın ahlak anlayışıyla bağlamamaktır; çünkü moral değerler, çoğu kez başka insanların manipülasyonunu reddetmektedir. Üçüncüsü, ideolojik planda angaje olmamaktır; çünkü ideolojik amaçlar, pratikte esnekliğe her zaman izin vermemektedir.

Makyavelist kişiler, genel olarak diğerlerini etkilemede ustalık sahibidir; ahlak kurallarına riayet etmez, başkalarına karşı güvensizdirler ve kuşku duyarlar, diğerleriyle ilişkilerinde düşünerek ve ihtiyatlı davranırlar, çıkarlarını kollamak için kolayca yalan söyleyebilirler, onlara duymak istedikleri şeyi söyleyerek gerçek düşüncelerini gizlerler, içten ve spontan davranışlardan kaçınırlar, dostluk ve dürüstlüğe değer vermezler.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz