Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Beykozlular 2025 yılı trafik cezaları belli oldu

Asgari ücrete gelen yüzde 30 zammın ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen yeniden değerleme oranıyla uygulanacak trafik cezaları da belli oldu.

Asgari ücrete gelen yüzde 30 zammın ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nca

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen yüzde 43,93’lük yeniden değerleme oranının ardından 2025 yılında uygulanacak trafik cezaları da belli oldu.

Orana göre yetkisi olmadığı halde araçlarına "çakar" takanlara ve kullananlara, ilk seferde 138 bin 172 lira, bir yıl içinde iki ve daha fazla ihlal durumunda ise 276 bin 345 lira ceza kesilecek.

İhlal türü

Ceza miktarı

Yetkisiz çakar lamba kullanma

İlk ihlal 138 bin 172 lira, tekrarı 276 bin 345

Emniyet şeridini gereksiz kullanma

9 bin 267

Drift veya spin atma

46 bin 392

Engelli alanına park etme

1.986 lira

Yük sınırını aşma

8 bin 463 – 51 bin 26

Kırmızı ışık ve şerit ihlali

2 bin 167

Ters yönde araç kullanma

9 bin 267

Araç muayenesi yaptırmama

2 bin 167

Sahte plaka kullanma

46 bin 302

Hız sınırı ihlali

%10-30: 2 bin 167,
%30-50: 4 bin 512,
%50+: 9 bin 267

Kış lastiği kuralına uymama

5 bin 856

Sürücü belgesiz araç kullanma

18 bin 677

Alkollü araç kullanma

1. ihlal: 9 bin 267,
2. ihlal: 11 bin 622,
3. ihlal: 18 bin 677

Uyuşturucu madde etkisiyle araç kullanma

47 bin 842

Alkol uyuşturucu testini reddetme

26 bin 557

Yük sınırını aşma

8 bin 463 – 16 bin 975

Abartılı egzoz kullanma

9 bin 267

Yetkisiz taşımacılık yapan araçlardan taşımacılık hizmeti alma

3 bin 84

yol

Park ve duraklama yasaklarına, dönüş ve geçme kurallarına, kavşaklarda geçiş hakkına, indirme ve bindirme kurallarına uymayanlar, emniyet kemeri, kask ve koruma gözlüğü kullanmayanlar, trafik kurallarına uymayan yayalar ile araçlardan bir şey atan veya dökenler, araçlarda yüksek seste müzik açanlar, şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayanlar 993 lirayla cezalandırılacak.

Emniyet şeridini gereksiz yere kullanan ve kural ihlali yapanlar, 9 bin 267 lira cezayla karşılaşacak.

Engellilerin araçları için ayrılan alanlara park edenlere ise 1986 lira ceza kesilecek.

aşıma sınırından fazla yolcu alana 777 lira ceza verilecek. Kara yolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapana da 2 bin 72 lira ceza uygulanacak.

yoltr11 fvb 0u egK

Yük sınırlarını aşan taşıt işletenlere ve söz konusu yükü gönderenlere 8 bin 463 liradan 51 bin 26 liraya kadar çeşitli oranlarda ceza kesilecek.

Gabari dışı yük yükleme veya yük üzerine yolcu bindirme durumunda işletene 8 bin 463, yükü gönderene de 16 bin 975 lira ceza verilecek.

Tehlikeli veya zararlı maddeleri, ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izne bağlı olan eşyayı izin almadan taşıyanlar, 4 bin 198 lira cezayla karşılaşacak.

Kırmızı ışık ihlaline 2 bin 167 lira ceza

Kırmızı ışık ve şerit ihlali yapanlara, araç sürerken cep telefonu kullananlara, sürücü belgesini yanında bulundurmayanlara, araç muayenesini yaptırmayanlara, motorlu bisiklet, motosiklet, bisiklet, elektrikli skuter sürme kurallarına uymayan sürücülere, 2 bin 167 lira ceza uygulanacak.

Ters yönde araç sürene ise 9 bin 267 lira ceza verilecek.

yar22 PKtkZOPcQ7

Yetkisiz taşımacılık yapan araçlardan taşımacılık hizmeti alan yolcular, 3 bin 84 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle ya da yabancı sürücü belgesiyle şartlara aykırı araç kullananlar 3 bin 755 lirayla cezalandırılacak.

Araç tescil belgesinin bulundurulmaması durumunda sürücüye 843 lira ceza verilecek.

Araçlarına nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, farklı okunmasını veya okunmamasını sağlayacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapanlara 3 bin 809 lira ceza kesilecek. Sahte veya başka bir araca tescilli plakayı takana veya kullanana ise 46 bin 302 lira ceza uygulanacak.

Hız sınırı ihlalleri

Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşmaya 2 bin 167, yüzde 30'dan yüzde 50'ye kadar aşmaya 4 bin 512, yüzde 50'nin üzerinde aşmaya ise 9 bin 267 lira ceza kesilecek. Aynı yıl içinde 5 kez yüzde 50 üzerinde hız ihlali yapanların sürücü belgesi bir yıl geri alınacak.

tr1 R7cDF ztW6

Takograf ve taksimetre kullanmayan, muayenede emniyetsiz raporu verilen araçla trafiğe çıkan, yaya veya okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamayan ve buralardan geçmek üzere olan yayalara öncelik vermeyenler 4 bin 512 lirayla cezalandırılacak.

Kış lastiği kuralına uymayanlar, 5 bin 856 lira ceza ödeyecek.

Sürücü belgesiz araç kullananlar

Sürücü belgesiz araç kullananlara, belgesi iptal edilenler ile sürücü belgesine el konulduğu halde trafiğe çıkanlara 18 bin 677 lira ceza uygulanacak. Kendi belgesinin sınıfı dışında araç kullanana ise 9 bin 267 lira ceza kesilecek.

Abartılı egzoz kullananlar 9 bin 267 lirayla cezalandırılacak.

Alkollü araç kullanma

Hususi otomobilde 0,50 promil, diğer araçlarda 0,20 promil üzeri alkollü sürücülere, birinci defada 9 bin 267, ikinci defada 11 bin 622, üç ve üçten fazlasında 18 bin 677 lira ceza verilecek.

İlk ihlalde sürücü belgesi 6 ay, ikincisinde 2 yıl, üç ve fazlasında 5'er yıl geri alınacak. Bir promil üzerinde alkollü olduğu tespit edilenler veya yasal sınırların üzerinde alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 179'uncu maddesinden işlem yapılacak.

yr Rv9Gt97S3Y

Uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisiyle araç kullanma

Uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullananlara 47 bin 842 lira ceza verilecek. Sürücü belgeleri geçici olarak 5 yıl geri alınacak.

Yaralanmalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karışma hali de dahil uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığını ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyenlere 26 bin 557 lira ceza uygulanacak.

Drift veya spin atarak trafiği tehlikeye düşürenlere 46 bin 392 lira ceza uygulaması yapılacak.

Haber Merkezi