İrem SÜRÜ
  • 24/04/2022 Son günceleme: 24/04/2022 16:00
  • 4.461

Yaz aylarının gelmesi ile beraber evlerimizin bahçelerinde, piknik alanlarında çok daha fazla vakit geçirmeye başladık.

Isınan havalar ve hafifleyen pandemi koşulları sonrası sevdiklerimizle vakit geçirebilmek adına çok daha fazla açık havada bulunma imkanımız oluştu. Haberlerde de sıkça izlemeye başladığımız böcek ısırmaları, özellikle de bizleri bu dönemlerde korkutan kene ısırması vakaları artmakla beraber yeşil alanlarda vakit geçirirken bir yandan çok daha dikkatli olmamız gerektiğini maalesef bizlere bir kere daha hatırlattı.

Keneler, ilkbahar ve yaz aylarında en çok ise nisan ayı itibari ile eylül ayına kadarki dönemde görülürler. Açık havada, ağaçlarda, çalılarda, çimlerde, yaprak yığınları arasında bulunabilirler. Birçok böcek türünden ayrı olarak keneler, bizleri ısırdıktan sonra vücuda bağlı kalırlar. Kan emme sırasında ise salgıladıkları zehir ile sinir sistemimize zarar verirler. Bu zehir, sinir uyarılarının çevresel sinirler ve omurilik aracılığı ile beyne iletilmesini engeller. Bazı durumlarda kene ısırması sonrası belirtiler uzun süre hissedilemeyebilir.

Özellikle bu aylarda açık alanlarda vücut temizliğimizin tercih ettiğimiz kıyafetlerimizin ve çocuklarımızın bahçelerde oyun sonrasında aynı şekilde vücut kontrollerinin mutlaka yapılması gereklidir.

Kene ısırması sonrası belirtilere bakacak olursak, çoğu kez lokal belirtilere yol açmayacaktır. Kene salgını sonucunda ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bir diğer önemli bulgu ise kene ısırmasına bağlı paralizidir. (Yüz felci) Kenenin vücuda yapışmasından 5-6 gün sonra ayaklarda, kollarda başlayabilir.

Bir gün içinde yukarıya doğru yayılabilir. Kene çıkarıldığında ise 24-36 saat arasında tamamen iyileşir. Ancak kene çıkarılmazsa, ölüm ile sonuçlanabilir. Kene ısırığı sırasında gelişebilecek hastalıkların içerisinde ise sıkça duyduğumuz kırım kongo kanamalı ateşidir. Ülkemizde de en sık görülen türdür. Bu hastalık kene ısırması ve ezilmesi sonrasında bulaşır. Hayvanlarda belirtisizdir fakat insanlarda ölümcül olabilir. Kuluçka dönemi 1-9 gündür. Kene vücuda tutunduktan sonra 10 gün içerisinde ateş, halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, baş ağrısı veya ishal şikayetleri hastalık habercisi olabilir.

Peki bu gibi bir ısırma ile karşılaştığımızda öncelikle neler yapabiliriz? Her konuda olduğu gibi böcek ısırmalarında ilkyardım uygulaması, yanlış müdahale ile insan sağlığı açısından ciddi riskler yaratabilir.

Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı, mutlaka koruyucu bir ekipman kullanılmalıdır. Eldiven ile müdahale tercih edilebilir. Keneyi mümkün olduğu kadar cilde tutunduğu en yakın yerden, baş kısımdan tutarak çok sıkmadan yukarıya doğru çekmek gereklidir. Keneyi çıkartmak için asla sıkmamalı veya bükmemelisiniz. Kenenin aynı şekilde baş ve ağız kısmının tam olarak çıkması oldukça önemlidir.

Sıkmaya veya patlatmaya çalışmak oldukça tehlikelidir. Bunun yanında alkol, benzin, vazelin, aseton gibi maddeler uygulanmamalıdır.  Isırılan bölge sabunlu su ile yıkanabilir. Sabunlu su, diğer basit böcek veya havyan ısırmalarında da kullanılabilir. Sigara ile yakmakta oldukça yanlış bir hamle olacaktır.

Çıkarma işlemi zorluyorsa veya yapamayacağınızı düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruşundan mutlaka destek istemelisiniz. Aynı şekilde kene çıkarılmış dahi olsa, mümkünse kene ile beraber bir sağlık kuruluşuna gitmeniz ve gerekli olan kan tahlillerinizi yapmanız en sağlıklısı olacaktır. Aksi taktirde vücutta ki olumsuzlukları anlayabilmemiz için zaman geçmesi, sağlık açısından zararlı olabilir.

Kene fark edilmemiş ve yukarıda saymış olduğumuz belirtilerle karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yaşam içerisinde bir çok yerde bir çok farklı canlı ile beraber yaşamaktayız. Öncesinde veya sonrasında alacağımız önlemler ile sağlımızı koruyabilmek çok daha kolay olacaktır.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz