Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor

  • 0
  • 14539
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor
Beykoz'un kemençe orkestrası destan yazıyor

Kendi imkanlarıyla kemençe çalmayı öğrenen Semih Aytaç, Beykoz'daki 15 metrekarelik dükkanında kemençe orkestrası kurdu.

Çocukluğunun ilk dönemlerinde kemençeye ilgi duymaya başlayan Semih Aytaç, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Konservatuar Bölümünü bitirdi.

"Elimde Tarih Çalıyor" sloganıyla tamamen kendi projesi olan projeyi kendine ofis olarak tuttuğu yere gelen küçük bir çocuğun 'bana kemençe çalmayı öğretir misin?' teklifiyle başlatan Aytaç, yaklaşık 15 yıldır genç müzisyenlere notalar üzerinden kemençe öğretiyor.

Bugüne kadar 300'den fazla gence kemençe enstrümanını öğreten aslen Rizeli Aytaç, Gümüşsuyu Mahallesindeki küçük dükkanında birçok parçaya can veriyor.

İlk olarak 9 kişiyle 2014 yılında kemençe orkestrası olarak konser veren ekip şimdilerde 35 kişiye ulaştı ve neredeyse imkansız olarak görülen bir başarı sağladı.

Kendisine ilk kemençesini Erkan Özcevahir'in hediye ettiğini dile getiren Rizeli Semih Aytaç, kemençeyi kabul ettikten sonra sürekli çalıştığını ve enstrümanı eline almasının üzerinden tam 19 yıl geçtiğini söyledi.

"Kalabalık bir orkestramız var"

Öğrencilerinin yetenekli olmasının orkestranın kuruluşunda büyük etkisi olduğunu da dile getiren Aytaç, "Bütün öğrencilerim dükkana geldiğinde kemençeyi eline dahi almamıştı. Birden fazla kemençe sanatçısı yan yana gelmekte zorlanırken biz bu çalışmayı bilimsel olarak yapmış olduk ve şimdi kalabalık bir orkestramız var." şeklinde konuştu.

"Gelecek hafta için yeni pratik yazdım"

Aytaç şunları söyledi:

"Kemençeye dair elimizde bilimsel anlamda herhangi bir done yok. Daha sonra kendim kemençenin notaları kağıda döktüm. Pratikler hazırladım. Öğrencim her geldiğinde hazırladığım pratikleri yapıyorduk ve gelecek hafta için yeni pratikler hazırladım. Bu böyle devam ettikten sonra yeni öğrencilerim de gelmeye başladı. Çocukluğumda kemençe eğitimi almak için birçok üstadın adını işitiyorduk. Osman Gökçe, Hüseyin ve Fahrettin Dilaver gibi isimler vardı. Bu isimlerin her birinden bir şeyler alıyorduk."

Eğitimleri devam ederken saydığı isimlerden ilham aldığını dile getiren Aytaç, pratik çalışmaları devam ederken 'elinde tarih çaldığını' anladığını söyledi.

Kemençenin metodunu yazmak istiyor

Aytaç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Elimde tarih çalıyor projesiyle birçok gencimizi yetiştirdik. Bunlardan ikisi bu vesileyle konservatuar bölümünü tercih etti. Beni en çok mutlu eden gelişmeydi belki de. Gelecek zamanda gerçekleştirmek istediğim amacım kemençe enstrümanının metodunu kağıda dökmek. Bu vesileyle eminim ki yöremizin kültürünü daha çok insana ulaştıracağız"

ÖZEL HABER / DOST BEYKOZ

Uzman Çavuşu şehit eden terörist Beykoz'da yakalandı
Önceki Uzman Çavuşu şehit eden terörist Beykoz'da yakalandı
Beykoz’un Sözlü Tarihi kitabının 3.'sü raflarda yerini aldı
Sonraki Beykoz’un Sözlü Tarihi kitabının 3.'sü raflarda yerini aldı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz