Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı

  • 0
  • 6495
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı
Beykoz Meclis Üyesi Hasanoğlu Haliç'te olan biteni anlattı

Beykoz Belediye Meclis Üyesi Sadullah Hasanoğlu, meclisteki 'Geleceği Kaçırmamak' başlıklı konuşmasında, iklim değişikliğinin tehditlerine dikkati çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Sadullah Hasanoğlu, İBB'nin 14 Haziran tarihli toplantısında bir konuşma yaptı.

Hasanoğlu, yaptığı konuşmada bugünün ve geleceğin çevre konularına vurgu yaparak, gelecekte neler yapılması gerektiğine de işaret etti.

Çevre açısından en önemli konunun Küresel Isınma ve İklim Değişikliği kaynaklı problemler olduğunu kaydeden Hasanoğlu, "İklim değişikliğinin etkileri, artan sıcaklıklar, artan su seviyeleri, sel ve taşkınlar, sıcak dalgaları gibi aşırı iklim olaylarının görülme sıklığında artışlar, aşırı iklim olaylarının şiddetindeki artışlar, arazi kaybı ve kirlilik, doğal yaşam ve biyoçeşitliliğin zarar görmesi olarak özetlenebilir." dedi.

İnsanoğlunun tarih boyunca kaynakları hoyratça kullandığını, tabiatın kendi dengesi dışında tamamen insan eliyle oluşan tehditlerle karşı karşıya gelindiğini ifade eden Hasanoğlu, "İklim değişikliği çevre sorunu olmanın ötesinde telafisi imkansız sonuçlara yol açması bakımından üzerinde özellikle durulması gereken bir konudur. Nitekim bir süredir dünyanın her tarafında sanayi öncesi döneme göre 1,1 santigrat derece artış gösteren sıcaklığın yol açtığı afetler yaşanıyor. Bu afetler çevreye ve ekosisteme verdiği zararlar yanında, insanların can ve mal güvenliğini de tehdit ediyor." diye konuştu.

Hasanoğlu, İstanbul nüfusunun 1980 yılında 4,7 milyon, 2000 yılında 11,7 milyon, bugün 16 milyon olduğunu hatırlatarak, su arz güvenliğinin kentte 2071 yılına kadar mevcut olduğu bilgisini paylaştı.  

Suyun bulunmadığı İstanbul'dan şırıl şırıl suların aktığı İstanbul'a kolay gelinmediğini ifade eden Hasanoğlu, İBB Başkanı İmamoğlu'nun geçtiğimiz günlerde bir vatandaş verdiği "yanına gelirdim ama ayaklarım yorulur" cümlesini eleştirdi.

Hasanoğlu, "“Mesele İstanbul değil" demekle, vatandaşa “yanına gelirdim ama ayaklarım yorulur” demekle bu işler olmaz. Çizmeyi giyeceksin, vatandaşın ayağına gideceksin, işin içine bütün varlığınla girmekle, taşın altına sadece elini değil gövdeni koymakla İstanbul’un geleceğine katlı sunulabilir. Hepsinden önce de tevazu, samimiyet ve gayretle İstanbul’a hizmet edilebilir." ifadelerini kullandı.

-"Ekrem Bey, 25 yıl geriden geliyor"

Ekrem İmamoğlu'na seslenen Meclis Üyesi Sadullah Hasanoğlu, "Mesele tam olarak İstanbul’dur. Sayın Başkan hayal dünyasından uyanmalı ve İstanbul’un hizmetleriyle meşgul olmalıdır. Haliç’i de şöyle bir gözümüzün önüne getirelim. Suyla dolu olması gereken Haliç neyle doluydu? Çamurla doluydu. İstanbul’un hafızası unutturulmaya çalışılıyor. Haliç üzerinden sürekli bir manipülasyon senaryosu oynanıyor. Birkaç gün önce Sayın İBB Başkanı yeni bir algı oyununa girişti. Haliçte su sporları merkezinde bir tören düzenliyor. Orada diyor ki, "Haliç cazibe merkezi haline geliyor" Haliç’te yelken yarışları, kano yarışları ilk ne zaman yapıldı? 2000-2001 yıllarında yapıldı. 25 yıl geriden geliyor Ekrem Bey." dedi.

-"Haliç'i toprakla dolduralım diyen projeye ödül veriyorlar"

Hasanoğlu, "1994 yılını hatırlayalım. Haliç balçık dolu üzerinde çamur adaları. Kokudan yanından geçilmez, Haliç’ten geçerken aracınızın camlarını mecbur kapatacaksınız. O dönem İstanbul’da hangi yönetim var? Nurettin Sözen yönetimi var bugünküyle aynı kadro. Haliç adeta terk edilmiş durumda. O zaman proje yarışması düzenleniyor. Haliç’i ne yapalım? Projeler içinden Haliç’i toprakla doldurma fikrini seçiyorlar. Haliç’i toprakla dolduralım diyen projeye ödül veriyorlar. Bugün nasıl? Değişen hiç bir şey yok." diye konuştu.

CHP yönetiminin 2019 yılında İBB'yi kazandığında ilk yaptığı işin arıtma tesisinin yapımının iptal edildiğini de hatırlatan Hasanoğlu, şöyle devam etti:

"Üstüne üstük bir de Temel Atmama Töreni düzenlediler. CHP’nin Haliç’le ne alıp veremediği var anlayamadım. Haliç’i toprakla dolduracaklardı. Allah İstanbul’u korudu seçim oldu. İstanbul kahramanını buldu. Recep Tayyip Erdoğan geldi. Haliç’i temizledi pırıl pırıl yaptı. Müthiş bir meydan okuma.. 5 milyon metreküp çamur Haliç’in tabanından alındı. Özel bir sistemle pompajlama yöntemiyle Alibeyköy’deki taş ocaklarına nakledildi."

-"...aylarca yargılanacaksınız dedikleri gibi. Suçumuz ne?"

Recep Tayyip Erdoğan döneminde Haliç projesini gerçekleştiren isimler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu aktaran Hasanoğlu, "Soruşturmalar açıldı hakim karşısına çıktılar. Aynı 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri öncesinde aylarca yargılanacaksınız dedikleri gibi.. Suçumuz ne ülkemize hizmet etmek, CHP’nin hayal edemediği işleri yapmak. Ne kadar manidar değil mi? Haliç, İstanbulluların oldu. Haliç’te su sporları, kürek yarışları, yelken yarışları yapıldı. Haliç’te yapılan proje o dönem Tokyo’da yapılan bir yarışmada dünyanın en büyük çevre projesi seçildi." şeklinde konuştu.

-"Göreve gelir gelmez hatırlayın Haliç’i yeniden batırdı"

Hasanoğlu, "Biz ne diyoruz; "Onlar konuşur, AK Parti yapar" diyoruz. Haliç temizlendi de iş bitti mi? Tabi ki bitmedi. Bir proje var ki, burada bahsetmezsek olmaz. Haliç’e can suyu projesi. Haliç’ten milyonlarca metreküp çamuru aldıktan sonra Haliç’te su sirkülasyonu sağlansın diye boğazın suyu yine harika bir projeyle Haliç’e bağlandı. Boğazın suyu 5 kilometrelik bir tünelle 23 metre yükseltilerek Haliç’e ulaştırıldı. 2019 yılında bu yönetim göreve gelir gelmez hatırlayın Haliç’i yeniden batırdı. Hazır sistemi çalıştıramadı. Haliç’e çöp suyu döktüler, çöp suyu.. Haliç simsiyah oldu." dedi.

-"Silivri'den çöp sularını getirip Haliç'e döktüler"

Haliç'i İmamoğlu'nun göreve gelir gelmez berbat bir haline getirdiğini kaydeden Hasanoğlu, "Silivri’den çöp sularını 75-80 km getirip Haliç’e döktüler. Şimdi de sanki yeni bir şey icat etmiş gibi çıkmış “Haliç cazibe merkezi haline geliyor” diyor. Uyan da balığa gidelim Ekrem Bey. Haliç 1997-1998’den beri sen gelene kadar cazibe merkeziydi zaten. Bu arada o açılış yaptığı su sporları merkezi de AK Parti’nin projesi. İhalesi bile yapılmıştı." ifadelerini kullandı.

"Ekrem bey, sen İstanbul'a ne yaptın? Onu söyle"

Hasanoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ekrem Bey, sen İstanbul için ne yaptın onu söyle. Şu projeyi de ben yaptım,  şu sorunu tespit ettim ve çözdüm diyebileceği tek projesi var mı? Maalesef yok. 4 yıl bitti. Henüz şu bir bardak kadar yeni su kaynağı bulup üretemeyen bir İBB yönetimi ile karşı karşıyayız. Tabi Ekrem Bey biliyor nasılsa 2024’te yeniden AK Parti gelecek, nasılsa AK Partililer duramaz, AK Partililer İstanbul’a aşığıdır. Geceleri uyuyamaz, gece gündüz çalışır ve İstanbul için ne lazımsa yaparlar diye düşünüyor, başka başka hayaller peşinde İstanbul’un sadece günlerini, kaynaklarını değil yarınlarını da tüketiyor."

"Şehirlerin iklim değişikliğinin tüm etkilerine karşı uygulama planlaması yapılmalıdır. Mekansal planlar, ulusal ve bölgesel düzeyde iklim değişikliği etki ve etkilenebilirlik analizleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. İklim değişikliği ve etkileri hakkında, yerelde farkındalık artırıcı faaliyetler, eğitim programları ve kapasite geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Kentlerde; park, koruluk, ağaçlandırma alanları, bahçeler, bisiklet ve yaya yolları gibi kent ekosistemini destekleyecek ekolojik koridorlar oluşturulmalıdır. Kentlerde kentsel tarım yaklaşımı benimsenmelidir."

"Kent içinde ve kent çeperlerinde üretilen gıdaya ulaşımı kolaylaştırılmalı ve yerel gıda üretim ve tüketimi yerel yönetimlerce teşvik edilmelidir. Yağmur suyu hasadı ve gri suyun kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Atık su arıtma tesislerinde arıtılan atık suyun yeniden kullanımı sağlanmalıdır. Kentsel alanlarda yağmur suyunun yer altı sularına katılımını sağlayan uygulamalar geliştirilmelidir. Kentsel ulaşımda elektrikli toplu taşıma araçlarının kullanımı yaygınlaştırılmalı ve ulaşım tür seçiminde yeşil türler tercih edilmeli, paylaşımlı mikromobilite sistemleri teşvik edilmelidir."

Haber Merkezi

AK Parti Beykoz teşekkür pikniğinde buluştu
Önceki AK Parti Beykoz teşekkür pikniğinde buluştu
Parkinson hastaları Beykoz'da buluştu
Sonraki Parkinson hastaları Beykoz'da buluştu
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz