Beykoz Kundura'da Vardiya başladı

  • 0
  • 19093
Beykoz Kundura'da Vardiya başladı
Beykoz Kundura'da Vardiya başladı
Beykoz Kundura'da Vardiya başladı
Beykoz Kundura'da Vardiya başladı
Beykoz Kundura'da Vardiya başladı

Beykoz Kundura'nın çeşitli sanatçıları misafir olarak ağırladığı Vardiya, 26 Şubat'a kadar devam edecek.

Beykoz Kundura’nın Türkiye’den sanatçıları davet ettiği misafir sanatçı programı Vardiya, başladı. Bu yıl üçüncü edisyonuyla 5-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek programın sanatçıları, yerli güncel sanatın başarılı isimleri Sinem Dişli,Sibel Horada ve Sena Başöz olacak.

Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’ndaki işçilerin vardiyalı çalışma sisteminden ilhâm alarak yaratılan program, üç sanatçıyı Beykoz Kundura’da misafir edecek ve onları Kundura Hafıza’nın arşiviyle buluşturacak.

Her hafta ayrı bir sanatçı, binlerce obje, ses kaydı ve fotoğraftan oluşan arşivde zaman geçirecek ve farklı araştırma yöntemleri deneyerek üretecekleri fikirleri, ardından gelecek sanatçıya devrecek. Katılan sanatçıların Vardiya deneyimlerini paylaşacakları ve seyirciye açık gerçekleşecek Kamusal Program ise Haziran ayında Beykoz Kundura’da gerçekleşecek.

Vardiya sistemiyle sanatçıdan sanatçıya aktarılarak genişleyen Vardiya programı, Kundura Sahne’nin performans pratiğine olan deneysel, yenilikçi ve araştırmacı bakışı ile Kundura Hafıza’nın yerel bilgeliğin peşinde, yitirilenleri koruyan yaklaşımının birleşiminden doğdu.

Beykoz Kundura’nın farklı disiplinlerden sanatçııları davet ettiği ve Kundura Hafıza arşiviyle buluşturduğu misafir sanatçı programı “Vardiya”nın üçüncü edisyonu başladı.

Yılda bir kez gerçekleşen ve sanatçıları Beykoz Kundura’da ağırlayan program, Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nda işçilerin birbirlerine nöbetlerini devrettikleri vardiya çalışma sisteminden ilhâmla kurgulandı.

Arşivi koruyan, gözeten ve nöbet tutan bir çalışma dizilimi kurgusunun izlendiği Vardiya’nın bu yılki ilk katılımcısı, fotoğraf sanatçısı Sinem Dişli olacak. 2018'de The New York Times’ın“Arles Festivali’nde İzlenmesi Gereken 7 Fotoğrafçı” arasında gösterdiği ve 2019'da The Prix Pictet Ödülü’ne aday olmuş sanatçı, bir hafta boyunca Kundura Hafıza’nın arşivinde zaman geçirecek ve tüm bu süreçte ürettiği fikirleri ardından gelecek sanatçıya aktaracak.

Programının ikinci sanatçısı, güncel sanatçı ve küratör Sibel Horada ise, 12 Şubat’ta araştırmalarına başlayacak. Kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürlerden beslenen, bellek ve hafıza üzerine sorgular üreten işleriyle tanıdığımız sanatçı, Sinem Dişli’den aldığı fikri geliştirecek ve ‘vardiya’yı 19 Şubat’ta görsel sanatçı ve yönetmenSena Başöz’e devredecek. Son dönem, bir arşiv olarak bedeni ve yeniden canlandırma aracı olarak hareketi araştıran işleriyle çok konuşulan sanatçı, 26 Şubat’ta programı sonlandıracak.

Üç sanatçının Vardiya deneyimlerini paylaşacakları ve seyirciye açık yapılacak Kamusal Program ise Haziran ayındaBeykoz Kundura’da gerçekleşecek.

Kundura Sahne’nin performans pratiğine olan deneysel, yenilikçi ve araştırmacı bakışı ile Kundura Hafıza’nın yerel bilgeliğin peşinde, yitirilenleri koruyan yaklaşımının birleşiminden doğan Vardiya, iki yıl önce başladı. Bugüne dek, Gözde İlkin, Alican Tezer, Canan Yücel Pekiçten, Çıplak Ayaklar Kumpanyası gibi sanatçı ve kolektiflerin misafir olduğu program, sanat ve arşivin buluştuğu yeni düşünme ve karşılaşma alanları yaratmayı amaçlıyor.

Venedikçe ‘vàrdia’ ile İtalyanca ‘guardia’ sözcüklerinden ve ‘korumak, gözetmek, nöbet tutmak’ anlamlarındaki İtalyanca ‘guardare’ fiilinden Türkçeye uyarlanmış ‘vardiya’ kelimesinin sözlük anlamından esinle yaratılan program, Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nda işçilerin birbirlerine nöbetlerini devrettikleri vardiya çalışma sisteminden ilhâmla kurgulandı.

Sanatçılar, bir hafta boyunca Kundura Hafıza’nın arşivinde zaman geçiriyor ve bir önceki sanatçıdan devraldığı araştırma odaklı üretimini kendi pratikleriyle geliştirerek özgün fikirler üretiyorlar. Bir haftanın sonunda ayrılırken de bir sonraki nöbeti tutacak sanatçıya biriktirdiklerini devirde bulunuyorlar.

Ayrınılı bilgi için: beykozkundura.com/vardiya

Sinem Dişli kimdir?

1982 yılında Urfa'da doğdu. BFA'sını kazandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Heykel” ve M.F.A derecesini İstanbul Marmara Üniversitesi'nde Fotoğraf” bölümünde tamamladı. 2005-2008 yılları arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi fotoğraf bölümünde küratör yardımcısı olarak çalıştı. 2008 yılında New York'ta School of Visual Arts'a katılmak için burs kazandı ve ayrıca ICP ve The Cooper Union'da görsel sanatlar programlarına katıldı. 2015'te Triangle Arts Association ve ISCP'ye, 2020'de Marble House Project'e misafir sanatçı daveti aldı.

Sanatçının bugüne kadar açtığı altı kişisel serginin yanı sıra uluslararası düzeyde A Pillar of Smoke” gibi çok sayıda karma sergide yer aldı. (The Rencontres d'Arles, 2018), Ne Yerseniz O'sunuz” (Krakow Fotoğraf Ayı, 2019). 2018'de The New York Times tarafından "Arles Festivalinde İzlenmesi Gereken 7 Fotoğrafçı" arasında gösterildi ve 2019'da The Prix Pictet Ödülü'ne aday gösterildi.Son işi 'Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe'ye Bir Bakış', Ara Güler Müzesi ve Leica Gallery İstanbul'da sergileniyor.

Sibel Horada kimdir?

1980, İstanbul doğumlu. Kentsel, arkeolojik ve ekolojik kültürlerle ilgilenen Sibel Horada, çalışmalarında kişisel ve kolektif olanın tarihine odaklanarak yok olmakta olanın belleğini tuhaf, rastlantısal örüntüler etrafında sorgular. Horada için bellek, kayıp olanın sadece hafızasını tutmak değil, onu süregelen bir biçimde yeniden üretmek ve dönüştürmektir. Çalışmalarında metin ve form birlikteliğini kullanan sanatçı, araştırmalarını şiirsel heykel ve yerleştirmelerinde somutlaştırır. Horada, 2003 yılında ABDde Brown Üniversitesi Görsel Sanatlar Bölümü’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, 2011 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinden yüksek lisans derecesini aldı.

İlk kişisel sergisi Yangın Günlükleri, 2012de Daire Sanatta, ikinci kişisel sergisi Düşüşise ertesi sene yine aynı galeride açıldı. 2018de Almanyadaki Kunstverein Ludwigsburgda Zwei Positionen: Sibel Horada und Buket Savcı, Tütün Deposunda ise Bir İç Mekân Bahçesi adlı kişisel sergileri gerçekleştirdi. Kesinti ve Akış, 2021de Versus Art Projectte açıldı. 2017de 12 sanatçı ile birlikte açtığı Bir Batık Ada ve Yüzeyde Kalma Taktikleri ilk küratörlük deneyimi oldu.

Yurt içi ve yurt dışında katıldığı karma sergiler arasında, 5. Mardin Bienali, Printing Futures, Kunsthaus, Göttingen; Fluid Dynamics, Versus Art Project, Istanbul; Im/Permanent Liberty, Bilsart, Istanbul; Deep Current, Ruhban Okulu, Heybeliada, Istanbul; Port İzmir 3 –Uluslararası Güncel Sanat Trienali, İzmir; Signs Taken in Wonder: Searching for Contemporary Istanbul, MAK Museum, Vienna ve Kunstverein Hannover; HereTogetherNow Public Presentation, MataderoMadrid; An Attempt At Exhausting a Place, Hamursuz Fırını, Istanbul yer alıyor. Horada 2020 yılında BMCT programı kapsamında Camargo Foundation, 2019 yılında SAHA Studio, 2013 yılında MataderoMadrid, 2010 yılında ise AmongOtherThingsin Boluda düzenlediği sanatçı misafirlik programlarına katılmıştır. Ayrıca 2007 yılındaki HSBC Heykel yarışması 1.lik ödülünün sahibidir. İstanbulda yaşıyor ve çalışıyor.

Sena Başöz kimdir?

Farklı mecralarla çalışan Sena Başöz’ün işleri, iyileşmeyi araştırırken ulaşılmaz olanlarla etkileşime geçmenin ve donuk-ölü-zaman aşımına uğramış-kayıp kabul edilenleri deneysel olarak yeniden canlandırmanın yollarını arar. Sanatçı, yaşam ölüm arası tek elle tutulur malzeme olan arşivlerle sık sık çalışır. Geniş anlamıyla “bakım ve ilgi”nin tanımlarına ve uygulamalarına odaklanır. Organizmanın kendini onarması ve doğanın uzun vadede dengelenmesi bu anlatının bel kemiğini oluşturur. Son dönem işleri bir arşiv olarak bedeni ve yeniden canlandırma aracı olarak hareketi araştırır.

Son dönem kişisel sergileri ve performansları arasında “Kaçınılmaz Koreografi”, Zilberman Gallery, İstanbul(2023); “İyileşme Olasılıkları”, Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık, İstanbul(2023);  “Slalom”, Wellcome Collection, Londra (2022); Clam”, Matsutake at Librairie Yvon Lambert, Paris (2021); Ars Oblivionis”, Lotsremark Projekte, Basel (2020); Hold on Let go”, ve MO-NO-HA Seongsu, Seul (2020) yer alıyor. Katıldığı grup sergileri arasında There is Nothing Inevitable about Time”, TAVROS, Atina (2022); Transitorische Turbulenzen, Kunstraum Dreiviertel”, Bern (2020); Studio Bosphorus”, Hamburger Bahnhof, Berlin (2018); Quiet Dialogue”, Tokyo Metropolitan Museum (2018) ve Sharjah Biennial Offsite Exhibition: BAHAR”, İstanbul (2017) yer alıyor. 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisansını, 2010 yılında Bard College Milton Avery Graduate School of the Arts Film ve Video Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Sanatçı, Cité Internationale des Arts Pariste (2017), Atelierhaus Salzamt Linzde (2010) ve Delfina Foundation Londra'da (2020-2022) misafir sanatçı programlarına katıldı. Sanatçı İstanbulda yaşıyor ve çalışıyor.

Haber Merkezi

Beykoz Belediye Başkanı depremzede aileyi ziyaret etti
Önceki Beykoz Belediye Başkanı depremzede aileyi ziyaret etti
CHP’nin Beykoz’daki seçim zaferini Mahir Taştan anlattı
Sonraki CHP’nin Beykoz’daki seçim zaferini Mahir Taştan anlattı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz