Salih ŞİŞMAN
  • 16/03/2018 Son günceleme: 16/03/2018 19:15
  • 19.799

Malumunuz üzere internetle önceleri 28 Kb ya da en çok bilinen versiyonuyla 56 Kb modemlerle tanıştık.

O zamanlar modemlerin özelliği gereği internet hızları çok düşük ve fiyatlar yüksekti.

Süreç ilerledikçe geniş bant internet denen ADSL çıktı. Bunun sonucunda internet hızlarında artış olduğu gibi fiyatlarda verilen kotaları aşmamak kaydıyla düşme oldu. Süreç VDSL ve fiber internetle devam etti. VDSL ve fiber internet sayesinde yüksek hızda download ve upload imkânı doğdu.

2000’li yılların ortalarına doğru Türk Telekom’un tekelinin kaldırılması sonucu sektör serbest rekabete açıldı. Akabinde telefon ve internet hizmetini birlikte veren firmalar kurulduğu gibi sadece telefon ya da sadece internet hizmeti veren firmalar da kuruldu. Süreç içerisinde telefon hattına bağlı olmadan yalın internet hizmeti de devreye sokuldu.

Türk Telekom’a rakip olarak çıkan firmalardan bazıları kısıtlı bölgelerde kendi altyapılarını da oluşturdular. Fakat her yerde fiber ağı kurmak hem zahmetli hem de kısa vadede gerçekleşmesi pek mümkün değildi. Haliyle yeni kurulan firmalar da mecburi olarak ADSL hizmetini bakır kablolar üzerinden yani Türk Telekom altyapısını kullanarak vermeye başladılar. Sistem halen de böyle devam etmekte.

İnternet hizmetinde Türk Telekom TTNET firmasıyla piyasanın hâkimi. Bunun yanında hatırı sayılır abonesi olan firmalar da mevcut. Turkcell Superonline, Vodafone Net, TurkNet, D-Smart, Millenicom, Netspeed vs. bu firmalara örnek verilebilir.

Türk Telekom piyasanın hakimi olmasından kaynaklı tüm tarifelerinde diyemesek te genel olarak fiyatları en pahalı olan firmalardan biri. Ayrıca genel olarak diğer firmaların Türk Telekom altyapısı kullanması da diğer firmaların aleyhine gibi gözüküyor. Bir nevi “hizmeti diğer firmalara da zaten ben satıyorum, bir sıkıntı oldu mu yine ben bakıyorum, diğerlerine gitmenize gerek yok” görüntüsünün Türk Telekom’a avantaj kazandırıyor olması da hakim durumunu perçinliyor. Diğer firmalar ise kampanyalarla müşterilerini artırmaya devam ediyor. Hatta son yılların sıkça tartışılan AKN olayı yukarıda ismini verdiğim bazı firmalarda tamamen kalkmış durumda. Yani diğer firmalardaki gibi AKN sınırını aşsanız da hızınız düşürülmüyor. Ve yine bu firmalar içinde taahhütsüz hizmet verenlerde mevcut.

Gelelim Beykoz geneli internet durumuna.

Beykoz geneli fiber altyapı yok denecek kadar az. Fiber hizmeti verilen yerler de genellikle elit bölgeler. Bakır kablo üzerinden verilebilen internet hizmetinin kalitesi yerlerde sürünüyor. Hatta geçen yıllarda şahit olduğum bir olayda Karadeniz’in bir dağ köyünde ADSL hizmetinin Beykoz’dan daha iyi olduğunu gördüm. Ne internet kopması ne başka bir şey. Stabil bir hız alabiliyorlardı. Hız düşmesi ve internet kopmasında, bize santrale en fazla 1 km mesafede olmamıza rağmen santrale uzaklık bahane ediliyor ama burada hiç sorun olmuyor.  

İstanbul gibi metropolde hatta megapole dönen bir şehrin iki kıtayı 2 defa bağlayan köprülere ev sahipliği yapan Beykoz ilçesinde ise stabil bir 2 mbit hız alamayanlar mevcut. İnternet kopmalarından zaten bahsetmiyorum bile. İnternet kopmalarından dolayı sinirinden mouse, klavye hatta bilgisayarlarını kıranlarda mevcut. Beykoz’da ki internet sıkıntısından dolayı sosyal medyadan fiber altyapı için sesini duyurmaya çalışan çalışana.

Geçen yıllarda Türk Telekom cephesinden birisi bana Beykoz atıl bölge olmasından kaynaklı kentsel dönüşüme girmesi muhtemel olduğu için Türk Telekom bu bölgeye yatırım yapmak istemiyor demişti. Ben de o zaman Türk Telekom bizden Nişantaşı’n da oturanla aynı ücreti almasın demiştim. Haklısınız deyip susmuştu. Ama öğreniyorum ki Beykoz’da kentsel dönüşüm denince akla ilk gelen yer olan Karlıtepe’ye fiber döşendiğini duydum. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler adama. Gerçi desek te boş.

Altyapı yerlerde süründüğü için herhangi bir arıza kaydı verdiğinizde de genellikle zaten iç tesisatınız öne sürülüyor. Yine genel olarak uğraştığınızla kalıyorsunuz. Bir keresinde aynı yıl içinde 3 defa iç tesisatı yenilememe rağmen yine de sanki ezberletilmiş gibi iç tesisatınız bozuk burada bir şey gözükmüyor denmişti. Modeminiz eskimiş mazereti de yine bitmek bilmeyen mazeretlerden. Çıkardığımız modemi başka yere takıyoruz çatır çatır çalışıyor. 2 yılda bir modem değiştirmekten zaten gına geldi. Hakkını yemeyeyim Türk Telekom’dan görevli gelen arkadaşlar aslında samimiyetle yardımcı olmaya çalışıyorlar. İçlerinde çok tanıdığımda var. Ama altyapı böyle olunca onlarında yapabilecekleri sınırlı sonuçta.

AKN olayına zaten hiç girmiyorum. Türk Telekom diyor ki 50 GB üzerine çıktığında hızını 3 mbite indireceğim. Bende sıkıntı yok diyorum. Sanki gören duyan da devamlı 6-7 mbit hız alıyoruz zanneder. 2 mbit hız alsam bayram yapıyorum bana ne AKN’den.

Hasılı dostlar, zaten doğru dürüst hız alamıyorum. İnternetten düşmelere de alıştım. Arıza kaydı versem de aynı şeyleri dinleyip duruyorum ve bir işime yaramıyor. Ben de gittim en azından taahhüt verip sinir hastası olmaktansa yukarıda ki firmalardan birine taahhütsüz bir tarifesine geçtim. Öyle de alacağım hizmet aynı böyle de. Fazla ücret vermeye gerek yok diye düşündüm. Sabit telefonu zaten yılda 1 ya da 2 defa kullanıyordum onu da yalına çevirdim. Verdiğim fiyatta düştü. Yaşayıp gidiyoruz böyle. Bu arada yeni geçtiğim firmada da yine internetten düşmeleri yaşıyorum yalan yok. Ama daha düşük fiyat vermemden dolayı ve hem de taahhütsüz olması benim psikolojimi rahatlatıyor.

İşte Beykoz’da internetin durumu bu. Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz…

 

Yazarın Yazıları