Beykozlu cam üstadı Ahmet Özdeniz

  • 1
  • 18969
Beykozlu cam üstadı Ahmet Özdeniz
Beykozlu cam üstadı Ahmet Özdeniz
Beykozlu cam üstadı Ahmet Özdeniz
Beykozlu cam üstadı Ahmet Özdeniz

Beykoz İlçesi geleneksel Türk Cam Sanatı olgusunu ortaya koyan bir belde konumunda da... Paşabahçe adı altında üretimi gerçekleşen ürünler dünyanın 4 kıtasında birçok ülkede sayısız eve girdi. Yıllarca Beykozlular Paşabahçe Şişe-Cam Fabrikasından ekm

Gerek fabrikada gerekse yan sanayi ve cam dekor atölyelerinde çalışarak. Gel zaman git zaman Beykoz İlçesinde birileri Fabrikalar olmayacak dedi, düğmeye basıldı ve sırası ile ilçe ekonomisinin can damarı 3 fabrika kaldırıldı, yan sanayi ise çöktü. Nice Cam Üstadı başka mesleklere geçiş yaptı.

Paşabahçe Cam Fabrikasının bıraktığı emaneti Öğümce Köyünde bulunan Cam Ocağı Vakfı üstlendi. İlçenin en değerli cam üstatları burayı kendine yeni mesken edindi. Profesyonel bir işletme mantığı ile yıllardır hizmet veren, üretim yapan, kurslar açan cam sanatını daha geniş kitlelere yayan bir Cam Ocağı gerçeği ortaya çıktı. Dünyanın bu alandaki sayılı üstatları zaman zaman gelip deneyimlerini paylaştı, isteklilere dersler verip bilgi aktarımında bulundu. Gelin size bir cam üstadını tanıştıralım...yani Ahmet Özdeniz'i ...

Ahmet Usta geçtiğimiz günlerde Televizyonun değişik kanallarında deneyimlerini milyonlara aktarma fırsatı buldu. Bir kez daha Beykoz ile özdeşleşen geleneksel Türk Cam Sanatından birçok örneği canlı yayında uygulamalı bir şekilde yansıttı. Ahmet Özdeniz bizlere yani Dost Beykoz’a yabancı gelen bir isim de değil...Beykoz Köylerarası Dostluk Futbol Turnuvalarında yıllarca köyünün yani Göllü Köyü Takımının kadrosunda yer aldı, tıpkı diğer kardeşleri Gürcan ve Özcan gibi.

Dilerseniz Ahmet Özdeniz Ustamızı bir tanıyalım ;

Ahmet Özdeniz 1968 yılında Beykoz'da doğdu. Camla ilk olarak Paşabahçe Öğümce Dekor Fabrikası'nda tanıştı. Paşabahçe'de dokuz yıl kristal üzerine kesme dekor ustası olarak çalıştıktan sonra fabrikadan ayrıldı ve kendi dekor atölyesini kurdu. Cam Ocağı'nda 2002 yılında çalışmaya başlayan Özdeniz, Lampworking (alevle çalışma) ustası Haldun Aykar'dan atölye çalışması aldı. Camın alevle buluşmasından ve cam boncuklardan çok etkilenen Özdeniz için bu malzemeyle çalışmak vazgeçilmez bir tutkuya dönüştü. Cam Ocağı'nda atölye çalışması veren Michaela M. Möller, Ursula Distler ve Julie Anne Denton gibi sanatçıların atölyelerine katılarak asistanlık yaptı. Boncuk yapımı, takı tasarımı, alevle çalışma, üfleme teknikleriyle ilgili farklı yaklaşımları tanıma olanağı bulan sanatçı, 2004 yılında Michael M. Möller'in davetlisi olarak Almanya'ya giderek Glasstech fuarında Tiffany Glas Kunst'un (TGK) standında boncuk yapımı gösterisi yaptı, TGK'nın ve Möller'in atölyelerinde çalıştı, cam okullarını ve fabrikalarını ziyaret etti.

Cam Ocağı'nm boncuk atölyesinde farklı tasarımlar üzerinde çalışan ve çeşitli etkinliklerde özel gösteriler yapan Özdeniz, ayrıca eğitmenlik de yapıyor. Ahmet Özdeniz Usta bu güne değin birçok özel davet alıp gittiği kurum ve kuruluşlarda canlı performansı ile sanatını icra etmesini bilmiş. Geçtiğimiz günlerde STAR TV ekranlarında Melek Baykan'ın programında yaptığı çalışmaları milyonlarca kişi ekranlardan izledi, hayranlık duydu ve bu sanatı öğrenmek için irtibata geçti.En son olarak KANALTÜRK  Kanalında Derya Baykal’ın konuğu oldu.TRT ve birçok Genel ve Yerel Kanalda programlara katılan Ahmet Özdeniz yeteneği ile aranan bir konuk olmasını da başarmakta.

Haber Merkezi

Saklambaç oynayan buraya mum diksin!
Önceki Saklambaç oynayan buraya mum diksin!
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz
Yorumlar (1 Yorum)

Ferit AVAR (8 yıl önce)

Merhaba. Babam, Türkiye'nin hemen hemen ilk cam ustalarından Ali AVAR'dı. Paşabahçe'nin ilk yıllarında çalışmış, sonra başka fabrikalarda çalışmış. Fotoğraf çalışmaları için, bir cam kürenin aşındırılarak alt kısmının düzlenmesine iltiyacım var. Yardımcı olabilir misiniz, veya yardımcı olabilecek birini önerebilir misiniz? Şu an İstanbul'da ouruyorum. Saygılar.

Yorum Yaz