Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek

  • 0
  • 8099
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek
Beykoz Tokatköy'de Bilim Merkezi yükselecek

Bu yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 40. Turizm Haftası'na evsahipliği yapan Beykoz'da bir Çalıştay düzenlendi.

Beykoz'un evsahibi olduğu 40. Turizm Haftası kapsamında Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Sürdürülebilir Turizm başlıklı çalıştayda, önemli projeler gündeme geldi. Beykoz'u tanıtan video gösteriminin ardından kürsüye gelen Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Mimar Eyüp Salih Elmas, hem Beykoz'u tanıttı hem de gelecekteki projelerinden bahsetti. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in de hazır bulunduğu toplantıyı yalnızca Dost Beykoz takip etti.

Başkan Yardımcısı Dr. Elmas ise Bilim Merkezi Projesi adı altında bir projeyi tanıtırken, uluslararası bilim ve teknoloji çalışmalarının ve deneylerin yapılacağı bir üs'ten bahsetti. Buna göre, gerekli izinlerin alınması halinde Tokatköy'deki 4 bin metrekarelik alan üzerinde bir Bilim Merkezi kurulacak.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Sürdürülebilir Turizm başlıklı Çalıştay'a Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Yardımcıları Muharrem Kaşıtoğlu ile Dr. Mimar Eyüp Salih Elmas, İstanbul İl Kültür ve Turizm Şube Müdiresi Nihan Bekar, çeşitli üniversitelerden gelen biliminsanları katıldı. İlk olarak kürsüye gelen İstanbul İl Kültür ve Turizm Şube Müdiresi Nihan Bekar, ilçenin turizm potansiyelinin farkında olduklarını dile getirerek, şunları anlattı:

Müdire Nihan Bekar: “Beykoz’da olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”

"Sürdürülebilir Turizm başlıklı çalıştayımızı bugün burada başlatıyoruz. İl müdürlüğümüz 5 yıldır İstanbul’umuzun turistik değerlere sahip ilçelerini konu ederek, Turizm Haftası'nı kutlamaktadır. Bu yıl da Beykoz'da olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Zira Beykoz, büyük bir turizm potansiyeline haiz ve bu turizm potansiyelini aktif hale getirebilmek için buradayız."

Nihan Hanımın ardından kürsüye gelen Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise salonu dolduran heyete "Dostlarım" sözleriyle hitap etti. Oldukça neşeli bir konuşma gerçekleştiren ve Beykoz'un sorunlarının yanı sıra öne çıkan özelliklerini de anlatan Başkan Çelikbilek, ilçe halkının konukseverliğine vurgu yaptı. Beykoz'un Boğaz'ın İncisi olarak en güzel manzaraya sahip ilçe olduğunu da vurgulayan Başkan Çelikbilek, şunları söyledi:

Yücel Çelikbilek: “Beykoz’un önü yasal anlamda çok kez kesildi…”

"Allah lütfetmiş, bu bölgeye çok farklı imkânlar sunmuş. Burada yaşayan biz insanlar, zamana zaman bu imkânları değerlendirme yeteneğini belki gösterememişiz. Ondan dolayı da İstanbul'un bazı yörelerine göre geri kalmışsak, bu bizim, burada olan insanların bir kabahatidir. Yoksa bu, doğanın ya da ilçenin kendi kabahati değil. Bir de biz buradaki araziyi zaman zaman iyi kullanmamışız. Sıkıntılı bir yaşam alanı meydana getirmişiz.

Sizler, harikulade bir yerdesiniz... Ben burada yaklaşık 7 yıldır görev yapıyorum. Bu dönem aslında 3. dönemim ama öncesini saymıyorum. Bu dönem içerisinde yasal anlamda neler yapılabileceğini biraz daha görmeye başladık. Ben ilk dönemimde, Beykoz'un önünün yasal anlamda çok kesildiğini biliyorum. Belki bunları siz bilmezsiniz. Beykoz'un bu anlamda imar serüvenini yazmaya kalksak, inanın trajedik bir tarih ortaya çıkardı. Okuyanlar da gözyaşlarını tutamazlardı. O kadar zorluklarla karşı karşıya kalmışız ki, bu zorlukları kime anlatsanız, onlar da size aczeder.

Bizim neredeyse doğumdan başlayarak hayatımızın tamamı Beykoz'da geçmiştir. Burada yaşamışız. Bu bölgelerde çocuk olmuşuz, büyümüşüz. Beykoz'un kaynak suları çok farklı bir heyecandır. Beykoz'un kaynaklarından gidip su doldurmak, Beykozlular için tabiri caizse bir ibadettir. Eskiden küpler vardı, belki aranızda bilenleriniz vardır. O küplerle Beykoz'da evlere su taşınırdı. O küplerden su içmek çok farklı bir duyguydu."

Yücel Çelikbilek'in ardından kürsüye gelen Yardımcısı Dr. Mimar Eyüp Salih Elmas ise dev ekrandan yansıtılan görüntüler eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi. Beykoz'u özet olarak tanıtan ve ardından ilçenin avantaj ve dezavantajlarını sıralayan Dr. Elmas, şöyle dedi:

Başkan Yardımcısı Dr. Elmas: “Beykoz’un 40’tan fazla mesire alanı var”

"Korunan tarihi ve doğal dokusuyla Beykoz, eski tarihlerden bu yana bir çekim merkezi olma özelliği taşımaktadır. Uzunluğu 55 kilometreyi bulan kıyıları, plajları, turistik otelleri, doğal yürüyüş parkurları, kamp alanları, offroad ve motokros yarış alanları, futbol tesisleri, kanal projeleri ile İstanbul'un önemli turizm merkezlerinden biridir. Anadoluhisarı, Kanlıca, Çubuklu, Paşabahçe, İncirköy, Yalıköy, Anadolukavağı, Poyrazköy, Anadolufeneri ve Riva gibi semtler güzide koylara evsahipliği yapmaktadır. Anadolu Kavağı balık lokantalarıyla, Kanlıca ve Yalıköy 19. yüzyıldan kalan cumbalı geleneksel konutlarıyla, Polonezköy ev yapımı likörleriyle ünlüdür.

Polonezköy, Cumhuriyetköy, İshaklı, Kılıçlı, Bozhane, Göllü, Öğümce, Alibahadır, Mahmutşevketpaşa, Dereseki ve Akbaba Köyleri, Anadolu’dan farklı farklı izler taşıyan yemyeşil köylerdir. Riva Deresi boyunca Alibahadır ve Cumhuriyetköy arasına kurulu 40'tan fazla mesirelik bulunmaktadır. Mesire alanları dışında Beykoz'da Mihrabat, Hıdiv, Abbas Hilmi Paşa ve Abraham Koruları da yer almaktadır. Beykoz Çayırı, Beykoz Fidanlığı, Kaymakdonduran ve Karlıtepe ise hem Beykoz'un hem de İstanbul'un en düzenli yeşil alanlarıdır. Beykoz'un koruları, içinde barındırdıkları çok sayıda endemik bitki türüyle de ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

Beykoz alternatif doğa sporlarına imkân veren alanlarıyla da turizme seçenek sunmaktadır. Orman köylerinde paintball alanları, doğal poligonlar, at çiftlikleri, binicilik kulüpleri, motosiklet, bisiklet ve uzun yürüyüş parkurları, kelebek çiftliği, hayvanat bahçesi ve kamp alanları bulunmaktadır. Mutfakların vazgeçilmezlerinden olan ceviz, kiraz, mısır, bal, süt, yumurta ve yoğurt, en doğal ve leziz haliyle ve Beykoz’la özdeşleşmiştir. Bu tatları koruyabilmek için ise düzenli olarak festivaller düzenlenmektedir: Kanlıca Yoğurt Festivali, Polonezköy Kiraz Festivali ve İncirköy Bal Festivali bunlardan bazılarıdır."

Konuşmaların ardından heyet üyeleri, hep birlikte Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nde kendileri için ayrılmış odalara geçti. Burada Çalıştay'ın konusunu oluşturan Sürdürülebilir Turizm konusunda fikir üretebilmek için ter döken üyeler, toplantının ardından BEYTAŞ Teras Kafeterya’da manzara eşliğinde bir yemek de yedi.

Haber Merkezi

Beykoz Çocuk Kitapları Fuarı'nda son 3 gün
Önceki Beykoz Çocuk Kitapları Fuarı'nda son 3 gün
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz