Beykozlu Yazara Ankara Üniversitesi'nden ödül

  • 0
  • 8170
Beykozlu Yazara Ankara Üniversitesi'nden ödül
Beykozlu Yazara Ankara Üniversitesi'nden ödül
Beykozlu Yazara Ankara Üniversitesi'nden ödül

Ülkenin en önemli hikâye ve öykü yazarlarından Beykozlu Doğan Yarıcı, Ankara Üniversitesi'nin 2014 yılında verdiği 'Roman Ödülü'ne layık bulundu.

Dost Beykoz olarak ulaştığımız Doğan Yarıcı ise aldığı ödülden dolayı memnuniyetini dile getirirken, Beykozluluğu hakkında da çarpıcı açıklamalar yaptı. İstanbul'da yaşayıp Beykozlu olmanın ne demek olduğunu Beykozluların bileceğini anlatan Doğan Yarıcı, "Eşim Melis Yarıcı 3-4 kuşaktır Beykozludur. Ben de annemden Beykozluyum ama eşimin Beykozluluğu daha eskidir. Eşimin babası ise hep şöyle dermiş: 'Kızım... Beykozlu Beykozlu’yla evlenir'. Gerçekten de öyle oldu. Beykozlu Beykozlu'yla evlendi" şeklinde konuştu. Dost Beykoz'a özel yaptığı açıklamada Beykozlu Doğan Yarıcı bir sırrını da ilk kez paylaştı: "Birilerinin aksine benim nüfus kâğıdımda hâlâ İstanbul değil; Beykoz yazar..."

Ankara Üniversitesi'nin ilk kez vermeye başladığı Roman Ödülü'ne Doğan Yarıcı'nın 'Her Aşk Gibi Yarım' romanı değer görüldü. Yarıcı'nın romanı, 'Roman türünü yeni anlatım biçimi içinde örneklendirme, Türkçeyi düzgün ve sağlam kullanma, kurgu, estetik nitelikler, karakter yaratma, dil ve anlatım' yönleri dikkate alınarak oy çokluğu ile ödüle değer bulundu. Romanın tanıtım bülteninde ise şu ifadelere yer verildi:

‘Romanın anlatıcısı da Beykozlu: Sadri Alışık…’

“Beykoz'a ve gülerken bile puslu, efkârlı bakan Beykozlulara bir güzelleme. Roman kişilerini Nüvit Özdoğru'dan Neriman Köksal'a, Muzaffer Tema, Yıldırım Önal, Fatoş Sezer, Vahi Öz, Altan Erbulak, Necdet Tosun, Gülistan Güzey'e varana kadar gelmiş geçmiş pek çok sinema oyuncusuna "oynatan" Doğan Yarıcı, romanın kurgusunu da bir sinema filmi gibi çatmış; romanın anlatıcısı ise yine yazar gibi bir Beykozlu: Sadri Alışık.

Sinema metaforu hayatın seyirlik bir oyun olduğunu vurgulamasının yanı sıra, bir sanat olarak gördüğü baskılarla da dönemlerin sindirmeci zulüm politikalarını da simgeliyor. Karanlıkta, beyaz bir perdede hayat yansıyıp sona eriyor. Her son, belki de bir başlangıç. Her şey başladığı gibi bitiyor. Belki de son diye bir şey yok. Sadece korkularımız var.”

'Beykozlu Doğan Yarıcı kimdir?'

Doğan Yarıcı 1 Haziran 1967'de Beykoz'da doğdu. Selime Vardar ve Hasan Yarıcı'nın oğludur. Paşabahçe İlkokulu, Ortaçeşme Fevzi Çakmak Ortaokulu, Paşabahçe Ferit İnal Lisesi'ni bitirdi. 1985-1990 yılları arasında TRT'de gösterilen kültür ve eğlence programlarında yazar ve oyuncu, Hodri Meydan ve Masal Gerçek Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1990 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ‘Balina ile Mandalina’ adlı şiirini oyunlaştırdı ve yönetti. Gogol'un ‘Burun’ adlı öyküsünü senaryolaştırdı. Yazarın senaryolaştırdığı Burun, yönetmen Metin Günay tarafından 28 dakikalık orta metrajlı film olarak çekilmiş ve aynı yıl Marmara Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda en iyi film seçilmiştir. 1987 yılından beri reklam sektöründe yazarlık ve yaratıcı yönetmenlik yapmaktadır.

‘Öykü, şiir ve denemelerde Doğan Yarıcı ismi markalaştı…’

Bir uzun yol sürücüsünün bilinç akışını anlattığı ilk öyküsü Ama 1986 yılında Özgürlük dergisinde yayımlandı. İlk öykü kitabı Evlâ, Oğlak Yayınları İlk Yapıtları Serisi'nden 1993 yılında çıktı. İkinci öykü kitabı Kemik, Oğlak Yayınları Edebiyat Dizisi'nden 1994 yılında yayımlandı. 1994 Yaşar Nabi Nayır Ödülü birinciliğini aldığı Kemik dosyası, bu kitabın ‘üç öyküsünü’ oluşturur. Daha sonra Aşk ve Sair adlı bir şiir kitabı, Mehmet Koyunoğlu tarafından desenleri çizilmiş özel bir baskıyla Şiir Atı Yayıncılık tarafından 1995 yılında basıldı.

Yazarın öykü, şiir ve denemeleri Gösteri, Nar, Varlık, Çalıntı, Adam Öykü, Sanat Dünyamız, Sanat Olayı, kitap-lık, Notos dergileri ve Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. 10 yıldan fazla emek verdiği Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü internette (az bir bölümüyle) yayımlandı ancak bu çalışmayı henüz kitaplaştırmadı. NanKör Coğrafya adlı uzun şiiri Nar Selection '96'da İngilizce olarak basıldı. Gece Kelebekleri kıpkısa öyküler kitabı, Yapı Kredi Yayınları'nın "Yeni Yazı" dizisinden 2004 yılında çıktı.

Mart 2007'de Kıyıda adlı romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Yazarın ilk romanı olan Kıyıda, Radikal Kitap'ın "Türkiye Edebiyatının Okunması Gereken 140 Romanı" listesinde yer almaktadır. Kıyıda'nın ardından 2012'de O Boşluk, 2013'te Her Aşk Gibi Yarım adlı romanları geldi. Nisan 2014'te, yeni öykülerini bir araya getirdiği İs Odası yayımlandı. Aynı yıl, ilk üç öykü kitabı Evlâ, Kemik ve Gece Kelebekleri Kav adı altında yeniden basıldı.

Haber Merkezi

Soğuk havaların sıcak yemekhanesi
Önceki Soğuk havaların sıcak yemekhanesi
Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Sonraki Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu