Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor

  • 0
  • 12759
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor
Çavuşbaşı halkı Beykoz Belediyesi’nden medet bekliyor

Özel Proje Alanı ilan edilen Beykoz’da 2B tapularını alan vatandaşlar rahat bir nefes almıştı.

Fakat Beykoz’un Çavuşbaşı bölgesindeki su havzasında kalan yerler bu imkândan yararlanamamıştı. Geçtiğimiz günlerde Beykoz Belediyesi’nin girişimleriyle su havzasında kalan yerlerin yerel yönetime devri sağlanarak satış işlemlerinin önü açılmıştı.

Kısa süre sonra satış işlemlerini başlatan Beykoz Belediyesi arazi sahiplerine tebligatlar gönderdi. Tebligatları alan vatandaşlar gördükleri rakamlar karşısında şaşkınlık yaşarken, bölge halkı rakamların çok yüksek olduğundan ve bu rakamları ödeyemeyeceklerinden yakındı.

Bölgeyi ziyaret eden Dost Beykoz ekibi vatandaşların dertlerini dinledi. Yaklaşık 297 ailenin yaşadığı mağduriyetle ilgili bilgi alan ekibimiz, vatandaşların sesi oldu.

Vatandaşların ortak kanaati, fiyatların yüksek olması olurken, Yücel Çelikbilek döneminde Özel Proje Alanı kapsamında satışı gerçekleştirilen araziler fiyatları ilk etapta yüksek çıkarken, yine Başkan Çelikbilek’in vatandaşın sosyo ekonomik durumunu Ankara’ya aktarması sonucu fiyatlarda yüzde 50 oranında indirime gidilmişti.

Çavuşbaşı’nda yüksek rayiç bedellerden dertli olan vatandaşlar Dost Beykoz kameralarına dertlerini anlattı:

Ahmet Öztürk /Emekli

Ben 1990 yılında hastalığım nedeniyle Çavuşbaşı Çengeldere Mahallesi’nde bu yeri aldım. Ben köy hayatını seven bir insanım. Ayrıca hastalığım nedeniyle temiz hava almak amacıyla almış olduğum yerde yaşamak istiyorum.

Bize çıkan tebligatlardaki rakamları ödeme şansımız olmadığından dolayı gereğinin yapılmasını ilgililerden temenni ediyorum.

Hızır Akgün /Emekli

Babam bu yeri 1980 yılında aldı. Üsküdar’da beş daire satarak burayı aldı. Babam gelmiş olduğu İstanbul’dan köye dönmemek için Üsküdar’dan beş daire satarak burayı aldı. Babam vefat edince biz kardeşlere kaldı. Ama zaman ki şartlarda beş daire satıp burayı aldığına göre ciddi bir para vermiş. Bizim şu anda çıkan rayiç bedellerle burayı alma mümkünümüz yok. Devlet buraları elimizden almak için bu rayiç bedeli koydu. Bizim onu geriye almamız bu şartlarda mümkün değil. Üç ay gibi kısa bir sürede hem şart koşuyor, hem de elimiz kolumuzu bağlıyor. Bizden üç ay içinde müracaat istiyor. Bu kadar kısa zamanda bu pandemi döneminde zaten zor geçinen insanlarız. Benim bir emekli maaşım var. Ben bunu kaç yılda biriktir ipte alabilirim. El insaf. Devletimiz buna bir el atması lazım ki, bunu belediyeye devredip de sıyrılması mümkün değil. Belediye ye bunu devrettik, biz buna karışmayız. Böyle bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanımız buna bir el atıp en kısa zamanda buna bir çözüm üretilmesi lazım. Bize bu evraklar geleli 15 gün oldu, 15 gündür emin olun uykumuz yok. Bir tek oturduğum ev var, oda o parayı etmez. Hisseli tapu. Bizim bu şartlarda buraları almamız mümkün değil. Benim 1 dönüm 40 metre yerim var. Benden 1 milyona yakın para isteniyor. Beykoz Belediyesinin bu yerleri kendi uhdesine geçirip, vatandaşı bu kadar ezmeye hakkı yok.

Neriman Uzlaş / Ev hanımı

Kayınvalidem 60 yıldan beri Çavuşbaşı’nda oturuyor. Bende 31 yıldır buradayım. Bizim ömrümüz tapu diyerek geçti. Son anda tapular geldi. Geldi ama çok uçuk bir fiyat. Eşimin bir emekli maaşı var. Birde 4 bin TL kira gelirimiz var. Hiç yemek yemezsek, yemeği boş ver, içmeyi boş ver, gezmeyi boş ver ekmek dahi almazsak biz bu paraları ödeyemeyiz. Sayın Başkanımız Murat Aydın bize böylemi söz vermişti. Bir Müslüman olarak bunu başımıza getirdik. Biz buna güvendik, biz buna inandık. Cumhurbaşkanımızı Rabbim başımızdan eksik etmesin. Ama bize bu konuda yardım etsinler. Bunca yıldır Çavuşbaşındayım hiçbir zaman bir şey istemedim. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hakkımı arıyorum.  Bir çözüm olmazsa daha üst makamlara çıkacağız. 1375 m² yerimize 875 bin TL para geldi. Ben nasıl ödeyeyim. İki tane düğün yaptım hala onların kredisini ödüyorum. Bir kredimi 3 aydır ödeyemiyorum. Ben 875 bin TL’yi ne ile ödeyeyim. Biz fiyatların düşmesini istiyoruz. Benim ufak çocuğum var. Anne kessinler beni kanım AK Parti akar diyor. Bizden alıyorlar Suriyelilere yardım ediyorlar. Ben Suriyelimi olmam lazım.  O zaman Türk vatandaşlığından bizi atsınlar. Yapacak bir şey yok.

Osman Akgün /Emekli

Elli yıldır Çavuşbaşı’nda oturuyorum. 1979 yılında babamın aldığı yer babamın vefatı sonrası bize kaldı. Benim bir dönüm yerim var. Babam zamanında 3500 TL’ye burayı almıştı.  O zaman babam için, ‘delilendi tapusuz yere 3500 TL para verdi’ dediler. Biz o gün bugün burayı ekiyoruz, biçiyoruz. Su havzası diye bize Milli Emlak’tan tapu vermediler. Şimdi Belediye ye geçti. Belediye de bizi dağdan yukarı sürüyor. Bizden üç ay içinde bir milyon para istiyor. Üç ay içinde bu parayı darphanem olsa basamam.  Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz, encümenlerimiz buna bir karar daha alsınlar. Bu işi düzeltsinler. Üç ay içinde bu para verilmez. Ben emekli bir adamım. Beş 600 bin TL’yi ben nerden bulup ödeyeyim. Buna belediye bir kolaylık göstersin.  Yoksa bizim bunu almamıza imkân yoktur. Bir dönüm yerim var. Bir milyon isteyip, 620 bin TL’ye düşürdüler. Bir emekli maaşım var. Ben bunu aydan aya nasıl ödeyeceğim. İmkânımız olmadığı için çocuklarımızı evlendiremiyoruz. Bize bir esneklik göstersinler. Devlet bize yardımcı olsun, bizde devlete yardımcı olalım.  Bu şartlarda almamız mümkün değil.

Nuri Özdemir /Emekli

59 yaşındayım. Burada doğdum. 70 senedir Çavuşbaşı'nda oturuyoruz. Benim dededen kalma üzerimde görünen 5,5 dönüm yer var. Kardeşlerimle beraberim ama biz onu bölmedik. Onlar hissedarlar. Rayiç bedeller bu şartlarda almamız mümkün değil. Etraflıca baktığımızda bana 2,5 dönüm yer düşüyor. Bu şartlarda bunu almak mümkün değil. Bir emekli parasıyla ne alacaksın? Biz ülkemizin durumunu şartlarını biliyoruz ama ülkemiz bizim durumumuzu bilmiyor. Onu bilmesini istiyoruz. Şu an zor mümkün değil. Müracaat ettik 2 bin liraya, öyle kalacak. Sonuçta neyle karşılaşacaksak ona kadar gideceğiz. Biz ülkemizin şu an durumunu biliyoruz. Bir gece de dolar 1 lira arttı. Dış güçlerin bize yaptıklarını biliyoruz. Bizi yöneten bazı kesimler bunu bilmiyor. Bugün beni bu ülkenin dışına çıkarmaya çalışsınlar yine Cumhur İttifakı'na oy vererek giderim ben. Bu ülkeden desinler çıkarıyoruz seni. Suriye sınırından dışarı atsınlar oyunu kullan git desin yine vatanıma ihanet etmem. Ben yaşadığımız sıkıntıyı biliyorum. Bizi yönetenler de bunu bilsin. Hangi dönemdesin bu parayı istiyorsun? Dönümü 500 bin lira şu an. Bizim yerimiz en dış kesim. 2 milyon 750 bin lira para ödememiz gerekiyor. 50 bin lirasını belki ödeyebiliriz. Sonuna kadar bekleyeceğiz. Devlet istediği İmar Barışına gücümüz yetti onu yaptık. Devlet belki gücümüzü zorlamamızı istiyor ama bir yere kadar zorlarsın. Çanakkale Savaşı'nda 250 kiloluk topu Seyit Onbaşı kaldırmıştı. Şimdi bizden ondan daha fazlasını istiyorlar.

Sultan Akgün / Emekli

Ortalama olarak 55-60 yıldır Çavuşbaşı’nın yerlisiyiz. Dededen, babadan kalma bir yerimiz var. Yeni gelen tebligata göre bu paraları bizim ödeme imkânımız yok. Emekli maaşımız var. Maaşımızı da devlet biliyor. Bir asgari ücret var, yok… Benim bu emekli maaşıyla bu parayı ödeme imkânım yok. Biz burayı 50-60 senedir kullanıyoruz. Devletimiz ve Beykoz Belediye Başkanımız olmak üzere tekrar bir karar alıp bize uygun bir tebligat gönderirseler çok memnun olacağız. Bunu başka türlü ödeyebilme imkânımız yok.  Benim 1 dönüm yerim var… Beş yüz kusur bin TL fiyat çıktı bana.  Ben 60 yaşındayım, değil beş yüz bin TL, 50 bin TL biriktirecek durumum yok. Kazancımızla ancak yiyip içiyoruz elhamdülillah.

Ahmet Sarı / Emekli

Çavuşbaşı Merkez Mahallesi Necip Fazıl Caddesi’nde oturuyorum. Babam 65 yaşında burada doğmuş büyümüş, aşağı yukarı 70 yıllık bir mazimiz var burada. Bölgeye ilk gelenlerdeniz. Bu arazi bize babamızdan değil, dedemizden kaldı. Rayiç bedeller çok uçuk rakamlar gösteriyor. Bu araziler cüzi rakamlara alınıp, bize yüzde 1000’lere varan kârla sarılıyor, bizim burada bir ticari faaliyetimiz yok. Biz bu topraklara lahana ektik, mısır ektik, sahip çıktık. Ormana sahip çıktık. 13-15 TL’ye alınan arazilerin 900 bin – 1 milyon gibi rakamlar bunları biz değil yazmak sıfırına bile yetişemeyiz. Bizim bunları ödeme şansımız yok. Belediye Meclis üyeleri böyle karar almışlar. 4/1’e. O zaman bizim yerlerimiz 4 milyon. Tamam, maden öyle bir rakam koyuyorlar, biz verelim birer, ya da birer bucuk milyondan alsınlar. Burada imar yok, iskân yok, ben nasıl bir ticaret yapacağım ki, bunu ödeyeyim. Benim 12 dönüm yerim var. Biz bu yerleri dedemizin sofrasında bir zeytini üç seferde yiyerek aldık. Biz gelip buraları sarmadık. Buralara bedel ödendi. Biz her zaman Çavuşbaşı olarak Beykoz’a destek verdik. Hayvancılık yapıyoruz, onu da bize doğru düzgün yaptırmıyorlar. Bize yüksek rayiç bedeller koyuyorlar, buradan göndermeye çalışıyorlar.

Koltukta oturarak bu işler olmaz. Gerçek muhataplarıyla sahada dolaşarak fiyatları yeniden belirlemeleri lazım. İnsanlarla diyalog kurulup bir orta yol bulunması lazım.

Muhtar Ramazan Dilmaç

Çengeldere Mahallemizin yüksek rayiç bedeller gelmesinden dolayı vatandaşlar mağdur. Gece gündüz bir çözüm bekliyorlar. 2B’den tapu alanlar rahat aldı. Yücel Çelikbilek Allah rahmet eylesin. Güzel fiyatlarla tapuları verdi. Şimdi verilen yerler su havzasında kalan yerler. Rayiç bedelleri çok yüksek. Vatandaşın bunu alma gücü yok. Vatandaşta ne yapacağını bilmiyor, gece gündüz çare arıyor. Muhtar mahallenin aynasıdır. Gerçekten fiyatlar çok yüksek başkanlarımıza ricamız bu sorunu çözsünler. 297 Hane bu sorunu yaşıyor. Çiftlik ve Çengeldere mahallelerimiz bu sorununun çözümünü bekliyor.

Dost Beykoz / Özel Haber
TOFD Beykoz Şubesi Saniye Efe ile devam
Önceki TOFD Beykoz Şubesi Saniye Efe ile devam
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı