Boğaziçi İmar Kanunu’nunda değişiklik yapılıyor

  • 25
  • 57437

İstanbul Boğazı’nın yapılaşmasını düzenleyen Boğaziçi İmar Yasası’nda değişiklik için ilk adım atıldı.

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda yapılacak değişiklik için Haziran 2014’te yapılan Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı’nın ikinci toplantısını 9 – 10 Ocak tarihinde gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde yapılan toplantıdan Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı’ndan imar artışı çıktı. Boğaziçi Alanı`nda sahil şeridinde ve öngörünüm bölgesinde kalan alanda bina yükseklikleri artırılacak ve taban alanı genişletilecek.

Taksim’de bir otelde düzenlenen Çalıştay’a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Beyoğlu Belediye Başkanı ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile belediye meclis üyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcileri katıldı.

Çalıştay’da tarihsel, coğrafi, mimari ve manevi zenginlikleriyle, dünyanın en önemli bölgelerinden biri olan İstanbul Boğazı’nın imar durumu ele alındı. 1983’te çıkarılan 2960 sayılı kanunla, Boğaziçi’nde tarihi ve tescilli eserler dışında yapılaşma yasaklanmıştı. Boğaz görüntüsünün korunması amacıyla yapı yükseklikleri bazı yerlerde 2, bazı yerlerde ise 3 katı geçemiyordu. Yapılacak değişiklikle, yüksekliği 12,5 metre olan 4 katlı binalar 5 kata, yüksekliği 15,50 metre olan 5 katlı binalar 6 kata çıkarılabilecek.

Taban alanı kat sayısı olarak bilinen yapının arazi üzerinde yayılmasını sağlayan 0,15 oranı da 0,25’e yükseltilecek. Bir başka deyişle 1000 metrekare arsası olan bir kişi, 750 metrekaresini boş bırakıp geriye kalan 250 metrekarelik arsaya bina yapabilecek.

Yeni yapılaşmanın önünü açacak

Öte yandan, Boğaziçi yapılaşma sınırını belirleyen öngörünüm çizgisi de yeniden belirlenecek. Boğaz’dan bakıldığında siluete giren binaların konumuna göre öngörünüm şeridi çizilecek. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yeni düzenleme yapılaşma yasağı nedeniyle yenileme yapılamayan ve imara kapalı arsalar kısmi imara kavuşuyor. Boğaziçi ön görünümü ve geri görünümü etkileyecek bu düzenlemenin seçimden önce TBMM gündemine getirileceği öğrenildi.

Dönüşüm için istiyorlar

Boğaz’ı gören belediyelerin kentsel dönüşümdeki sıkıntıları aşmak için imar artışı istediğini belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “Mevcut kriterlerle Boğaz hattı bugüne kadar korunabildi. Geri görünümde bazı projelerle gedikler açıldı ama buna rağmen ön görünüm korundu. Eğer kanun değiştirilir, ilave inşaat alanlarının önü açılırsa Boğaz’ı korumanın önünde hiçbir engel kalmaz ve kontrolsüz yapılaşma ortaya çıkar” dedi.

Haber Merkezi

Dört günde bir yoğun bakıma geliyordu
Önceki Dört günde bir yoğun bakıma geliyordu
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Yorumlar (25 Yorum)

Hüsamettin (6 yıl önce)

Sit alanı kanununu TC yetkilileri yönetmiyormu yıllardır çözülemeyen en büyük sorun Sanki bu kanun Başka bir Devlet yetkisinde bir delinin biri kuyuya taş atar çıkartmak için ömürler geçer.

Mehmet ali (7 yıl önce)

Beykozda öngörünüm arsaların imarı nezaman açilaçak parası olmayan bu ülkede yaşama hakkı yokmu buna en kısa zamanda çözüm getirilmesini istiyoruz

İHSAN KUCUKAHMETOĞLU (7 yıl önce)

sarıyerde bir mahallede Boğaz içi imar Müdürlüğünde ön görünüm geçiyormuş aynı Ada parsel de bahçeli ahşap ev olan hisse tapuda, beş katlı binalarda var. aynı tapusu olupda, aynı tarihlerde çivi çakamayan da var tek katlı tahta tenekeden yapılmış olanda var. söz konusu sokağa bakıldığında her şey insatifiyete kalmış.Ekonomi gücü olanlara imkanlar sağlanıyor sefa içinde yaşıyorlar. zar zor geçimini sağlayanlara boğaz içi imar kanunları aynen uygulanıyor.Devlet büyükleri adalet bunun neresinde.

Alaattin (7 yıl önce)

Pek muhterem devlet büyüklerimiz ; Neyi bekliyorsunuz?Bu öngörünüm denen yasa eninde sonunda kalkacak.Bu gecekondular sonsuza kadar boğazda kalmayacak.Hayat kısa elinizi çabuk tutun lütfen.Binlerce vatandaşın hayır duasını alacaksınız,bundan büyük nimet mi olur?

Ömer KILIÇ (8 yıl önce)

Boğaziçi İmar Yasası sahibi bulunduğum arsama hiç birşey yaptırmıyor. Emlak vergimi düzenli olarak ödüyorum. Öngörünüm de bulunan arsama yeşil alan statüsü uygulanmaktadır. Emsal arsaların değeri 3-4 kat. Bizler mağdur durumdayız. Mağduriyetimizin giderilmesini Devlet Büyüklerimden bekliyorum.

kor general (8 yıl önce)

Bu dünyanın kanunsuz düzenini kabul etmiyorum Ne yani fakirin parası yok diye denizi bile göremeyecekmi bu nasıl bi zihniyet arkadaş yalı diye tabir edilen bu agoist yapılarda ki benciller nası bi zihniyete sahipler ki burada ikamet ediyorlar hala FAKİRİN GECEKONDUSUNU YIKTIGINIZ GİBİ BU EGOİSTLERİN DE YALI LARINI YIKIN insanlar rahat bi şekilde yürüsün denizi görsün o havayı tenefus etsin bu herkesin hakkı öyle değlmi

ahmet (8 yıl önce)

bogazıcı ön görünümü adı altında magdur edılenler olarak buna en acıl şekılde bır cözüm bulunması gerektigini düşünüyorum. bız magduruyetını yaşarken yanı başımızda para gücüyle ımar ıznı alıp ev yapanlar yapma gücü ve kudretı bulanlar olması bizi daha da muzdarıp hale düşürüyor. bızım arsalarımız onlara yeşil saha olarak kalıyor onlar mıs gıbı evlerınde oturuyor..

murat (8 yıl önce)

Öngörünüm gerigörünüm değilde, Boğaziçi siluetine giren yerlerde, Rahmetli Özalın hayalindeki gibi 2,5 veya 3 kat yüksekliği geçmeyecek şekilde imar planması ile, yeşillikler içinde Boğaziçi hayal değil. Yeterki iyi niyet olsun. Sahte çevreciler hedef saptırıp, geri görünüm kandırmacası ile, siluette gökkafes yolu açmasın.

Kenan Topcu (8 yıl önce)

Boğaz mutlaka korunmalıdır. çok zor ama boğazın her iki yanındaki denize sifir yalı ve villaların çoğu temizlenerek kalanlarda sosyal tesis olarak halka açılmalıdır.sahil yolları ve gezi yolları yapılmalıdır. Bu durum çok nufuslu olan yorgun istanbul halkına hafta içi ve hafta sonları piskolojik terapi olur. Büyük bir turizm patlaması yapar. Dünyanın bir nolu yeri olur. Tabiki hak sahiblerinin de hakkını gözeterek bu işlemi gerçekleştirmek lazım. Boğazın her iki yakasını da imara açmak inşaata açmak asırlar evvel yalıları yapmanlar kadar yanlış yapmış olurlar. Boğaz temiz sade ve organik tutulmalıdır.

mustafa özdemir (8 yıl önce)

av.İsmail Akyürek olayı özetlemiş 2015 de 2017 ye gireceğimiz şu sıralar halen bir çözüm yok yerimizi ya imara açın yada tapularımızı verelim bizlere eş değer yer verin.1983 tarihli Boğaziçi İmar Kanunu,Anayasamıza aykırıdır.Süresinde dava açılmadığı için yürürlüktedir.Bu tarihten beri yasak kapsamındakiler mağdur,halen oturmakta olanlarda ihya edilmişlerdir.Bu çok açık bir haksızlıktır.Boğaziçi vatan topraklarının hiç bir yanından ayrıca korunması gerekli bir coğrafya olarak kabul görmemeli idi.Vatan topraklarının her yanı eşit korunmaya değerde olmalıdır.2960 sayılı yasa Boğaziçine ayrıcalık getirmektedir.Bu kabul edilemez.Yasa derhal yürürlükten kaldırılarak,bölge imara açılmalı ve mağduriyetler hızla giderilmelidir

Hüsnü ayan (8 yıl önce)

boğaziçi nasıl kurtulur: bütün boğaziçi şuuyulandırmaya sokularak gerçek ön görünüm çizgisi çizilerek,bu çizginin önünden denize kadar olan kısım kamuya ayrılarak, milli park ilan edilmeli. geriye kalan kısımlar herkesin arsa miktarı kadar kısmını vererek bukısmlara yüksek imar verilmelidir.ve imara serbetisi getirilmelidir.Yani ön görünümde şahıs arsası kalmamalıdır.İmarlı yerlarden yer verilemeyen arsa sahiplerinede aynı değerde başka yerlerdeki hazine arsalarından re'sen verilmelidir

mustafa özdemir (9 yıl önce)

buraya yazalı 6 ay oldu halen bir sonuç yok ön görünüm hala imara açılmadı 40 sene oldu bir 40 sene daha mı bekleyelim tabiki ömür yetmez

uğur (9 yıl önce)

sayın yetkililer yeter artık bu sorun acın şu beykozu imara nedir bu ya önde lebi derya villalar ortada yıkık virane yapılar şimdide geri görünümü imara açtınız nasıl bir proje bu ya ön görünüm imara açılsın yeter artık sahilde villalar denizin içine girmiş cogu kacak nasıl bir durumdur bu yalıköye imar istiyoruz iş yak imar yok ulaşım sıkıntı yeter artık olmadı kompile istimlak edin bari bizde kurtulalım sizde

Ömer Kılıç (9 yıl önce)

Her problemi çözen hükümetimizden, Ocak 2015 tarihli çalıştayda alınan karar doğrultusunda 2960 sayılı yasada değişiklik yapılmasını dört gözle bekliyoruz. Magduriyetimizi gidermesini talep eder saygılarımı hükümet üyelerine sunarım.

ayhan (9 yıl önce)

bogazlar kanunu degişirse bogazı korumanın bi engeli kalmıyor diyorlar adam gibi bir imar planı çıksın düzgün bir yapılaşma projesi çizilsin bogaz daha bi güzel görünür binlerce insanı magdur etmeye ne gerek var inşallah meclis onaylarda insanlar rahatlar

mustafa özdemir (9 yıl önce)

seçim de bitti vatana millete hayırlı olsun artık şu yasaları değiştirin 45 yıllık arazimize ön görünüm diye çivi bile çakamıyoruz ya imara açın yada istimlak edin tapularımızı geri verelim

Av.İsmail Akyürek (9 yıl önce)

1983 tarihli Boğaziçi İmar Kanunu,Anayasamıza aykırıdır.Süresinde dava açılmadığı için yürürlüktedir.Bu tarihten beri yasak kapsamındakiler mağdur,halen oturmakta olanlarda ihya edilmişlerdir.Bu çok açık bir haksızlıktır.Boğaziçi vatan topraklarının hiç bir yanından ayrıca korunması gerekli bir coğrafya olarak kabul görmemeli idi.Vatan topraklarının her yanı eşit korunmaya değerde olmalıdır.2960 sayılı yasa Boğaziçine ayrıcalık getirmektedir.Bu kabul edilemez.Yasa derhal yürürlükten kaldırılarak,bölge imara açılmalı ve mağduriyetler hızla giderilmelidir.

murat (9 yıl önce)

Öncelikle Öngörünüm Geri Görünüm kıstası çok iyi belirlenmeli. Beşiktaş Üsküdarda oturanlar bile belki lebiderya yerde oturduğu halde ön görünüm imar açılacak deyince muhalefete başlıyor. Haksızlıkların önlenmesi için yapılması gerekli olan, Boğazı gören görmeyen kıstasında imar planı değişikliğidir. Muhalefet yapmadan önce Boğaziçinde bir tekne gezisi durumun vehametini ortaya koyacaktır. VE şuan Boğaziçinde imar yasağı varken ..!

poyrazlı (10 yıl önce)

Poyrazköy"e ne zaman imar vereceksiniz bizler ölünce mı ?.. dedemin geldiği poyraz köyüne bir çivi çaktırmıyorlar.bizler mağdur edildik 80.yıllardan beri yeter artık.!!! tapulu arsam var devlet vergisini paşa paşa alıyor,ama bana diyor ki konut yapamazsın..yaşam hakkımızı elimizden aldılar, oysa ist.da ne ilçeler kuruldu.insan yaşamı adına hiç etik değil, ölmeden ev yapmak istiyoruz,dedelerimiz geldi herkes öldü bizler 3. kuşağız hal'â imar verecekler utanın utanın..not: tüm Türkiye de konutta iki bucuk kat, iş yerine yekpare 3. kat imar olmalıdır, çünkü ülkemizin 3. yanı denizlerle kaplı deprem kuşağına

vecihi hürkuş (10 yıl önce)

Gümüşsuyu mahallesini emlakçılar akbabalar gibi sardılar. Şunu iyi bilsinler baskılar bizi Beykozumuzdan ayıramayacak. 400 m2 'ye 6 milyon verseler kaç yazar ?

MURAT (10 yıl önce)

BEYKOZ HALKI TAPUSUNU MİLLİ EMLAKTAN ALDI BAZİ YERLERİN TAPUSUNU BELEDİYE VERDİ SECİMİ KAYBETMEYELİM DİYE ŞİMDİ İNSANLAR MAĞDUR EDİLİYOR.BU KADAR KOLAY MI İNSANLAR ÖMRÜNÜ VERMİŞ BİR KARIŞ TOPRAK İCİN COK YAZIK

AliOsman (10 yıl önce)

Niye 1000 metrekare kardeşim. Milleti satmaya göndermeye zorlamak için mi ? Sen %30 bina geri kalan yeşil alan olacak dersin bir de her ev için dış görünüm planı verirsib millet alır mı kalır mı kendi karar verir. Bir de bu proje alanı eşkiyalarını bölgeden uzaklaştırın lütfen..(nef miş mudanyaymış)

serkna (10 yıl önce)

arsanın tapusu varmıda satıp gidicekler diyorsun beykozda 2b dışında kimin tapusu var

cenk can (10 yıl önce)

Arkadşlar bagaz ön görünüme 1000 metre kareye 65 metre kare verdi beykoz beledıyedsi.ama bogaz ön görünümü olmayan yerleride 1000 metre kareye 200 metrekare verdi.kimin 1000 metre kare yeri var.cok cok az insanların .yani siz gidin yerinizide satın denıyor .Mütahitlerin işine geliyor rant i mütahit tarafına verdiler .halkda satıp gidecek burlardan yazık oldu

Hasan Tas (10 yıl önce)

Bu tam bir rant karari olmus. 6 kat demek bogaz on gorunumu beton on gorunume cevirmek demektir. Bogazici bolgesinde bina yuksekligi normal yetiskin agac boyunu gecmemeli. 4 kat ustu engellenmeli.

Yorum Yaz